Wysłany: 2009-09-29, 10:58 AFN- zmiana kolektora ssącego na AWX
Czy sama zmiana kolektora ssącego z ori na ten z awx coś daje? czy to zbędny zabieg? Czy dużo jest przerabiania żeby ten kolektor założyć? proszę o pomoc.
Silnik: 1.9TDI 1Z Pomógł: 39 razy Wiek: 25 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 974 Skąd: Bielsko-Biała / Katowice
Wysłany: 2009-09-29, 12:35
Tylko flansze musisz sobie dorobic zeby nasadzic waz cisnieniony pod kolektor.
Costam daje.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z ++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
leopard, ale od czegoś trzeba zacząć.
myślę żeby troszkę zwiększyć moc.
na początek chcę zmienić kolektor z awx, później turbo, wtryski, wydech, sprzęgło, koło zamachowe i jeszcze kilka pierdółek
mam jeszcze takie pytanie czy po zmianie kolektora i turbo z awx na seryjnym programie z afn da się jeździć? jaka bedzie charakterystyka? co się zmieni?
Silnik: S/TDI Pomógł: 69 razy Wiek: 101 Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 1384 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2009-10-01, 01:50
luki34 napisał/a:
czy po zmianie kolektora i turbo z awx na seryjnym programie z afn da się jeździć? jaka bedzie charakterystyka? co się zmieni?
będzie słabszy dół - dynamika auta spadnie w dolnym zakresie obrotów ... program to zniweluje - po zmianie kolektora i dorobieniu przejściówki - jedyny + takiego zabiegu to EGR out ... sprzęgło / koło zamachowe - w twoim przypadku masz tylko możliwośc wsadzenie sprzęgła 228 mm lub jednomasa z 1Z'ta/VR6 - przy czym jednomas to nie jest idealne rozwiązanie przy mocniejszych modyfikacjach (duże obciązenie wału)
wydech - masz 2" - możesz zastosowac 2,5" - katalizator out + przelotowy/e tłumik/i - wszystko zalezy od przeznaczenia auta - jeśli to ma byc na ulice - nie warto - jeśli do sportu - schody zaczną się przy sprzęgle a skończą na hydraulice zaworowej ...
reasumując - na ulicę - turbo/ wtryski/ IC/ewentualnie wydech - strojenie ... tanio nie będzie ale za to dużo przyjemności z jazdy
BTW - przy takich modyfikacjach sprzęgło prędzej czy później da o sobie znac (koło zamachowe+przypalona tarcza)
_________________ leopard
leicht panzerwagen
chip tuning
diagnostyka aut z silnikami TDI grupy V.A.G.
pomiary mocy i momentu obrotowego mobilną hamownią Dynomet - również auta z napędem 4x4
leopard, auto ma być do jazdy a nie do ścigania. jak narazie to największy problem mam z wstawieniem FMIC bo mam klimę i nie wiem gdzie i jak go zamontować.
Jeśli chodzi o sprzęgło to słyszałem właśnie że można koło zamachowe z VR6 a sprzęgło z G60 które troszkę wytrzyma. Ja chcę około 150 km żeby korba szybko bokiem nie wyszła.
co do wydechu to kata już nie mam, zostały tylko tłumiki i myślę że na razie spokojnie to by wystarczyło.
EGR już dawno mam wywalony tzn zaślepiony.
przy czym jednomas to nie jest idealne rozwiązanie przy mocniejszych modyfikacjach (duże obciązenie wału)
To co polecasz,bo ja wiem,że kupa aut jeździ na zestawach z jednomasem i nikt jeszcze wału nie wykończył.
Wiem o takich,którzy maja po 200 i jeżdżą.
To jedyne możliwe rozwiązanie,tanie i skuteczne.
Na 150 koni,to najlepszy patent.
Silnik: AFN++ Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Maj 2009 Posty: 57 Skąd: świętokrzyskie-TKN
Wysłany: 2009-10-10, 12:52
Jest masa takich modzonych tdi-ków,które po wywaleniu dwumasa jeżdżą na zestawie od g60,lub vr-a,mowa o sinikach vp.
Jak byś tego nita nie rozłożył,to taki zestaw świetnie się spisuje.
G60 przenosi ponad 350 niuta,vr spokojnie 400 znosi.
Kolega miał docisk i tarczę od g60,167@360 i dawał radę,dopiero po zapodaniu 230tek,11tki i turbiny od brd złapało raz poślizg.
Ale komplet od vr-a sprawę rozwiązał.
Nota bene ja cały czas śmigam jeszcze na seryjnym dwumasie i pomimo takiego niutona spisuje się świetnie.
leopard napisał/a:
wszystko zalezy od tego jak niuton'a rozłożysz
Przy 2000 rpm 300 niutków g 60 przeniesie bez problemu,robia nawet więcej i jeżdżą.
Docisk od vr-a jeszcze więcej.