Moderator: Moderator
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
Mocne żarówki
Witam. Mam dylemat nad żarówkami, szukam żarówek które będą naprawdę mocne. Mam osramy Night breakery Plus i dobrze świecą ale barwa jest żółta a szukam białej lub wpadającej w biel. Wiem że są Night breakery unlimited ale one mają barwę 3900-4000k i nie wiem czy będzie duża różnica między plusami a unlimited. Oglądałem też Philipsy Blue Vision które mają niby 4500K a to już dużo leczy czy naprawdę tyle mają? Które żarówki mocniej (dalej) świecą i mają bielszą barwę. I jak z żywotnością takich żarówek? Lampy soczewkowe są.
-

golf 1.4 - Gaduła
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.4 ABD
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Te żarówki dają ładne białe światło pod warunkiem jak mają odpowiednie napięcie.golf 1.4 napisał(a): Mam osramy Night breakery Plus i dobrze świecą ale barwa jest żółta a szukam białej
Załóż dodatkowe przekaźniki świateł to zobaczysz jak świeci ta żarówka.
A tak na marginesie te żarówki na przekaźnikach szybko się przepalają,mi wytrzymywały góra 5 miesięcy.
Identycznie jak Osram świecą Tungsram +90,a są o połowę tańsze jak Osram,i do tego nie przepalają się tak szybko.Wytrzymają co najmniej rok.
-

łukasz1983 - Members
- Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
- Nadwozie: 3-drzwiowe
golf 1.4, polecam ci Tungsramy + 90 lub +120 % . Bardzo dobre żarówki i w dobrej cenie
Do tych żaróweczek przerobić instalację czyli dołożyć przekaźniki lamp i wtedy będziesz jeździł jak za dnia
Do tych żaróweczek przerobić instalację czyli dołożyć przekaźniki lamp i wtedy będziesz jeździł jak za dnia

-

Gesiu_15 - Moderator Globalny
- Rocznik: 1994
- Silnik: 2.0 2E GTI
Gesiu_15 napisał(a):golf 1.4, polecam ci Tungsramy + 90 lub +120 % . Bardzo dobre żarówki i w dobrej cenie
Najpierw niech zmierzy spadki napięć w instalacji auta. Bo może okazać się że jest to bezsensowna robota.
golf 1.4 napisał(a):Lampy soczewkowe są.
Co to za lampy?
-

Paweu - Members
- Rocznik: 1111
- Silnik: 0.8
- Paliwo: CNG
- Nadwozie: cabrio
Autko to Skoda Superb 2003 2.8 v6 (nowy nabytek) i lampy są ori Hella więc przekaźniki chyba nie są tu potrzebne. A te tungsramy mają białą barwę? i ile metrów dalej świecą? Jakie wybrać te żarówki? +90 czy +120? Wyczytałem że 90 mają bielszą barwę a 120 mają już żółtawy kolor, czy to prawda?
-

golf 1.4 - Gaduła
golf 1.4 napisał(a):Autko to Skoda Superb 2003 2.8 v6
No to z mk3 niewiele ma wspólnego xD
golf 1.4 napisał(a): Jakie wybrać te żarówki?
Skoro masz reflektor na soczewce i jest to ori to zakładaj ksenon . Lampy pewnie mają homologacją .
-

Paweu - Members
Nie są potrzebne,ale to dziwne,żeby w takim aucie żarówka Osram Night Breaker świeciła na żółto.Miałem je w soczewce na przekaźnikach i świeciły super,a zmieniłem je na Tungsramy, bo za często się paliły.golf 1.4 napisał(a):Autko to Skoda Superb 2003 2.8 v6 (nowy nabytek) i lampy są ori Hella więc przekaźniki chyba nie są tu potrzebne.
Tak świecą białym światłem,a co do świecenia dalej to jest to chwyt marketingowy.Lampy masz ustawione to po zmianie żarówki nie zaświecą ci 100 metrów dalej.Żarówka ma mocniejszy snop światła i lepiej oświetla.golf 1.4 napisał(a): A te tungsramy mają białą barwę? i ile metrów dalej świecą?
Dla spokoju zmierz jakie masz na odpalonym silniku napięcie na zapalonych żarówkach.
-

łukasz1983 - Members
Xenon fajnie ale gdzie ja to wszystko upchnę? ten silnik jest tak wielki że tam w ogóle nie ma miejsca... Dodam to dla świętego spokoju, Golf to mój nr 1 i zawsze nim pozostanie <3 a skoda to tylko dodatek. Na razie kupię te Tungsramy +90 i zobaczę jak to się spisuje.
-

golf 1.4 - Gaduła
Przed tym zmierz napięcie jakie masz na żarówkach na odpalonym silniku.Na razie kupię te Tungsramy +90 i zobaczę jak to się spisuje.
-

łukasz1983 - Members
golf 1.4 napisał(a):ten silnik jest tak wielki że tam w ogóle nie ma miejsca...
Jeśli nie ma miejsca pod reflektorami na ori przetwornice to przetwornice typu slim z pewnością gdzieś by się tam zmieściły w przednim pasie.
-

Paweu - Members
Zmierzyłem z ciekawości napięcie w golfie i wyszło 13,06V więc myślę że nie ma sensu montować przekaźniki bo efekt może być nie widoczny dla oka prawda?
-

golf 1.4 - Gaduła
golf 1.4 napisał(a):napięcie w golfie i wyszło 13,06V
To masz regulator do wymiany minimalne napiecie ładowania przy światłach to 13,8 v do 14,5v takie jest dopuszczalne a ty nie długo akumulator do wymiany będziesz miał lub ładowania
a na przekaźniku dużo światełka jaśniejsze
moj-golf/black-mk3-by-mirogti-t68213.html
Samochód jest dopiero wtedy szybki, kiedy rano stoisz przed nim i boisz się go otworzyć.
Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność – w kierowcy.
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno.
Samochód jest dopiero wtedy szybki, kiedy rano stoisz przed nim i boisz się go otworzyć.
Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność – w kierowcy.
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno.
-

MiroGti - Forumowy wyjadacz
- Rocznik: 97
- Silnik: 2.0 AGG GTI
- Paliwo: PB