logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: opolanin
2008-03-27, 21:58
Wzrost spalania
Autor Wiadomość
Xywerius 

Silnik: 1,9 TDI
  Wysłany: 2007-11-03, 23:01   Wzrost spalania

Witam wszystkich!!!. Mam mały (albo duży ) problem a mianowice: Mój Tdik słabo sie zbierał i wogóle miał mało siły, wymieniłem filtr paliwa i powietrza teraz jest wszystko OK, ale wzrosło mu spalanie i o dość dużo nie wiem czemu. Proszę o pomoc :roll:

DoN_OpicjusZ 

Silnik: 1.9 GTD
Wysłany: 2007-11-05, 10:21   

to niemożliwe że przez zmiane filtra paliwa i powietrza zaczoł więcej jeść !! ! według mnie cięższa twoja noga hehheh ;P

Xywerius 

Silnik: 1,9 TDI
Wysłany: 2007-11-05, 14:26   

No nie wiem, ale poważnie widać wzrost spalania. Nie daje mu tak po garach. :roll:

mario19571 

Silnik: AAZ 1.9 td
Wysłany: 2007-11-24, 18:18   

DoN_OpicjusZ napisał/a:
to niemożliwe że przez zmiane filtra paliwa i powietrza zaczoł więcej jeść !! ! według mnie cięższa twoja noga hehheh ;P
Czesc ja rownież mam od niedawna ten sam problem wiecej pije i niewiem czemu mysle ze moze to uszkodzony czujnik temp. silnika.

JotKa 

Silnik: GTD 1,9
Wysłany: 2007-11-25, 16:20   

Od sierpnia mam 1,9 GTD 94 r. i zauważyłem, że pije zupę, jak smok. Być może przyczyną jest stosunkowo bliski dojazd do pracy, ale za to pod sporą górę (3 bieg max). Poprzedni Golf 1 spalał dużo mniej na tej trasie. Może trzeba ustawić kąt wtrysku (tego nie sprawdzałem jeszcze). Zawsze rozgrzewam go rano spokojnie, bo czekam jeszcze na koleżankę, która dojeżdża ze mną. Odpala po zmianie świec żarowych lepiej, ale nie tak jak "jedynka". Aż boję się pomyśleć, co będzie w duże mrozy (przy -5 st.C grzałem świece 3 razy). Na pedał gazu też nie reaguje tak, jak "jedynka"; jest mułowaty - trzeba zdrowo depnąć, żeby się ożywił. Może to normalka przy "trójkach TD"? Przyzwyczajam się do niego, ale to spalanie, to już przesada, bierze chyba grubo ponad dychę!
Czy ktoś miał podobne doświadczenia i jak temu zaradził, chętnie się dowiem. :-(
Pozdrawiam

buffalo 

Silnik: GTD
Wysłany: 2007-11-26, 19:50   

WITAM!!Ja mam ten samochód 1.9gtd 230000 przebiegu ale pali normalnie odszczała i przy jednym grzaniu świec a pali koło 5,5 w miescie. To cos musi byc nie tak z twoim autkiem ale niestety nie umiem Ci pomóc. POZDRAWIAM

Groch367 
Grupa Opolska

Silnik: 1Z 1.9TDI
Wysłany: 2007-11-27, 22:48   

w zimie spalanie diesla jest większe :lol: a jesli chodzi o to ze bierze dyche to raczej nie mozliwe chyba ze silnik wymaga juz naprawde kapitalnego remontu :-o

JotKa 

Wysłany: 2007-11-27, 23:22   

Właśnie przeglądałem stronę o ceramizerze; może warto przetestować na swoim nienasyconym "żarłoku".
Oleju prawie nie bierze, jeśli już, to niezauważalnie. Ale nadal chodzi mi po głowie ten kąt wtrysku. Dziś wlałem ON Verve, może to coś pomoże.
Dzięki za zainteresowanie i reakcje, chociaż trochę dołujące. :-(

Pozdrawiam ;-)

Kryst88 

Silnik: 1.6 B
Wysłany: 2007-12-02, 08:06   

Witam, wzrost spalania może być spowodowany wadą sondy lambda moj benzyniak palil 30l/100, sprawdzcie to u elektryka

Mario 
Mario

Silnik: 1.9TD
Wysłany: 2007-12-02, 10:52   

odpowiedz dotyczy Jotka. Mam 1.9 td 280000tys przebiegu przy 25500tys prebiegu malem taki problem jak Ty pali za duzo ok 8,5 -9,5 na 100 km. Myslalem że bylo to spowodowane przez dojazd do pracy 3,5 km wiec sie nie zdozyl rozgrzac a juz go gasilem. ale jak sie ciepelj zrobilo zaczelem sie teemu przygladac i znalazlem wyciek z pod pompy paliwowej za regeneracje dalem 350 zł i spalanie spadlo do 7l przy katach a normalnej jezdzie nieco ponad 6. inna przyczyna moze byc to ze leja ci wtryski co za tym idzie nie chce Ci opdpalc jak nalezy i pali jak smok

JotKa 

Wysłany: 2007-12-02, 14:53   

Mój staly mechanik (równiez od diesli) stwierdzil, ze juz wczesniej zauwazyl, iz mój silnik po rozgrzaniu powinien pracowac ciszej, a nadal klekocze dosc glosno. Prawdopodobnie jest zbyt wczesny wtrysk i stad to klekotanie, a co za tym idzie wieksze spalanie. W tym tygodniu obiecal mi ustawic prawidlowy kat wtrysku i, jak ocenia, to powinno pomóc. Poza tym, zamówilem ceramizer, bo zblizam sie do 190 tys., wiec ma prawo miec juz swoje "humory". O efektach zastosowania tego "cudownego srodka" poinformuje na forum. Mam nadzieje, ze beda to dobre wiadomosci.
Pozdrawiam serdecznie :-)
Jednak dobrze sie domyslalem, byl zbyt wczesny wtrysk. Dzis juz wyregulowany, chodzi ciszej. Jutro na zimnym sprawdze odpalanie i chyba uzyje ceramizera; mam do oleju, do skrzyni biegów i paliwa. Jak obiecalem o efektach powiadomie, ale to moze potrwac.
Pozdrawiam serdecznie
Wierzyc sie nie chce, ze to ten sam sinik. Chodzi cichutko, zapala od dotkniecia, przestal chleptac paliwo, nabral mocy. Musze przyznac, ze caramizer mnie zaskoczyl, chociaz mialem pewne obawy. Odzywaly sie troche po regulacji popychacze (szklanki) i one tez ucichly. Jest dobrze. O zime jestem spokojny.
Pozdrawiam wszystkich :ok:

PS: Nie wiem co sie porobilo, ale zniknely polskie znaki. Na podgladzie byly, a po wyslaniu... klops!!!
Ostatnio zmieniony przez JotKa 2007-12-17, 20:17, w całości zmieniany 1 raz  

kajtek 
VW PASSAT B5 TDI, 2000r

Silnik: 1.9 TDI 115KM 310NM [ATJ]
Wysłany: 2007-12-17, 19:03   

JotKa napisał/a:
Musze przyznac, ze caramizer mnie zaskoczyl

a co to jest takiego bo pierwszy raz takie slowo slysze???

JotKa 

Wysłany: 2007-12-17, 20:07   

Ceramizer, to srodek stosowany do skrzyni biegow, silnika, ukladu wspomagania oraz paliwa. Sa rozne rodzaje. Najprosciej wpisac w google "ceramizer" i wszystko wiadomo. Nadaje sie szczegolnie do lekko juz sfatygowanych silnikow, pokrywajac powierzchnie trace powloka eliminujaca tarcie do minimum. Uszczelnia, wygladza itd. Coz, troche to kosztuje, ale warto.
Reszta info na www.ceramizer.pl

Pozdrawiam

opolanin 
Junior Admin

Silnik: DIESEL
Wysłany: 2007-12-23, 15:19   

jotka takie dobre to jest?? chyba zapodam sobie ten ceramizer

nawrot 
~nwr

Silnik: 1,9 Td
Wysłany: 2008-01-21, 22:50   

Witam ... Jezeli chodzi o spalanie to mam taki sam problem... Mam golfine z 92.. wiem wiem stary ale.. jary =D co 9 tysi wymieniam olej i filtry. W lato 2006 palil 5 litrow w miescie w lato 2007 palil 6,5 w miescie.. wiem dokladnie poniewaz co dzien jezdze ok 200 km do pracy w jedna strone 50km i troche po pracy. Teraz w zime pali jakos z 8 litrow :/ Kazdy mechanik twierdzi ze wtryski leją, ale dymu z rury niema :/ Kiedys tankowalem 5 l i jechalem 100 km dzis tankuje 5 l i jade 60 :/ KTOŚ WIE O CO W TYM CHODZI ? ;(

Advertisement Reklama

Skad:...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi