Silnik: 1,9 TD
Wysłany: 2008-09-13, 10:21 Wyciek (?) oleju...
Witam!
Chłopaki mam sprawe...
Jechałam wczoraj DTŚ - ok.100-110 km godzine, kiedy przy zjeżdżaniu zwolniłam i obroty spadły ponieżej 1000 to zaczęła mi migać kontrolka oleju.
- Kiedy sie przygazowało i obroty wzrosły, to kontrolka gasła - Zajrzałam pod maske i zauważyłam, że cieknie mi olej... przy górnej pokrywie silnika - z prawej strony jest taka gumowa osłonka (podobna do naparstka), z której wychodzi niebieski kabelek. W tym miejscu ciekło. - przytkłam ją mocniej w stone silnika i pomogło - ale nie wiem co to jest?
i czemu sie to stało?
mozna to zrobić samemu czy trzeba dac do mechanika??
wez sobie dokręc kluczem ten czujnik mocniej, jak to cieklo z pod gumki czy miedzy tym zóltym metalem a tym srebrnym tłumacząc najłatwiej.? jak miedzy metalami to dokrecamy kluczem jak spod gumki to kupujemy nowy czujnik,odkrecamy stary,bierzemy go do kosza lub na skup złomu a nowy wkrecamy i podłączamy przewód niebieski, ale jak ci sie zapaliła kontrolka oleju po dokreceniu, jak sie powtorzy ta sytuacja to trzeba nowy czujnik zamontowac złotko.
Silnik: 1,9 TD
Wysłany: 2008-09-13, 11:15
Ciekło spod tej gumki. Teraz dokręciłąm porządnie. Wczoraj tylko docisłam tą gumke, bo nie miałam czasu na bawienie sie tym... no ale kontrolka juz wtedy sie nie zaświecała.
Suma sumarum - jeśli taka sytuacja sie powtórzy w najbliższym czasie, to trzeba czujnik wymienić??
ile to kosztuje mniej/więcej??
i czy przy wymianie tego czujnika będzie olej wylatywał (chce wiedzieć, żeby kupić w razie czego )
jak cieklo spod gumki to wymien czujnik,to sa groszowe sprawy ,a przy wymianie olej nie bedzie wylatywał chyba ze wymienisz go na zapalonym silniku to ci wyleci i poleci na ziemie i wtedy bedziesz miala do czynienia z ekologami he he a wracajac do gumki to wiesz ze jak przecieka to jest problem bo rodzina sie powieksza mysle ze znasz sie na zartach?
koszt czujnika cisnienia oleju około 20 zlociszy, wymien na nowy 5 minut roboty.
mi tez lał bo sie rozlecial takze nie wydatek nie pieniadze a problem z głowy.
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4009 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-09-14, 00:41
jesli olej zaczyna wyciekac z miejsca konektorka(blaszki)do którego sie przypina przewód to nic z tym sie nie zrobi. czujnik nadaje sie do śmieci. około 20zł kosztuje czujnik.
Kingusia87, robercikprosze nie odbiegać od tematu i nie wypisywać kto jak woli bo nie każdy ma ochotę czytać takie dyrdymały, na razie ostrzeżenie w takiej postaci