Silnik: 1,9 TDI
Wysłany: 2008-03-17, 20:41 szarpie (krztusi) się podczas jazdy
witam, od niedawna mam Golfika III 1,9 TDI z 94 roku no i mam problem. Mianowicie taki, że szarpie (krztusi) się podczas jazdy. Mechanik powiedział, że to pompa wtryskowa. ja się na tym nie znam. może wy wiecie o co to chodzi, a jeśli o pompe to może możecie kogoś polecić w warszawie kto by to zrobił TANIO. dzięki
Silnik: 1,9 TDI
Wysłany: 2008-03-17, 21:46
krztusi się lub inaczej szarpie raczej przy niskich obrotach do 2 tys, i raczej niedużych prędkościach do 100 km/h, często też przy zmianie biegów bez różnicy z jakiego na jaki i przy zwalnianiu. nie zauważyłem żeby powyżej 2200 obrotach i 100 km/h szarpał
Silnik: 1,9 TDI 90 km + Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Posty: 222 Skąd: Inowrocław
Wysłany: 2008-03-19, 15:49
ernesto czyszczenie nastawnika cie czeka (około 300 zł)
to jest numer do kolesia z wawy który sie w to bawi ja miałem to samo
503 399 909 zrobił mi to i jestem zadowolony
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4009 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-07-20, 23:29 Re: szarpie (krztusi) się podczas jazdy
ernesto napisał/a:
witam, od niedawna mam Golfika III 1,9 TDI z 94 roku no i mam problem. Mianowicie taki, że szarpie (krztusi) się podczas jazdy. Mechanik powiedział, że to pompa wtryskowa. ja się na tym nie znam. może wy wiecie o co to chodzi, a jeśli o pompe to może możecie kogoś polecić w warszawie kto by to zrobił TANIO. dzięki
ten obiaw to jest taki ze jak jedziesz sobie spokojnie to masz sarpniecie silnikiem jakby go cos odcieło ze az budą zatrzęsie?? jakby mu paliwo odcinało.
[ Dodano: 2008-07-21, 00:29 ]
i masz to czesto żadko czy cały czas??
[ Dodano: 2008-07-21, 00:31 ]
bo jesli to jest ten sam obiaw co ja mam od czasu do czasu to niestety nie nastawnik a cos sie skończyło w pompie wtryskowej.nie wiem co ale cos...chyba sie skończy szukaniem drugiej pompy.
wystarczy podpiąć pod vaga i wszystko jasne. u mnie były podobne objawy a na kompie strasznie napiecie skakało na nastawniku. Po czyszczeniu nastawnika jest ok nie szarpie tylko mam wrazenie jakby auto troche wolniej sie rozpędzało.
Wie ktoś jaka powinna być dawka paiwa na wolnych obrotach ustawiona??
Silnik: S/TDI Pomógł: 69 razy Wiek: 101 Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 1403 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-09-24, 23:38
Cytat:
Wie ktoś jaka powinna być dawka paiwa na wolnych obrotach ustawiona??
na biegu jałowym przy 90'C - dawka 3,8/4.0 mg/skok - nastawnik około 1.400 V - przy wyłączonym silniku napięcie na nastwaniku ~ 0.750/0.780 V dawka 0.0 z wiadomej przyczyny ...
_________________ leopard
leicht panzerwagen
chip tuning
diagnostyka aut z silnikami TDI grupy V.A.G.
pomiary mocy i momentu obrotowego mobilną hamownią Dynomet - również auta z napędem 4x4
Za pierwszym razem napewno było 90'C ale niestety jak sie przewiozłem to auto gorzej jechało niz przed czyszczeniem bo szarpało przy przyspieszaniu. Założony został inny nastawnik i cos mi sie przypomina ze nie zwróciliśmy juz uwagi na temperature a z tego co mi sie przypomina to pokazywało 70'C
Teraz nic nie szarpie ale mam wrazenie jakby troche wolniej auto przyspieszało a szczegulnie widac to na 4 i 5 biegu. Do 3000 obrotów na 4 biegu jeszcze jakoś jedzie a powyżej 3000 troche pomalej sie rozpedza. A wydaje mi sie ze przed czyszczeniem było troche lepiej
oki ale musze pojechac do tego goscia który czyscił mi nastawnik bo nie mam kabla w domu. Zauważyłem jeszcze ze przy jezdzie pod górke jak troche ujme gazu to auto lepiej przysopiesza
[ Dodano: 2008-09-29, 22:45 ]
Miałem ustawione 3,8mg i napiecie było 1,3... V i niepamietam ostatnich dwuch cyfr.Teraz ustawił mi na 2,0 mg Jedzie troche lepiej tylko ciekawe czy nie bedzie iecej palił