Wysłany: 2008-06-18, 11:04 świszczenie z okolic paskow
Hey!
Czy ktos z kolegow mial moze podobny problem?Pytam,bo swist jest trudny do zlokalizowania,a byc moze jest to jakas typowa usterka?Mianowicie:slychac takie swiszczenie na wolnych obrotach(podobne do tego jakie wydaje turbina) z okolic paskow klinowych.Moze to byc jakas rolka,ewentualnie lozysko alternatora...?Wiem,ze na odleglosc to ciezko zdaignozowac,ale moze komus przyjdzie cos do glowy,bo w sumie poza glosniejsza praca silnika nic sie zlego nie dzieje,ale niedlugo wyjezdzam w dluga trase i nie chcialbym,zeby cos mi sie odpukac urwalo Zreszta nie chcialbym wymieniac niepotrzebnie dobrych czesci,a okaze sie ze to jakas pierdolka(oby)p.s.rozrzad byl wymieniany z pompa wody-kumpel zasugerowal,ze to ona moze halasowac,ale w kilku tdi spotkalem sie juz z jej niedomaganiem i przewaznie rowniez plynu ubywalo co u mnie nie ma miejsca.Z gory dzieki i pozdr!
Sciagni pasek wielorowkowy i zapal autko jesli swiszczenia nie ma to albo napinac albo lozyska w alternatorze, napinacz latwo zdiagnozawac zakrec nim i sluchaj czy piszczy i sparawdz tez luz na nim z alternatorem to samo.
Dziek! bede musial tak zrobic.Doczytalem,ze ktos mial podobny problem(napinacz paska alternatora i pompy wspomag)tylko mu bardziej szumial niz swiszczal.A swoja droga to wspomaganie troszke ciezej mi chodzi.
Ja miałem podobny problem, tak samo świszczało. U mnie po jakimś czasie zaczęło to być coraz głośniejsze. Otóż zatarło się łożysko na pompie wspomagania i wyleciał wałek z pompy wraz z kołem pacowym i łożyskiem, kupiłem urzywaną pompę wspomy i cichutko chodzi. Jężeli byś miał przutarte łożysko na rolce napinającej to będzie ci żcierało pasek od strony napisów.
Moze faktycznie kupic uzywana pompe wspomy,tak jak piszesz,bo paskow nie sciera,a jednak cos ta kiera mi za ciezko chodzi mimo,ze przy max.skreceniu kol na postoju nie slychac charakterystycznych odglosow jak to nieraz da sie slyszec... P.S.Ile Cie wyniosl jej zakup?
Silnik: 1,9 TDI, 1,9 TD, 2,7 D, 0,5 B Pomógł: 2 razy Wiek: 34 Dołączył: 17 Maj 2008 Posty: 63 Skąd: Konin
Wysłany: 2008-06-23, 16:00
Prosta rada:
Odpal motor i jeżeli będzie świstał to polej obficie po paskach alternatora i wspomagania wodą. Jeżeli na moment ucichnie to piszczą paski. Jeśli nic nie ucichnie to świszcze któreś z łożysk.
A jeśli napieprza jak wiadro z gwożdziami to pewno drży napinacz paska alternatora ale to łatwo zaobserwować - trudniej zwalczyć.
_________________ Mędrcy znają wszystkie pytania a głupcy wszystkie odpowiedzi.
z tym napinaczem są duże problemy, jeżeli zacznie wpadać w wibracje to czasami wymienia się pół samochodu a on i tak drży
mechanik przy mnie kluczem przekrecil delikatnie jedna srubke tam i przestalo "swiergolic", jednak gdy puscil, znowu zaczelo i dlatego zaproponowal regeneracje, bo na razie nie stac mnie na nowke...
Silnik: 1,9 TDI, 1,9 TD, 2,7 D, 0,5 B Pomógł: 2 razy Wiek: 34 Dołączył: 17 Maj 2008 Posty: 63 Skąd: Konin
Wysłany: 2008-06-25, 11:12
Uważaj w takim razie bo widziałem kiedyś taki zregenerowany napinacz. Koles zespawał to na tulejkach półautomatem.Efekt murowany ale dopuki pasek się nie wyciągnie albo nie trzeba go będzie wymienić. Tak naprawdę to powinno się tulejować ośkę, wymienić sprężynę i czasami rolkę.
_________________ Mędrcy znają wszystkie pytania a głupcy wszystkie odpowiedzi.
Silnik: S/TDI Pomógł: 69 razy Wiek: 101 Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 1403 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-06-25, 22:38
mike102 napisał/a:
lizardking napisał/a:
z tym napinaczem są duże problemy, jeżeli zacznie wpadać w wibracje to czasami wymienia się pół samochodu a on i tak drży
mechanik przy mnie kluczem przekrecil delikatnie jedna srubke tam i przestalo "swiergolic", jednak gdy puscil, znowu zaczelo i dlatego zaproponowal regeneracje, bo na razie nie stac mnie na nowke...
jeśli za 30 pln wymieni ci tuleje teflonowe w prowadzeniu napinacza - to gratulue taniego mechanika - chyba że za 30 robi jak lizard napisał ...
_________________ leopard
leicht panzerwagen
chip tuning
diagnostyka aut z silnikami TDI grupy V.A.G.
pomiary mocy i momentu obrotowego mobilną hamownią Dynomet - również auta z napędem 4x4
jeśli za 30 pln wymieni ci tuleje teflonowe w prowadzeniu napinacza - to gratulue taniego mechanika - chyba że za 30 robi jak lizard napisał ...
tak wlasnie zrobil jak napisal lizard
nie jestem jeszcze tamik idiota ze tanim kosztem bede robil silnik - bo jest zdrowy i to nawet bardzo, i chcialbym aby tak pozostalo