logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
świszczenie z okolic paskow
Autor Wiadomość
Ww 

Silnik: .
Wysłany: 2008-06-18, 11:04   świszczenie z okolic paskow

Hey!
Czy ktos z kolegow mial moze podobny problem?Pytam,bo swist jest trudny do zlokalizowania,a byc moze jest to jakas typowa usterka?Mianowicie:slychac takie swiszczenie na wolnych obrotach(podobne do tego jakie wydaje turbina) z okolic paskow klinowych.Moze to byc jakas rolka,ewentualnie lozysko alternatora...?Wiem,ze na odleglosc to ciezko zdaignozowac,ale moze komus przyjdzie cos do glowy,bo w sumie poza glosniejsza praca silnika nic sie zlego nie dzieje,ale niedlugo wyjezdzam w dluga trase i nie chcialbym,zeby cos mi sie odpukac urwalo :-( Zreszta nie chcialbym wymieniac niepotrzebnie dobrych czesci,a okaze sie ze to jakas pierdolka(oby)p.s.rozrzad byl wymieniany z pompa wody-kumpel zasugerowal,ze to ona moze halasowac,ale w kilku tdi spotkalem sie juz z jej niedomaganiem i przewaznie rowniez plynu ubywalo co u mnie nie ma miejsca.Z gory dzieki i pozdr! :->

scols11 

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2008-06-18, 11:10   

Sciagni pasek wielorowkowy i zapal autko jesli swiszczenia nie ma to albo napinac albo lozyska w alternatorze, napinacz latwo zdiagnozawac zakrec nim i sluchaj czy piszczy i sparawdz tez luz na nim z alternatorem to samo. ;-)

Ww 

Wysłany: 2008-06-18, 11:18   

Dziek! :-) bede musial tak zrobic.Doczytalem,ze ktos mial podobny problem(napinacz paska alternatora i pompy wspomag)tylko mu bardziej szumial niz swiszczal.A swoja droga to wspomaganie troszke ciezej mi chodzi.

przemo... 

Silnik: 1.6 + LPG (ABU)
Wysłany: 2008-06-22, 12:44   re

Ja miałem podobny problem, tak samo świszczało. U mnie po jakimś czasie zaczęło to być coraz głośniejsze. Otóż zatarło się łożysko na pompie wspomagania i wyleciał wałek z pompy wraz z kołem pacowym i łożyskiem, kupiłem urzywaną pompę wspomy i cichutko chodzi. Jężeli byś miał przutarte łożysko na rolce napinającej to będzie ci żcierało pasek od strony napisów.

Ww 

Wysłany: 2008-06-23, 08:19   

Moze faktycznie kupic uzywana pompe wspomy,tak jak piszesz,bo paskow nie sciera,a jednak cos ta kiera mi za ciezko chodzi mimo,ze przy max.skreceniu kol na postoju nie slychac charakterystycznych odglosow jak to nieraz da sie slyszec... :-/ P.S.Ile Cie wyniosl jej zakup?

lizardking 
Moc Rabina

Silnik: 1,9 TDI, 1,9 TD, 2,7 D, 0,5 B
Wysłany: 2008-06-23, 16:00   

Prosta rada:
Odpal motor i jeżeli będzie świstał to polej obficie po paskach alternatora i wspomagania wodą. Jeżeli na moment ucichnie to piszczą paski. Jeśli nic nie ucichnie to świszcze któreś z łożysk.

A jeśli napieprza jak wiadro z gwożdziami to pewno drży napinacz paska alternatora ale to łatwo zaobserwować - trudniej zwalczyć.

mike102 
Rolling Stones Collection

Silnik: 1,9 TDI 1Z
Wysłany: 2008-06-23, 16:02   

jest to napinacz przy alternatorze (tak mi sie wydaje), regeneracja 30zl
mam to samo - no i trzeba zrobic :]

lizardking 
Moc Rabina

Wysłany: 2008-06-23, 16:04   

Podejrzewam że liczysz iż wymiana rolki za 30 zł pomoże ??? To nieco się zdziwisz.

mike102 

Wysłany: 2008-06-23, 16:06   

nie wymiana, regeneracja napinacza
tak mi powiedziano, nie jestem mechanikiem
wszystko inne mam wymienione

lizardking 
Moc Rabina

Wysłany: 2008-06-24, 17:36   

z tym napinaczem są duże problemy, jeżeli zacznie wpadać w wibracje to czasami wymienia się pół samochodu a on i tak drży

Ww 

Wysłany: 2008-06-24, 20:20   

Zauwazylem,ze jak zalaczam klime to swiszczenie ustaje a jak ja wylaczam to znowu zaczyna swiszczec... :-|

mike102 

Wysłany: 2008-06-24, 20:40   

lizardking napisał/a:
z tym napinaczem są duże problemy, jeżeli zacznie wpadać w wibracje to czasami wymienia się pół samochodu a on i tak drży

mechanik przy mnie kluczem przekrecil delikatnie jedna srubke tam i przestalo "swiergolic", jednak gdy puscil, znowu zaczelo i dlatego zaproponowal regeneracje, bo na razie nie stac mnie na nowke...

lizardking 
Moc Rabina

Wysłany: 2008-06-25, 11:12   

Uważaj w takim razie bo widziałem kiedyś taki zregenerowany napinacz. Koles zespawał to na tulejkach półautomatem.Efekt murowany ale dopuki pasek się nie wyciągnie albo nie trzeba go będzie wymienić. Tak naprawdę to powinno się tulejować ośkę, wymienić sprężynę i czasami rolkę.

leopard 
POMOCNIK
kierownik zamieszania

Silnik: S/TDI
Wysłany: 2008-06-25, 22:38   

mike102 napisał/a:
lizardking napisał/a:

mechanik przy mnie kluczem przekrecil delikatnie jedna srubke tam i przestalo "swiergolic", jednak gdy puscil, znowu zaczelo i dlatego zaproponowal regeneracje, bo na razie nie stac mnie na nowke...

jeśli za 30 pln wymieni ci tuleje teflonowe w prowadzeniu napinacza - to gratulue taniego mechanika - chyba że za 30 robi jak lizard napisał ... :zdegustowany:

leicht panzerwagen

chip tuning
diagnostyka aut z silnikami TDI grupy V.A.G.
pomiary mocy i momentu obrotowego mobilną hamownią Dynomet - również auta z napędem 4x4

mike102 

Wysłany: 2008-06-27, 16:40   

leopard napisał/a:
jeśli za 30 pln wymieni ci tuleje teflonowe w prowadzeniu napinacza - to gratulue taniego mechanika - chyba że za 30 robi jak lizard napisał ... :zdegustowany:

tak wlasnie zrobil jak napisal lizard
nie jestem jeszcze tamik idiota ze tanim kosztem bede robil silnik - bo jest zdrowy i to nawet bardzo, i chcialbym aby tak pozostalo

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu