Wysłany: 2011-12-30, 12:33 Stukanie w okolicach rozrządu
Witam, znalazłem na YT identyczny problem jaki występuje u mnie w aucie http://www.youtube.com/watch?v=uI4BHtnerNs dźwięk wydobywa się z okolic rozrządu, nastaje przy poruszaniu kierownicą. Dodam ze przy kupnie wymieniałem (6 miesiecy wstecz) kompletny rozrząd w autoryzowanym serwisie boscha. Film jest opisany ze to napinacz paska wielorowkowego, czy to na pewno to? Przecież jest po wymianie. Dodam ze przy załączeniu klimatyzacji która działa prawidłowo wydobywa się tez z okolic rozrządu głośny szelest i silnik zaczyna nie równo pracować. Będzie ktoś w stanie na odległość stwierdzic co to jest?
Auto to golf IV 1.9 tdi 2003r. na pompo-wtryskiwaczach. Gdyby to komus bylo przydatne do diagnozy
Dodam także, ze przekopałem polowe neta w celu doinformowania lecz na marne...
Wymiana rozrządu nie ma nic wspólnego z wymianą napinacza paska wielorowkowego.
Jeżeli zmieniałeś kompletny rozrząd musiałbyś dodatkowo wymienić napinacz paska wielorowkowego.
Jeżeli go nie wymieniłeś + objawy które przedstawiasz = napinacz paska wielorowkowego.
Kolego wyżej. Jak można sprawdzić koło pasowe? Pytam z ciekawości?
Właśnie napinacz paska wielorowkowego byl wymieniony bo przy kupnie poprzedni wlasciciel mi poradzil wymiane tego. Tutaj na zdjeciu zreszta sa te czesci ktore mi wymienili przy robieniu rozrzadu http://imageshack.us/f/32/zdjcie0055v.jpg/ plus pasek. Ja im zlecilem wymiane kompletnego rozrzadu ale wymienili tylko to.
[ Dodano: 2011-12-30, 14:21 ]
Jak dodam gazu to ustaje stukanie tak samo przy kreceniu kierownica. Przy wylaczeniu swiatel nasila sie. Kiedy jadę dziala bez zarzutów. Szelest i nie ladna praca pojawia sie po zalczeniu klimy no i tez stukanie nie ustaje. Jestem laikiem w tych sprawach wiec prosze o wyrozumialosc
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4009 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2011-12-30, 18:47
sprawdź układ wydechowy - złacze elastyczne i katalizator czy nie lata, usłony termiczne nad układem wydechowym jak i nad układem kierownixczym.
dla mnie jest to bardziej zwiazane z układem kierowniczym. luz na kolumnie kierowniczej lub przekładni.
sprawdź układ wydechowy - złacze elastyczne i katalizator czy nie lata, usłony termiczne nad układem wydechowym jak i nad układem kierownixczym.
dla mnie jest to bardziej zwiazane z układem kierowniczym. luz na kolumnie kierowniczej lub przekładni.
Wcale nie jest powiedziane, że nie jest tak jak mówisz.
Ale przy włączaniu klimy i kręceniu kierownicą obciążamy wszystko to co napędza pasek wielorowkowy.
Również kolega pisze, że gdy wyłączy światła hałas ustaje. To też ma związek z paskiem wielorowkowym.
To jest zastanawiające.
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4009 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2011-12-30, 19:41
kilku rzeczy nie czytałem ,patrzyłem na filmik i sie wsłuchiwałem w dźwięk.
niech mechanik sprawdzi wolnobieżkę alternatora- kijowy jest do niego dostęp ale trzeba się poświecić i sprawdzić...
jeśli uda się dotrzeć srubokrecikiem do wirnika w alternatorze i uda sie go ruszyc w prawa strone w/g wskazówek zegara - wolnobiezka w porządku - jeśli jest sztywne - wonobiezka zapieta je i do wymiany.
Miałem podobnie w swoim wcześniejszym golfie też cos szurało przy rozrządzie pod obciażeniem itp, okazalo sie ze pasek od rozrzadu był luźny wpadał w wibracje po czym obijal sie o osłonę, naciągnięcie paska załatwiło sprawę
Panowie dziękuje za zainteresowanie tematem, ale dodam coś jeszcze... Przy maksymalnym skrecie kierownicy czy to w prawo czy to w lewo pojawia sie cos takiego: http://www.youtube.com/watch?v=htzgPPbJ5zM