za duzo mi pali na 55 litrach zrobilem 800km trasa, miasto,sprawdzalem go na kompie ,ustawialem dawke, wymienilem filtr paliwa i powietrza,spala 6,8 na setke,i co wy na to ludzie?
siema u mnie w miescie na 195/55/15 spala okolo 7,5 litra 8 ale jezdze normalnie jak trzeba daje w palnik w trasie pięknie bo w 5litrach sie miesci tak do 130.
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4009 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-09-09, 18:11
z tym spalaniem to tez zalezy od techniki jazdy. wy pewnie macie seryjne 90tki ja z kolei mam na chipie i to na dośc mocnym i nie jeżdzę jak pierdła niedzielna po mieście tylko kiedy moge to zapinam... i na ,,pełnym'' zbiorniku robie zazwyczaj 830, 850km czyli jakos liczac pali mi te 6,5 6,8L i to praktycznie tylko miasto,a wiadomo nie wyjeździcie całego baku i tez nie wiadomo ile tak naprawde tego paliwa jest w tym zbiorniku.. a od tego gdzie i co tankujemy i jaka temperatura jaka jest na zewnatrz.dla turbo to ważne bo przecież im zimniejsze powietrze tym lepiej silnik sie wkreca. z koleji muj Teść ma B5 paska TDI AHU jeździ normalnie. i spalanie ma takze po miescie prawie zrównane z moim. wieć ja w to watpie aby dizel który ma nalatane ponad 200tyś palił jak nówelas...wiadomo wtryski juz cos tam pokazuja rogi-no ale jeździ sie na tym. wirnik w turbinie napewno kazdy z was ma juz podtarty. tak sadze... po za tym co wy chcecie to jest motor 1.9 a nie 1,2TDI Llupo które pali 3L po miescie na 100km.
najlepiej jest sie przekonac ile auto pali to zatankowac go do pełna do pierwszego odbicia pistoletu i nie dolewac.przejechać 100km i pojechac sie zatankowac do pierwszego odbicia pistoletu i nie dolewac,i juz bedzie wiadmo ile jara.
Silnik: 1.9 TDI GL (1Z) Pomógł: 11 razy Wiek: 30 Dołączył: 10 Lip 2008 Posty: 953 Skąd: Świecie
Wysłany: 2008-09-09, 21:44
SotoM napisał/a:
najlepiej jest sie przekonac ile auto pali to zatankowac go do pełna do pierwszego odbicia pistoletu i nie dolewac.przejechać 100km i pojechac sie zatankowac do pierwszego odbicia pistoletu i nie dolewac,i juz bedzie wiadmo ile jara.
lepiej chyba nalac az pod sam korek, pojezdzic i znowu zalac do tego samego poziomu
z tym 'odbijaniem' to moze byc roznie za kazdym razem
SotoM, jak dla mnie masz na 100% rację na spalanie wpływa wiele różnych czynników: styl jazdy, rozmiar opon, stan silnika, temperatura powietrza i jeszcze pewnie z dziesięć innych rzeczy. Jak ktoś chce liczyć z dokładnością do 0,1l to musi o to wszystko brać pod uwagę.
Ja na co dzień jeżdżę raczej spokojnie ale jak trzeba to w pełni wykorzystuje 90km a spalanie w moim seryjnym 1Z waha się między 4,5/5,5 tras, 5,5/6,5 miasto i jak dla mnie jest to bardzo dobry wynik
moj wczesniej opisany golf ma 185 opony, wersja 3 drzwiowa,zalewalem go paliwem pod sam korek,spalilem paliwo do zera az stanął,wchodzi pod korek 55 litrow w zbiornik,mojego kumpla 5 drzwiowy jara max 5,5 litra,wtryski sa ideał sprawdzalem,wszystko dziala jak ta lala,słyszałem ze w pompie jest jakis nastawnik kata wtrysku ktory moze się zapier ...lic brudem moze to przez to?,tylko niech nikt mi nie pisze ze to przez zapowietrzona pompe bo testowalem rozne metody tankowania ajezdze wiecej w trasie niz po miescie,a 6,8 to najnizszy wskaznik jak do tej pory
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4009 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-09-11, 20:33
powietrze w pomie......nie ma prawa nawet ono tam byc od tego zacznijmy
a co do tego- napisałeś ze wyjeździłes paliwo aż ci zgasł. i co bez problemu go odpaliłeś po zalaniu ropy do baku??
SotoM, spalanie w moim seryjnym 1Z waha się między 4,5/5,5 tras, 5,5/6,5 miasto i jak dla mnie jest to bardzo dobry wynik
Ja rowniez mam identyko a co do powietrza w pompie TDi - przerwalem przewod przy zbiorniku oj checa byla bo daleka trasa mnie czekala i mechanik na "gwalt" szukany. ale odpalil z drobnymi problemami he he he
wyjezdzilem do konca az sie zapowietrzył,odpaliłem oczywiscie z problemem,ale to ostatecznosc takie dzialanie,sprawdzalem tez go wyjezdzajac 100 km i dolewajac pod korek,to jest dziwna sprawa,znam ten samochod jak swoje 5 palcow a to dla mnie dziwne,to spalanie,przerabialem juz kilka samochodow z benzyny na diesla,ale 1 raz mi sie trafil taki ku...,zeby mnie tak wkurzyc a złożyłem go specjalnie dla siebie,był to 1,4 benzyna+gas,a zrobilem z niego tdi full wypass z pelnym wyposazeniem,szyber,szyby,lustra elek.,grzany,klima,abs,sportowe hamulce i zawieszenie,a teraz musze go opylic mialem przerabiane z diesla audi b3 1,6 86 KM tez full wypas to sie pozbylem na rzecz tego złoma