Silnik: Toledo 1.9 tdi ASV Pomógł: 1 raz Wiek: 23 Dołączył: 18 Gru 2008 Posty: 56 Skąd: RMI
Wysłany: 2010-07-25, 15:50 Skok obrotów w TD
Mam takie pytanie - czy w silniku aaz obrotami steruje coś "elektronicznego"?
zastanawia mnie to ponieważ po zapaleniu auta, silnik klekota sobie ok 900rpm a po ok 5-10 minutach po rozgrzaniu silnika następuje nagły wzrost obrotów do ok 1000rpm
czy taki skok obrotów nie powinien być na odwrót? tzn obroty powinny zwolnić po rozgrzaniu obrotów
czy może odpowiadać za to przekaźnik od świec?
czy jakiś elektrozawór na pompie?
Pomożecie
Silnik: AAZ
Wysłany: 2010-08-02, 18:32
Jak robilem rozrzad to mechanik przy okazji stwierdzil ze jest zrabany jakis regulator czy cos takiego (dokladnie nie pamietam co) w srodku pompy paliwa wiec moze chodzi o ten regulator czy cos w pompie paliwa. Koszt naprawy podobno 7 stówek.
_________________ WOLFSGRUPPE VAG Event 2011
Ostatnio zmieniony przez DJ Voodek 2010-08-04, 20:36, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: Toledo 1.9 tdi ASV Pomógł: 1 raz Wiek: 23 Dołączył: 18 Gru 2008 Posty: 56 Skąd: RMI
Wysłany: 2010-08-05, 08:04
u mnie jest ten skok zawsze po rozgrzaniu ale myślałem źe to coś z przekażnikiem świec bo czasami jezeli odpale na cieplym (świece nie grzeją) to albo są juź wyźsze obroty a kilka razy zaraz po odpaleniu wzrost byl ale nie nagly tylko wolniej to sie odbywało tak jakby ktoś lekko wcisną pedał gazu
a za co konkretnie odpowiada elektrozawór z przodu pompy?
Silnik: S/TDI Pomógł: 69 razy Wiek: 101 Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 1384 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2010-08-10, 06:48
polliv napisał/a:
lipa, musisz zapytać kogoś kto zna się na pompach
ja tam za bardzo się nie znam ... ale skok rpm to wynik wyłaczenia dogrzewania swiec zarowych - silnik po odłaczeniu dogrzewania ma mniejsze obciazenie - przez co obroty nieznacznie wzrastają ...
BTW - w D/TD - przy temperaturze płynu chłodzacego powyzej 35'C świece nie grzeją (dogrzewają) - przy sprawnym układzie elektrycznym (w sensie czujniku płynu chłodzacego) dlatego tez po odłaczeniu czujnika (płynu) przekaznik nie wie jaka jest temperatura "silnika" i grzeje w trybie awaryjnym ~ 15 sekund - ma to zapobec nierównej pracy silnika
:
_________________ leopard
leicht panzerwagen
chip tuning
diagnostyka aut z silnikami TDI grupy V.A.G.
pomiary mocy i momentu obrotowego mobilną hamownią Dynomet - również auta z napędem 4x4