logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Skacze napinacz wraz rolka przy niskich obrotach
Autor Wiadomość
tk1100 
tk1100

Silnik: 1,9 TD
Wysłany: 2008-03-24, 21:02   Skacze napinacz wraz rolka przy niskich obrotach

Problem z rolka napinacza paska skacze jak szalona przy niskich obrotach moze jakiś pomysł jak to usunąć z góry dzieki za rade

piotr0488 
POMOCNIK
Grupa Wielkopolska

Silnik: Passat B5 FL
Wysłany: 2008-03-24, 21:48   

polecam ci go wymienic koszt ok 10 zł

Forum VW GOLF 4 Klub Polska

Bocian-t5 

Silnik: wlasne nogi. narazie...
Wysłany: 2008-03-24, 22:07   

znajomy mial ten sam problem. jesli Ci sie chce rozkrec rolke w srodku jest taka sprezyna ( taka zawinieta- jak w starych zegarkach) trzeba ja na nowo nagiac. Jest to dosyc czasochlonne i bez dobrze wyposarzonego warsztatu trudne wiec nei weim czy jest sens sie w to bawic :)

POSTEP: 70%

wazki21 

Silnik: 1.9 TD 75 KONI
Wysłany: 2008-03-25, 07:58   

Wymień rolke napinacza i będzie ok!!! Koszt rolki około 40 zł...

slawek317 

Silnik: 1.9gtd
Wysłany: 2008-03-25, 09:46   

Prawdopodobnie poszła ci sprężyna tak jak napisał Bocian-t5 a jak ci ona poszła to i pewnie ta rolkę tez se wymień. Jestem właśnie po takiej wymianie i już cudnie klekocze :) napisz jeszcze z którego roku masz autko bo jak przed 93 to musisz zmienić tez ramie napinacza ale najpierw sprawdź tą rolkę bo może mieć już wytłuczone łożyska

CINKERS 

Silnik: 1,9tdi
Wysłany: 2008-03-25, 10:58   

siemka

panowie a moze cala ta sytuacje powoduje koło pasowe paska wieloklinowego ja tak mialem
kolo pasowe wibrowalo bo jakis tam klin sie poluzowal w efekcie bardzo szybko wykanczal rolke napinacza paska(ktora tez w tej sytuacji skakala) i pasek dostawal po dupie ze wzgledu na duze wibracje!! i przy okazji wymienilem tuleje na ramieniu od rolki napinacza.najpierw zobacz czy to kolo pasowe prosto sie kreci bo jesli daje na boki nie pomoze ci wymiana rolki i paska i tuleji ramienia.

panowie jesli jestem w bledzie poprawcie mnie

pzdr

haski 

Silnik: 1.9 TDi 90PS
Wysłany: 2008-03-26, 00:55   

Witam. Też miałem ten problem... Zresztą jest często spotykany. Jeżeli chcesz to zrobić dobrze niestety musisz liczyc sie z kosztami... Tak jak chłopaki pisali, masz pęknięta sprężynę w napinaczu (albo spadła z własciwego ułożenia). Naprawa praktycznie nie wchodzi w grę. Tylko wymiana napinacza. Ja kupiłem zamiennik Ruville'a. Jest ok, ale nie to co oryginał. Przy tej wymianie należy także wymienić tulejki ramienia napinacza, a możliwe że i samo ramię (tylko serwis VW 147zł...) Ważne jest żeby nie oszczędzać i jeżeli elem. sa do zużyte to je wymienić. Ja zmieniłem również samą rolkę, bo łożyska strasznie dostały od tych wibracji, podobnie jak i łożyska koła alternatora. Jeżeli chodzi o koło pasowe to u mnie nie trzeba było nic z nim robić, ale jeżeli popiskuje na zimno, to musisz nastawić sie na i ta robote ( duuuuże koszty). Pozdro i życze owocnych napraw. Warto to zrobić bo silnik od razu sie wyciszy i zacznie równiej pracować (mniejsze drgania). Przede wszystkim usterka nie będzie już dalej obciążać prac innych elementów.

darkker 
Zabija głupota, nie prędkość

Silnik: 1,9 TDI 90 km +
Wysłany: 2008-03-26, 12:33   

haski, Jak duże są te koszta :-? . Mi poszczy na zimnym. koło pasowe bije na boki, napinacz skacze jak pojebany :-(

scols11 

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2008-03-26, 15:27   

Panowie kilka razy juz o tym pislalem!!! NIE piszy kolo pasowe na wale tylko na alternatorze!!!
Poniewaz:
1) Kolo pasowe na wale napedza a nie stawia opor
2) Kolo pasowe na wale ma duzo srednice i pasek sie w nim dobrze klinuje i nie slizga
3) Alternator stawia opor a jednoczesie jego kolo jest male i dlatego slizga i z biegiem czasu poprostu sie wyciera!!

Wiec wystarczy wymienic tylko klo pasowe na alternatorze !! ! I juz nie bedzie porannych piskow ;-)

CINKERS 

Silnik: 1,9tdi
Wysłany: 2008-03-26, 17:45   

darkker jesli kolo wali na boki zacznij od tego oczywiscie efektem tego ze daje na boki jest piszczacy pasek, wykonczona rolka, itd

ALUS 

Silnik: 1.9 TD
Wysłany: 2008-04-03, 23:17   

TEZ MIAłEM TO SAMO, TO CZESTA AWARIA W GOLFACH , ALE U MNIE WYSTARCZYłA WYMIANA SAMEGO NAPINACZA I JEST OK, ZROBIłEM TO SAM BO JEST TO PROSTE 30 MINUT I PO SPRAWIE. ORGINALNY NAPINACZ VW Z TULEJKAMI KUPIłEM NA ALLEGRO ZA 190 Zł , W SERWISIE WTEDY KOSZTOWAł ok 400 zl BEZ TULEJEK (kupa kasy). MOIM ZDANIE TAKIE CZESCI TRZEBA WYMIENIAC TYLKO NA ORGINALNE I KLOPOT NA PARE LAT Z GLOWY.

rafal77 

Silnik: 1.9 TD
Wysłany: 2008-04-04, 12:38   

Witam, rolka może też skakać przez pompę wody, u mnie tak jest, łożyska w pompie się wyrobiły i pasek popiskiwał, jutro wymieniam. Wykryłem to przy regeneracji alternatora myślałem że przez niego pasek popiskuje ale on był ok, natomiast popa waliła jak cholera.

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu