Silnik: 1,6 ABU pb+lpg Pomógł: 78 razy Wiek: 28 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1799 Skąd: TJE, Wodzisław
Wysłany: 2008-10-02, 06:50
no powstrzymać się nie mogę koledzy SotoM i leopard bo widzę że macie skłonności do przesadyzmu
przecież jak samochód wyjeżdża z fabryki to ma nowy pasek i kąt wyprzedzenia wtrysku jest idealny, w trakcie eksploatacji pasek się naciąga i kąt się zmienia według tego co sami piszecie ale po zmianie paska na nowy wszystko wraca do ustawień fabrycznych i jest bajka to po co szukać dziury w całym...ja jak najbardziej popieram kolegę Reiven. Wkurza mnie to że poraz kolejny razem naśmiewacie się z kogoś
Silnik: S/TDI Pomógł: 69 razy Wiek: 101 Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 1403 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-10-02, 19:48
mani51 napisał/a:
Wkurza mnie to że poraz kolejny razem naśmiewacie się z kogoś
daleki jestem od naśmiewania się z kogokolwiek ...
do swojej teorii dołóz exploatację / starzenie się materiału / pasowanie części etc ...
być może masz rację - czasami przesadzam - ale osobiście lubię mieć porządek pod maską ...
poza tym skoro konstruktor wymyślił możliwośc regulacji kata wtrysku i dał narzędzie do ustawienia go - dlaczego nie korzystać
_________________ leopard
leicht panzerwagen
chip tuning
diagnostyka aut z silnikami TDI grupy V.A.G.
pomiary mocy i momentu obrotowego mobilną hamownią Dynomet - również auta z napędem 4x4
Silnik: 1.9 TDI Pomógł: 11 razy Wiek: 28 Dołączył: 26 Wrz 2008 Posty: 376 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-10-03, 10:59
Ja powiem tak, zapewne racja leży po środku i każdy ma trochę racji natomiast z całą pewnością mogę powiedzieć że w przypadku mojego passata 1.6 TD jeśli już korekta kąta była potrzeba zawsze wystarczała korekta na słuch.
Też coś dodam od siebie. Może nie udzielam się tak często jak wy to wiem z doświadczenia że teoria mija się z praktyką i nie będąc drobiazgowy to nie trzeba zaglądać do kąta wtrysku!!!
A jeśli nawet jak będzie taka możliwość to na pewno nie na słuch jak tu piszecie tylko czujnikiem zegarowym!!!!
Silnik: S/TDI Pomógł: 69 razy Wiek: 101 Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 1403 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-10-03, 23:15
haqur napisał/a:
czujnikiem zegarowym!!!!
W D/TD - tak - jest z tym trochę zachodu i trzeba UMIEĆ sprawdzić kąt na zegar - wydaje mi się że to jest przyczyna ustawiania kata na słuch kropki i podobne dziwadła ...
co do TDI - zaniechanie ustawienia dynamicznego kata wtrysku to po prostu głupota wymieniającego rozrząd ... mając pod ręką VAG'a sprawdza się kąt w kilka minut
_________________ leopard
leicht panzerwagen
chip tuning
diagnostyka aut z silnikami TDI grupy V.A.G.
pomiary mocy i momentu obrotowego mobilną hamownią Dynomet - również auta z napędem 4x4
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4009 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-10-04, 14:43
proste rozwiazanie. skoro koledzy sa tacy madrzy i chcą znać prawdę jak jest(że są co niektórzy w błędzie) to zadzwońcie sobie do warsztatu-servisu disla np: http://www.autobojarski.com.pl/index.htm i sie zapytajcie...
i ciekawe kto bedzie miał racje a kto wyjdzie na bezmózga