logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
RZECZYWISTY PRZEBIEG - JAK SPRAWDZIĆ?
Autor Wiadomość
marcinkoz2910 
POMOCNIK
...:::ELEKTRONIK:::...

Silnik: 1.6 AEA
Wysłany: 2008-09-14, 18:41   

skoro tak mówicie to się nie da hehe :super:

powiem tak VAG jest potężnym narzędziem w rękach tego kto dużo wie

I tyle z mojej strony na ten temat POZDRAWIAM

!! REGULAMIN FORUM !!

leopard 
POMOCNIK
kierownik zamieszania

Silnik: S/TDI
Wysłany: 2008-09-14, 21:28   

marcinkoz2910 napisał/a:
powiem tak VAG jest potężnym narzędziem w rękach tego kto dużo wie

no ja się za bardzo to nie znam ... ale mądrego to czasem warto posłuchać
ale widzę że pie%6&*$@isz jak potłuczony ...
daj konkret albo zamilcz - reszta userów uwierzy jeszcze i kolejna fama pójdzie w świat

skoro nie ma komunikacji VAG'iem z szafą to w jaki sposób chcesz wyciągnąc BIN licznika - piszemy tu o MK III z silnikiem 1Z (np z 94 roku - bez immo)
co ty na to potęzny magu od VAG'a ??

leicht panzerwagen

chip tuning
diagnostyka aut z silnikami TDI grupy V.A.G.
pomiary mocy i momentu obrotowego mobilną hamownią Dynomet - również auta z napędem 4x4

Zico63 
POMOCNIK

Silnik: 1,9 TDI
Wysłany: 2008-09-14, 21:40   

No a w ECU się czasem przebieg nie rejestruje? Też zdiwko niejakie mam, bo zawsze było to opisane jako "niemożliwe".

↓↓ No właśnie tak myślałem jak Kolega Leopard ↓↓ ale sam już nie wiem...
Ostatnio zmieniony przez Zico63 2008-09-15, 00:09, w całości zmieniany 2 razy  

leopard 
POMOCNIK
kierownik zamieszania

Wysłany: 2008-09-14, 21:46   

Zico63 napisał/a:
No a w ECU się czasem przebieg nie rejestruje

po 2001 tak ... znajdz mi MK III z 2001 :hyhy:

BTW - przebieg z ECU też mozna usunąc zmienić :wstyd:

leicht panzerwagen

chip tuning
pomiary mocy i momentu obrotowego mobilną hamownią Dynomet - również auta z napędem 4x4

marcinkoz2910 
POMOCNIK
...:::ELEKTRONIK:::...

Silnik: 1.6 AEA
Wysłany: 2008-09-14, 23:26   

w każdym auktu z komputleopard, erem są trzy miejsca przechowywania przebiegu auta to tak na marginesie a takich słówek jak
leopard napisał/a:
wyciągnąc BIN licznika
to nas uczyli w technikum ale wyciągać kod z telewizora jak miał blokadę rodzicielską, a nie wiem czy tez wiesz że za machlojki z licznikiem można iść siedzieć ale to też tak na marginesie..................

[ Dodano: 2008-09-15, 00:31 ]
a jedna główna jednostka CPU odpowiada za transport danych do komórek pamięci licznika tej Twojej upragnionej BIN i do komórek pamięci podtrzymania czyli z tej pamięci z której jest robiony coś w rodzaju BACKUPA w razie utraty danych...

[ Dodano: 2008-09-15, 00:36 ]
sprawa urządzenia zwanego popoularnie VAGiem jest dosyć skomplikowana, ja swoje początki zacząłem od interfejsu Viaken'a, wiadome - tanio a skutecznie! Jednak sprawa nie była tak prosta jak to się mogło wydawać bo kabelek to nie wszystko. Tak jak w większości tego typu urządzeń diagnostycznych drugie 50% skuteczności działania interfejsu to oprogramowanie, często tak jak np. w OpelScanner zabezpieczone sprzętowo czyli interfejs aby poprawnie się uruchamiał musi mieć zgodność z oprogramowaniem, często interfejsy mają liczniki uruchomień. Dlatego zauważ, że część z tych zabawek jest na prawdę nie tania, oryginalny VAG to koszt ok. 1200-1500zł! Wiadomo - każdy chce zarobić na chleb :D Jednak przy odrobinie cwaniactwa (nie praktykować! :P ) da się coś wydusić z tych nie koniecznie legalnych zabawek. Porządny elektronik zawsze Ci powiem, że chwała tym co wymyślili oryginalnego VAG'a i jest w tym deczko prawdy - fakt kasa wydana ale oni sobie to odpracują, gorzej z takimi jak my - ludźmi którzy potrzebują urządzenia na użytek własny. Dlatego też jestem zdania, że im więcej będziesz się interesował tym tematem tym lepiej dla Ciebie. Pytałeś o przebieg - czy da się to z jakiegoś źródła wykrzesać? - tak z tym, że samemu ogarnąć temat to nie jest prosta rzecz, jednak czego by nie skorzystać z pomocy tych którzy się na tym znają, nieprawda? :) Polecam forum serwisu viaken.pl To forum fejsu który posiadam (zresztą nie tylko VAG'a), warto się zarejestrować i popytać ludzi, są tacy którzy na prawdę znają temat i zapewne przy odrobinie własnego zaangważowania pomogą. Jeżeli chodzi np. konkretnie o bloki pomiarowe to zawsze możesz sam dokonać analizy wartości interfejsem i wrzucić na forum a koledzy powiedzą co nieco.

!! REGULAMIN FORUM !!

leopard 
POMOCNIK
kierownik zamieszania

Wysłany: 2008-09-15, 14:42   

marcinkoz2910 napisał/a:
w każdym auktu z komputerem są trzy miejsca przechowywania przebiegu auta

nadal bez konkretów - lejesz wodę aż miło ...
3 miejsca - silnik 1Z 94 rok produkcji - żeby odpowiedzieć zapytasz na viakenie czy nauczyli cię w technikum - VAG'iem (czy ori czy podróbą) nie dostaniesz się do binu licznika w tym aucie
BTW - na viakenie też siedzą cwaniaczki - leją wodę jakie to tematy trudne do ogarnięcia - fakty są takie - trochę podstaw + dużo wolnego czasu do testów - stare sieczkarnie (poczatki TDI) to proste konstrukcje

oprogramowanie -ori VAG tudzież podobne interfejsy mają wiele plusów - co do sposobów zabiezpieczeń - są bardzo kruche - wiadomo chińczyk potrafi wszystko podrobić

leicht panzerwagen

chip tuning

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu