Witam
Koledzy, mam problem, otóż przegrzewa mi się silnik. Układ chłodzenia jest w porzadku, w zbiorniczku wyrównawczym jest tyle płynu chłodzącego ile powinno być, a silnik osiąga temperaturę 100 - 110 st. C. Jak odkręcę korek od wlewu oleju to się para wydobywa z wewnątrz. Co może być przyczyną ? pomóżcie.
Silnik: 1,6 ABU pb+lpg Pomógł: 78 razy Wiek: 28 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1799 Skąd: TJE, Wodzisław
Wysłany: 2008-11-10, 15:38
Luzak54321 napisał/a:
Jak odkręcę korek od wlewu oleju to się para wydobywa z wewnątrz
to nie jest para, kiedyś spierałem się ze innymi co to jest ale nawet oni nie tiwerdzli że to para
Luzak54321 napisał/a:
przegrzewa mi się silnik. Układ chłodzenia jest w porzadku, w zbiorniczku wyrównawczym jest tyle płynu chłodzącego ile powinno być, a silnik osiąga temperaturę 100 - 110 st.
tak samo jest w czasie jazdy i postoju? Czy robiłeś coś ostatnio przy silniku? Podaj trochę więcej szczegółów bo teraz to można np podejżewać termostat, a może wentylator się nie włącza i grzeje się tylko na postoju a w czasie jazdy jest ok?
oo widzisz świetna uwaga. Podczas postoju mi tak temperatura skoczyła przy włączonym silniku. W trakcie jazdy się ustabilizowało. Jak była prawie przy 110 to się wentylator nie włączył. a przy silniku, ostatni zabieg to wymiana oleju i uszczelki pod zaworami.
Silnik: 1,6 ABU pb+lpg Pomógł: 78 razy Wiek: 28 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1799 Skąd: TJE, Wodzisław
Wysłany: 2008-11-11, 19:10
Luzak54321 napisał/a:
Podczas postoju mi tak temperatura skoczyła przy włączonym silniku. W trakcie jazdy się ustabilizowało
to prawdopodobnie będzie wina wentylatora lub jego termicznego włącznika na chłodnicy - trzeba to sprawdzić bo skoro w czasie jazdy jest ok to raczej termostat jest dobry
[ Dodano: 2008-11-11, 19:12 ]
sprawdź bezpiecznik od wentylatora