Wysłany: 2008-10-09, 22:03 problem z odpalaniem inny niż wszystkie
Napisze w skrócie: czasami jak wsiadam z rana do autka przekrecam kluczyk i patrze ze kontrolka od aku świeci sie słabiej od reszty (np. recznego) przekrecam na rozruch i tu zaskoczenie jest taki załam 1 sekundowy lub 2 nic się niedzieje nawet rozrusznik niezakreci ale to tylko czasami tak jest aku mam roczny na gwarancji 72 A, co to może być za przyczyna coś mi rozładowuje aku czy może rozrusznik jest walnięty czasami jeszcze jak przekreci to słychac takie zgrzytniecie niby to jakies tuleje w rozruszniku, ale co z tym odpalaniem,a może świece, czekam na sugestie, pozdro i dzieki z góry
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4009 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-10-09, 22:21
mam identyczny czasem problem.to wina rozrusznika. nalezało by go wyjąć i wyczyścić. rozrusznik ma bardzo duży wpływ na odpalanie a zwłasza w dizlu.
a co do zgrzytania to chodzi ci o dzwiek jakby zeby sie nie mogły zazebić?? jest takie jakby zgrzytanie??
sprawdz najpierw połączenie silnika z nadwoziem(masę) albo połącz bezpośrednio masedo solnika od akumulatora. ja tak miałem i spaliłem rozrusdznik, dopiero potem wyszło co było pzryczyną
_________________ każda podpowiedz może być trafna
U mnie wystepuje jeszcze inne zjawisko:
Jak rano odpalam ( w nocy ok. -2 ) to trzeba trochę pokręcić i juz jak odpali co jakieś 10 sek. słychać takie cyknięcia na desce (aż do zagrzania ok.10 min.). Po takim jednym tyknięciu następuje zmiana pr. obrotów silnika... Jak myślicie co to może być ?