Silnik: 1.9 TD
Wiek: 26 Dołączył: 30 Maj 2008 Posty: 44 Skąd: tarnowskie góry
Wysłany: 2012-01-28, 13:35 POMOCY Panowie moj TD nie chce odpalic
Witam Panowie Koledzy i proszę o pomoc. Co się spiepszyło że fury nie odpaliło: nie jest to wina akumulatora bo już wszystkimi możliwymi sposobami próbowałem go odpalić i nie daje rady(zostaje tylko zapiąć line i zaciągnąć ale to ostateczność), jest bańka powietrza w tym przezroczystym wężyku co idzie do pompy czyli się gdzieś zapowietrza ale jak nim kręciłem jeszcze parę dni temu to odpalał- ciężko ale odpalał- a teraz pokręcę ze dwa trzy razy i jest takie coś że rozrusznik kręci ale go wybija tak jakby elektromagnes już go nie trzymał i nie idzie odpalić. co to może być? Owy elektromagnes czy bendix czy jeszcze może coś innego. Proszę o rady bo w poniedziałek chce go odstawić do mechanika i nie chciałbym żeby mnie skasował masakrycznie. Jak coś nie jasno napisałem to będę wyjaśniał. Aaa i czy może się coś stać jak go zaciągnę? Proszę o pomoc i z góry dziękuje za wszelkie rady.
_________________ zycie to nie bajka- kazdemu jest ciezko, to nie jest zadne wytlumaczenie
Wysłany: 2012-01-28, 13:43
generalnie chodzi o to że jeszcze parę dni temu tak jak pisałem w poście kręcił normalnie a teraz przekręci silnikiem ze dwa trzy razy i wyskakuje a nie odpala.
_________________ zycie to nie bajka- kazdemu jest ciezko, to nie jest zadne wytlumaczenie
jest teraz bardzo zimno = większe opory przy rozruchu bo olej gęstnieje i dlatego rozrusznik nie daje rady, zrób jak kolega slawek5t, radzi, przy okazji pooglądaj rozrusznik w jakim jest stanie
Wysłany: 2012-01-28, 13:54
rozrusznik wymieniony na nowy 2 lata temu wiec nie powinno się z nim nic stać od tamtego czasu. ale wykręcę i pooglądam czy wszystko jest ok. a jeśli by to nie pomogło to co wymienić? automat, bendix?
Wysłany: 2012-01-28, 16:20
marcinkoz2910 a zakładając twoja opcje to ile gotówki się pozbędę z portfela?? mechanik który wymieniał to powiedział że oryginał boscha. dałem 350 wtedy. myślę że teraz będzie mniej niż w tedy
Wysłany: 2012-01-30, 20:11
fura stoi u mechanika. jutro będzie dzwonił i przedstawiał listę rzeczy które będzie robił. a mam takie pytanie: czy to normalne że po odpaleniu na tzw. "popych" silnik chodził jak w traktorze? tzn. strasznie budą telepało jak zszedł na jałowe obroty.
Wysłany: 2012-01-31, 23:37
slawek5t no to muszę uważać żeby nie było dzwoniłem do mechanika dzisiaj i rozrusznik zrobiony i świece wymienione bo powiedział że 3 na 4 były kaput( a wymieniałem jakieś 1,5 roku temu i dałem 40 złotówek za sztukę ) powiedział mi że jutro go będzie z rana odpalał i jak nie będzie żadnych problemów to do odbioru. i tu moje kolejne pytanie: może niech sprawdzi jeszcze czy pasek nie przeskoczył i kąt wtrysku czy wszystko jest git majonez ? jak myślicie?