logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
ON verwa
Autor Wiadomość
audi1986 
audi

Silnik: 1,9 TDi
Wysłany: 2008-10-04, 02:11   ON verwa

witam zalalem dzis na stacji orlen golfine verwa i zbytniego wzrostu mocy nie wyczulem a te paliwo jest drozcze co one ma takiego w nim czy to niejest zwykle oszustwo?

hellmut1 

Silnik: 1,9TD
Wysłany: 2008-10-04, 08:43   

ponoć ma właściwości czyszczące ale jak jest naprawde ?

radek28 

Silnik: 1.9tdi
Wysłany: 2008-10-04, 09:07   

wiesz co wydaje mi sie ze jest to poprostu oszustwo bo ja tez niewyczulem ruznicy a sprubuj zatankowac na shell-u ja tam caly czas tankuje bo gdy mialem omege b w benzynie to ruznica byla i to kolosalna w przyspieszeniu i w zuzyciu paliwa bo w trasie spalila duzo mniej a jezdzilem do holandii to odczuwalem to.

SotoM 
POMOCNIK
SAMEGO SIEBIE

Silnik: pracuje jak złoto
Wysłany: 2008-10-04, 11:02   

moze mi nikt nie wierzyć - ja tankuje sie cały czas na BP.leje zawsze zwykłego dizla,ale jak jestem przy kasie to zalewam ON Ultimate. i powiem wam ze czuje różnice,naprawde to paliwo coś w sobie ma.a po za tym nawet zrobiłem coś takiego ze sasiad na VAG'u mi sprawdził pracę wtrysków-były ok. i jakoś tak sie złozyło ze akurat byłem na rezerwie i zatankowałem Ultimate. po jakis 3 czy 4dniach znowu sąsiad podłaczył VAG'a i praca wtrysków sie niesamowicie poprawiła. Także jak niektórzy piszą aby zalać leprzego dizla bo troszke to przepłukuje układ to sie z tym zgodze.poważnie...pozdro

Powered by diesel inside -by Leopard

Reiven 
Grupa Mazowiecka

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2008-10-04, 19:44   

A ja leje opał i też mi dobrze przepłukuje układ zrobiłem 150 000 golfem i 230 000 passatem jak do tej pory i passat i golf jeździ bez problemu.

I jaka oszczędność opał mam za 2.30 pln to prawie połowę taniej niż ropa
Ostatnio zmieniony przez Reiven 2008-10-04, 20:32, w całości zmieniany 1 raz  

arek ryba 
>-ryba-<

Silnik: 2.0 VW Bora
Wysłany: 2008-10-04, 20:08   

jezeli chodzi o orlen to moim zdaniem winduje ceny :wsciekly:
ja akurat tankuje gaz orlen 2.32 a na BP 2.24
i ttak jest wszedzie.

Skubi 

Silnik: 1,6 benz+LPG
Wysłany: 2008-10-04, 21:38   

arek ryba napisał/a:
jezeli chodzi o orlen to moim zdaniem winduje ceny :wsciekly:
ja akurat tankuje gaz orlen 2.32 a na BP 2.24
i ttak jest wszedzie.

U mnie jest odwrotnie gaz BP 2,27, a w orlenie 2,19.

audi1986 
audi

Wysłany: 2008-10-05, 02:26   

pomalu diesel sie nie oplaca hyba ze jest zrudelko od jakiegosc zyda a opal to do ursusa a nie do tdi,ale lepsze to jak wiara odbarwia wapnem czy czyms?

Reiven 
Grupa Mazowiecka

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2008-10-05, 10:16   

Kolego ja mam czysty opał ze statoila który wożą do elektrociepłowni i uwierz mi że te piece mają dokładniejszą aparaturę wtryskową niż te nasze TDI i kosztują z 50 razy tyle. Zdecydowanie wolę dobry opał niż jakąś tandetną ropę ze stacji marki stacja. Jeśli chodzi o ten mój opał ta nie miałem najmniejszego problemu w zimę przy mrozach 31* ze 2 czy 3 lata temu a jak po zimie spuściłem kondensat to było go dokładnie tyle co po ropie ze markowej stacji stacji.

Obalam wszystkie mity empirycznie 150 000 na opale TDI silnik pracuje idealnie!!!
230 000 na opale 1.6 TD silnik pracuje idealnie troszkę wtryski podlewają ale motor ma już przelatane 350 000 to mają prawo.

No chyba że naprawdę zatankujesz jakiegoś siuwaksu od Heńka ze stodoły z beczki po pestycydach czy oleju do ursusa no to wtedy faktycznie masz pozamiatane.

Ale albo.....
albo......
wybór należy do Ciebie :)

audi1986 
audi

Wysłany: 2008-10-05, 12:18   

no tak masz racje kolego ale na opale niemozna jezdzic znajomy rolnik jak mu wyliszyli kare to niedlugo by zbanczyl

konik123 

Silnik: 1.9 td
Wysłany: 2008-10-05, 18:34   

stacje tzw markowe, jedno jest pewne paliwo ktore sprzedaja i tak idzie z jednej rury

Zico63 
POMOCNIK

Silnik: 1,9 TDI
Wysłany: 2008-10-05, 19:00   

Mój kuzyn wlał raz ropę z Shella do Audi 90 TDI i nie mógł rano odpalić, no nic myślal: przypadek... (nie mógł przypuścić że to paliwo) ale odpalił, pojeździł potankował i wypadło mu zatankować znowu na Shellu i to samo - dwa akumulatory rozładowane i dopiero holowanie (mimo ryzyka z paskiem). To już uwierzył i wyjeździl prawie wszystko i znów zatankował 5 a 10l wziął na stacji marki "Józek" i to samo - dopiero wlanie tej 10-ki z kanistra i rozrzedzenie "cudownego" Shella pozwoliło mu odpalić.
Od tego czasu mówi: jak jeszcze raz zatankuję u Shella to niech każdy mnie kopnie..., gdzie chce. :lol:
Shell Bielsko-Biała Daszyńskiego/Hałcnowska.
Ostatnio zmieniony przez Zico63 2008-10-05, 22:59, w całości zmieniany 1 raz  

vnv_nation 

Silnik: Honda Civic 1.5 16V
Wysłany: 2008-10-05, 19:15   

pracuje od ponad roku na shellu i nigdy nie slyszalem zadnej negatywnej opinii od klientow o paliwie stamtad, wiec powiedz lepiej kuzynowi zeby sobie auto posprawdzal zamiast szukac winy w paliwie ;]

Zico63 
POMOCNIK

Silnik: 1,9 TDI
Wysłany: 2008-10-05, 22:54   

Po części się nawet zgadzam: nowoczesne samochody w dobrym stanie (a takimi jeżdzą z powodu ceny paliwa w tej sieci klienci Shella) elektronicznie skorygowały sobie dawki i to "przełknęły", nikt nic nie zauważył, a jego już nie ale czy tak ma być? Mają to tylko "przełknąć"?

Maximxxx 

Silnik: 1.9 GTD
Wysłany: 2008-10-08, 06:26   

Właściwości oleju napędowego określa liczba cetanowa. Ze względu na sposób zapłonu mieszanki olejowo-powietrznej w silnikach diesla, który ma charakter nie iskrowy lecz temperaturowy (samozapłon) nie występuje problem niekontrolowanego spalania paliwa (tzw. stukania, spalania stukowego).

Liczbę cetanową wyznacza się porównując czas zapłonu dla paliwa wzorcowego i analizowanego oleju napędowego, stosując do tego celu specjalne silniki wzorcowe.

Paliwo wzorcowe to zwykle mieszanka cetanu, charakteryzującego się bardzo krótkim czasem zapłonu (wartość 100 w umownej skali) i α-metylo-naftalenu.

Gdy analizowany olej napędowy posiada własności takie jak czysty cetan ma on liczbę cetanową 100. Gdy posiada własności takie jak mieszanka 50:50 cetanu i &-metylo-naftalenu ma on liczbę cetanową równą 50.

W polskiej normie dla olejów napędowych ustalone jest minimum liczby cetanowej, wynoszące 51, ponieważ badania eksploatacyjne silników Diesla wykazały, że paliwa o niższej liczbie niekorzystnie wpływają na silnik (powodując spalanie w rosnącej objętości nad tłokiem, co termodynamicznie jest niekorzystne) i znacznie obniżają ekonomikę jazdy. Generują też większy hałas, a zwiększone zużycie paliwa (przy niezupełnym spalaniu) powoduje zwiększoną emisję sadzy.

Natomiast wzrost liczby cetanowej powyżej 50 wydatnie poprawia własności eksploatacyjne paliwa, praca silnika jest "miękka", łatwiej wchodzi on na obroty, ułatwia rozruch silnika, spowalnia zanieczyszczenie dysz wtryskiwaczy, ogranicza udział cząstek stałych w spalinach i obniża hałaśliwość silnika.

Na rynku jest wiele dodatków do ON, które się dolewa do baku - środek uszlachetniający paliwo.

A dla ciekawskich - Wiecie że paliwo 95 jest mocniejsze niż 98 :) - moge to udowodnić - zresztą były juz testy nawet robione :) - wynik - domyślcie się czy warto przepłacać.

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu