Silnik: 1,4 lpg Pomógł: 3 razy Wiek: 23 Dołączył: 23 Lis 2008 Posty: 87 Skąd: nowy sącz
Wysłany: 2008-11-23, 10:34 mrugająca kontrolka oleju w 1.9gtd
witam jeszcze raz mam takze problem z mrugająca kontrolka oleju otoz dzieje sie to gdy silnik sie rozgrzeje i puszce go na wolne obroty to wtedy mrugnie mi sie kontrolka od oleju ale tylko czasem i niekiedy jak ostro skrece albo zahamuje. czasem tez mrugnie bezposrednio po odpaleniu(do momentu kiedy odpalal:() a potem wszystko ok. co to moze byc? poziom oleju ok wymienilem jakies 2 tygodnie temu razem z filtrem...
Koledzy, nie zabija się posłańca bo przynosi złe wieści!
Przecież może naprawdę coś dziać się z ciśnieniem oleju, polecałbym dla pewności sprawdzić to ciśnienie u mechanika. A filtr nie jest czasem z Filtrona? Na forum już było o tym co dzieje się po wymianach oleju z wymianą na Filtrona. Polecam Mann
Tzn że ma tylko zły humor? Filtron to też technika ale rozumiem że Kolega ma na myśli: silnik jest sprawny - szwankuje coś zewnętrznego.
Okoliczności migania kontrolki nie wskazują na losowe zwarcia tylko coś z ciśnieniem.
mam tak tyci doswiadczenie z poprzedniej furki, kilka dni po wymianie oleju zaczela mi mrugac kontrolka od oleju i w moim przypadku okazalo sie ze to czujnik zawiodl na szczescie
Cytat:
Okoliczności migania kontrolki nie wskazują na losowe zwarcia tylko coś z ciśnieniem.
ale nie mowie ze to moze byc cisnienie oleju ale wtedy to jush troche wiekszy bol
_________________ JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
Jsne, że tak! Tylko gdyby to było: czasem mi miga, czasem na dziurach, nie wiem dokładnie gdy.... to tak.
Jednak miga w/g opisu konkrenie po zejściu z wysokich obrotów na niskie (nagłe zmniejszenie ciśnienia oleju ale poza dopuszczalny zakres), co sugeruje dobrą pracę czujnika.
Trzeba się poprostu przyjrzeć i to naprawić bo może drobiazg a może coś więcej...