Witam,
ostatnio chciałem szybko włączyć sie do ruchu i ostro przygazowałem. Nagle samochód stracił moc zaczął się krztusić i ledwo jechał. Po paru sec objawy ustąpiły. Generalnie potestowałem trochę i samochód na biegu jałowym oraz na 1 biegu przy bardzo gwałtownym przygazowaniu i zwiększeniu obrotów w okolicach 4000 nagle krztusi się trzęsie i traci moc. Przy przyspieszaniu w trakcie jazdy na wyższych biegach nie ma problemu silnik ciągnie do 4500 obr i nie ma problemu. Samochód nie stracił dynamiki.
Silnik 1z po chiptuningu u tunera.
Zastanawiam sie czy ktoś miał takie objawy.
Zastanawiałem się i wydaje mi się że może zapowietrza się gdzieś układ paliwowy i pompa dostaje powietrza w momencie jak gwałtowanie dodaję gazu.
Będę wdzięczny za pomoc i sugestie
Pozdrawiam
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
Zastanawiam sie czy ktoś miał takie objawy.
Co drugi 1Z.
Najciekawsze jest to, ze jak olej mam rozgrzany do >80C to stojac w miejscu i ruszajac ostro z jedynki nie dzieje sie nic zlego. Natomiast jesli rusze normalnie z 1nki i utrzymuje stalo predkosc samochodu przy 2tys obrotow i nagle dodam gaz w podloge to podwiesza zawory.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
- Bradley
- Fanatyk
SotoM napisał(a):ja na poczatek sprawdził bym hydrosztosy pod wałkiem rozrzadu...
mógłbyś nieco bardziej wyjaśnić?
Bradley napisał(a):Co drugi 1Z.
czyli to sie często zdarza, ale jake są najczęstsze przyczyny? czy powietrze w układzie paliwa czy może cos z wałkiem rozrzadu jak sugeruje SotoM ?
- salomon
- Berbeć
jak silnik bedzie rozgrzany - trzeba zdjac pokrywe zaworów przekręcajac wałem tak aby na danym cylindrze krzywki wałka rozrządczego patrzyły w góre, jakims plastikowym lby czymc nie metalowym delikatnie nacisnac na hydrosztos wzadzajac w tym czasie listek szczelinomierza 0,20mm - jesli listek jest w stanie wejsc miedzy czop a hytrosztos - hydrosztos kwalifikuje sie do wymiany.
pochwal sie na jakim olje jeździsz...
ja w jak miałem golfa tez miałem takie problemy. ale przeskoczyłem na olej Valvoline 10w40 MaxLive - problemy znikły.
pochwal sie na jakim olje jeździsz...
ja w jak miałem golfa tez miałem takie problemy. ale przeskoczyłem na olej Valvoline 10w40 MaxLive - problemy znikły.
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
szukałe myślałem i u mnie jest to samo silnik 1z też olej castol 10w40 magnatec no to będę musiał zmenic olej a powiedzcie mi jak zmienie olej to pewnie beż wymiany tych hydrosztosów i tak nic nie pomoże.?
- Mariusz164
- Badacz tematu
Zmienilem na syntetyk Motula i dalej jest to samo choc troche lepiej z temperatura oleju.
Ja mam jeszcze inna teorie bo na 1 biegu turbina pompuje kosmiczne cisnienie a n75 nie jest wstanie tego zbic szybko stad silnik nie wydala przy doladowaniu ponad 1,5bar.
Ja mam jeszcze inna teorie bo na 1 biegu turbina pompuje kosmiczne cisnienie a n75 nie jest wstanie tego zbic szybko stad silnik nie wydala przy doladowaniu ponad 1,5bar.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++
- Bradley
- Fanatyk
ile prawdy jest w tym jeśli winą jest pompa oleju i zawieszający się w niej zaworek upustowy
i te powstałe ciśnienie powoduje to że silnik cały telepie po gwałtownym dodaniu gazu 
i te powstałe ciśnienie powoduje to że silnik cały telepie po gwałtownym dodaniu gazu 
-

sebastianoo20 - Czytacz
Ja sie podepne pod ten temat. Na zimnym silniku to się dzieje, na ciepłym juz jest normalnie. Mianowicie jade sobie spokojnie a jak to zimną zaraz zrywa mi przyczepnosc obroty skaczą ponad 3000 i wtedy jest tak ze kopci bialym dymem z tylu trzesie sie i jakby pracował na 3ech. Zgaszę to mam problem z odpaleniem. Postoi z 2 minuty odpalam i dziala jak gdyby nigdy nic. O co w tym chodzi?
-

AdiK__ - Members
- Rocznik: 2003
- Silnik: AVF+
na biało kopci każdy do momentu aż się nie rozgrzeje, norma, i na zimnym silniku trzeba bardzo uważać z gazem...
-

sebastianoo20 - Czytacz