logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
ciśnienie oleju
Autor Wiadomość
Reiven 
Grupa Mazowiecka

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2008-09-29, 07:16   

Wiadomo ze pracujące tłoki wytwarzają ciśnienie w skrzyni korbowej to jest napisane w każdej jednej książce fachowej żadne odkrycie, co do spalin to mało prawdopodobne żeby spaliny przedostawały się przez pierścienie w zdrowym silniku a na pewno nie w takich ilościach żeby dmuchało z pod korka bo silnik musiał by przy tym brać spore ilości oleju (zgodzicie się ze mną ze skoro w jedną stronę coś sie przedostaje to w drugą też) gdzie koło się zamyka bo jak wiadomo olej uszczelnia pierścienie dlatego kiepskie silniki często mają dobrą kompresje zresztą Ci co się znają wiedzą co to próba olejowa :) Tak więc dmuchanie z pod korka jest jak najbardziej prawidłowe (oczywiście w granicach normy) a co do odrzutnika jak się go wyjmie silnik przeciaga olej odmą w kolektor (sprawdzone osobiście) :)

Pozdrawiam :)

kici 

Silnik: 1.9 TDI 90KM kod silnika: ALE
Wysłany: 2008-09-29, 08:43   

a jak jest w ''granicach normy''??????????? bo tak się nie orientuje :-|
u mnie jest tak ze jak przyłoże ręke w miejsce odkreconego korka to czuje wyraźnie jak dmucha jegnak bez problemu jestem w stanie "zatkać" ręka ten otwór i nie czyje zeby mi ciśnienie po chwili uciekało......jak włoże korek w otwór bez zakręcenie go to tak fajnie sobie "pyrka"... tak powinno być???? :-/
czekam na wypowiedzi :] :hyhy:

Reiven 
Grupa Mazowiecka

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2008-09-29, 08:47   

Dokładnie tak, jak dodasz gazu to powinno trochę mniej dmuchać.
Poza normą jest wtedy kiedy wali ci z korka jak z rury wydechowej wtedy to na pewno silnik ma przedmuchy i to już są spaliny :)

mani51 
POMOCNIK

Silnik: 1,6 ABU pb+lpg
Wysłany: 2008-09-29, 10:05   

Reiven napisał/a:
pracujące tłoki wytwarzają ciśnienie w skrzyni korbowej to jest napisane w każdej jednej książce fachowej

podaj jeden przykład i zamilknę na wieki, jeden jedyny przykład, skan strony z takiej książki, link do strony internetowej z wyjątkiem innych for samochodowych, cokolwiek gdzie będzie napisane że to tłoki wytwarzają ciśnienie w komorze korbowej...z wyjątkiem silników dwusuwowych bo tu akurat tłok spręża mieszankę pod sobą czyli w komorze korbowej...ja podałem link i tam pisze jak byk że nadciśnienie w komorze korbowej powodowane jest przedmuchami spalin nawet na nowych silnikach i nech już nikt nie zmienia teorii na temat pracy silnika...a ten ruch powietrza który czujecie nad wlewem to bardziej pulsowanie niż dmuchanie w jedną stronę i gratuluję wszystkim co własnym nosem potrafią określić że nie są to spaliny tylko czyste powietrze pomieszane z drobinkami oleju, skąd się to powietrze tam ciągle dobiera, co skoro cały czas go wydmuchuje? może jest zasysane przez jakiś otwór o którym nie wiem...

[ Dodano: 2008-09-29, 12:39 ]
Reiven napisał/a:
Ci co się znają wiedzą co to próba olejowa

tylko że próba olejowa jest robiona na rozruszniku i ciśnienie w cylindrze jest wtedy równe około 10-13bar dla benzynowego silnika oraz 25-31 bar dla diesla a ciśnienie w trakcie suwu pracy czyli ciśnienie spalin jest znacznie większe i żaden pierścień nawet w połączeniu z olejem nie jest w stanie tego uszczelnić idealnie

a co do gaśnięcia silnika BMW po odkręceniu korka to prawdopodobnie jest tak że wąż odmy jest podłączony poniżej przepustnicy dlatego silnik łapie lewe powietrze, w golfach odma jest podłączona powyżej przepustnicy i tu nie ma takiego problemu

[ Dodano: 2008-09-29, 12:42 ]
kici, co do jednego się zgodzę z kolegami...to co zaobserwowałeś jest normalne więc tankuj i jeżdzij ;-)

a co do Twojego pierwszego pytania na które nikt nie raczył Ci odpowiedzieć to ciśnienie oleju w twoim silniku powinno być 2 bary przy 2000 obr/min :]

kici 

Silnik: 1.9 TDI 90KM kod silnika: ALE
Wysłany: 2008-09-29, 16:42   

mani51 napisał/a:

a co do Twojego pierwszego pytania na które nikt nie raczył Ci odpowiedzieć to ciśnienie oleju w twoim silniku powinno być 2 bary przy 2000 obr/min :]

2bary to przy 2000obr/min a na biegu jałowym???? wtedy bede m iał odniesienie czy dmuchanie z mojego silnika mieści sie w nornie :roll:
qrde ale chyba tak bo spaliny maja ładny zapach czystego DIESLA :-P , nie kopci, żadnych płynów eksploatacyjnych mi nie ubywa :-Dno poza ON ale to normalne :-P (przy spokojnej jeździe spala ok 4,3l/100km według MFA co pokrywa sie z realnym spalaniem :] ) autko ladnie się zbiera/nic nie kombinuje ani na wyższych obrotach ani na niższych :hyhy: , pali od bez problemowo zarówo na zimnym jak i na rozgrzanym silniku....więc chyba jest dobrze i na siłe szukam dziury w całym :-P

mani51 
POMOCNIK

Silnik: 1,6 ABU pb+lpg
Wysłany: 2008-09-29, 21:02   

kici napisał/a:
2bary to przy 2000obr/min a na biegu jałowym????

pewnie Cię rozczaruję ale ciśnienie oleju nie ma nic do dmuchania a wartość jaką Ci podałem wziąłem z serwisówki i tam nie ma podanego ciśnienia na biegu jałowym

kici napisał/a:
więc chyba jest dobrze i na siłe szukam dziury w całym

chyba tak...więc zakręć korek i nie zaglądaj pod niego bez potrzeby. Tylko dobrze wytrzyj uszczelkę i to miejsce z którym ona się styka, ma byś suchutko przed zakręceniem i jak nie będzie Ci się tam bardzo pociło to najnormalniej w świecie nie odkręcaj tego korka ...ja go nie ruszam od wymiany do wymiany oleju

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu