Silnik: 1.9 TDI Pomógł: 11 razy Wiek: 28 Dołączył: 26 Wrz 2008 Posty: 376 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-09-29, 07:16
Wiadomo ze pracujące tłoki wytwarzają ciśnienie w skrzyni korbowej to jest napisane w każdej jednej książce fachowej żadne odkrycie, co do spalin to mało prawdopodobne żeby spaliny przedostawały się przez pierścienie w zdrowym silniku a na pewno nie w takich ilościach żeby dmuchało z pod korka bo silnik musiał by przy tym brać spore ilości oleju (zgodzicie się ze mną ze skoro w jedną stronę coś sie przedostaje to w drugą też) gdzie koło się zamyka bo jak wiadomo olej uszczelnia pierścienie dlatego kiepskie silniki często mają dobrą kompresje zresztą Ci co się znają wiedzą co to próba olejowa Tak więc dmuchanie z pod korka jest jak najbardziej prawidłowe (oczywiście w granicach normy) a co do odrzutnika jak się go wyjmie silnik przeciaga olej odmą w kolektor (sprawdzone osobiście)
Silnik: 1.9 TDI 90KM kod silnika: ALE
Wysłany: 2008-09-29, 08:43
a jak jest w ''granicach normy''??????????? bo tak się nie orientuje
u mnie jest tak ze jak przyłoże ręke w miejsce odkreconego korka to czuje wyraźnie jak dmucha jegnak bez problemu jestem w stanie "zatkać" ręka ten otwór i nie czyje zeby mi ciśnienie po chwili uciekało......jak włoże korek w otwór bez zakręcenie go to tak fajnie sobie "pyrka"... tak powinno być????
czekam na wypowiedzi
Silnik: 1.9 TDI Pomógł: 11 razy Wiek: 28 Dołączył: 26 Wrz 2008 Posty: 376 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-09-29, 08:47
Dokładnie tak, jak dodasz gazu to powinno trochę mniej dmuchać.
Poza normą jest wtedy kiedy wali ci z korka jak z rury wydechowej wtedy to na pewno silnik ma przedmuchy i to już są spaliny
Silnik: 1,6 ABU pb+lpg Pomógł: 78 razy Wiek: 28 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1799 Skąd: TJE, Wodzisław
Wysłany: 2008-09-29, 10:05
Reiven napisał/a:
pracujące tłoki wytwarzają ciśnienie w skrzyni korbowej to jest napisane w każdej jednej książce fachowej
podaj jeden przykład i zamilknę na wieki, jeden jedyny przykład, skan strony z takiej książki, link do strony internetowej z wyjątkiem innych for samochodowych, cokolwiek gdzie będzie napisane że to tłoki wytwarzają ciśnienie w komorze korbowej...z wyjątkiem silników dwusuwowych bo tu akurat tłok spręża mieszankę pod sobą czyli w komorze korbowej...ja podałem link i tam pisze jak byk że nadciśnienie w komorze korbowej powodowane jest przedmuchami spalin nawet na nowych silnikach i nech już nikt nie zmienia teorii na temat pracy silnika...a ten ruch powietrza który czujecie nad wlewem to bardziej pulsowanie niż dmuchanie w jedną stronę i gratuluję wszystkim co własnym nosem potrafią określić że nie są to spaliny tylko czyste powietrze pomieszane z drobinkami oleju, skąd się to powietrze tam ciągle dobiera, co skoro cały czas go wydmuchuje? może jest zasysane przez jakiś otwór o którym nie wiem...
[ Dodano: 2008-09-29, 12:39 ]
Reiven napisał/a:
Ci co się znają wiedzą co to próba olejowa
tylko że próba olejowa jest robiona na rozruszniku i ciśnienie w cylindrze jest wtedy równe około 10-13bar dla benzynowego silnika oraz 25-31 bar dla diesla a ciśnienie w trakcie suwu pracy czyli ciśnienie spalin jest znacznie większe i żaden pierścień nawet w połączeniu z olejem nie jest w stanie tego uszczelnić idealnie
a co do gaśnięcia silnika BMW po odkręceniu korka to prawdopodobnie jest tak że wąż odmy jest podłączony poniżej przepustnicy dlatego silnik łapie lewe powietrze, w golfach odma jest podłączona powyżej przepustnicy i tu nie ma takiego problemu
[ Dodano: 2008-09-29, 12:42 ] kici, co do jednego się zgodzę z kolegami...to co zaobserwowałeś jest normalne więc tankuj i jeżdzij
a co do Twojego pierwszego pytania na które nikt nie raczył Ci odpowiedzieć to ciśnienie oleju w twoim silniku powinno być 2 bary przy 2000 obr/min
Silnik: 1.9 TDI 90KM kod silnika: ALE
Wysłany: 2008-09-29, 16:42
mani51 napisał/a:
a co do Twojego pierwszego pytania na które nikt nie raczył Ci odpowiedzieć to ciśnienie oleju w twoim silniku powinno być 2 bary przy 2000 obr/min
2bary to przy 2000obr/min a na biegu jałowym???? wtedy bede m iał odniesienie czy dmuchanie z mojego silnika mieści sie w nornie
qrde ale chyba tak bo spaliny maja ładny zapach czystego DIESLA , nie kopci, żadnych płynów eksploatacyjnych mi nie ubywa :-Dno poza ON ale to normalne (przy spokojnej jeździe spala ok 4,3l/100km według MFA co pokrywa sie z realnym spalaniem ) autko ladnie się zbiera/nic nie kombinuje ani na wyższych obrotach ani na niższych , pali od bez problemowo zarówo na zimnym jak i na rozgrzanym silniku....więc chyba jest dobrze i na siłe szukam dziury w całym
Silnik: 1,6 ABU pb+lpg Pomógł: 78 razy Wiek: 28 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1799 Skąd: TJE, Wodzisław
Wysłany: 2008-09-29, 21:02
kici napisał/a:
2bary to przy 2000obr/min a na biegu jałowym????
pewnie Cię rozczaruję ale ciśnienie oleju nie ma nic do dmuchania a wartość jaką Ci podałem wziąłem z serwisówki i tam nie ma podanego ciśnienia na biegu jałowym
kici napisał/a:
więc chyba jest dobrze i na siłe szukam dziury w całym
chyba tak...więc zakręć korek i nie zaglądaj pod niego bez potrzeby. Tylko dobrze wytrzyj uszczelkę i to miejsce z którym ona się styka, ma byś suchutko przed zakręceniem i jak nie będzie Ci się tam bardzo pociło to najnormalniej w świecie nie odkręcaj tego korka ...ja go nie ruszam od wymiany do wymiany oleju