VWitam!!!Mam maly problem , a wiec w mojej golfinie(silnik 1.9TD)miala miesce nastepujaca sytuacja....wsiadam rano do autko odpalam i mryga kontrolka od temperatury okazalo sie ze w zbiorniczku wyruwnawczym ubylo 0,5l plynu pomyslalem ze uklad sie odpowietrzyl bo jakies kilka dni temu wymienialem plyn dolalem do stanu i zamknolem temat, lecz za kilka dni sytuacja sie powturzyla wsiadam rano do auto i to samo 0,5l plynu ucieklo z tym ze zauwazyle ze jest on na silniku a wzasadzie plama zaczynala sie ponizej rury ktora wchodzi do silnika do chlodnicy(po nizej niej jakes 10cm i kawalek nizej niz uszczelka od glowicy)i tu moje pytanie dlaczego i skad ten plyn ucieka???
Silnik: 1,6 ABU pb+lpg Pomógł: 78 razy Wiek: 28 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1799 Skąd: TJE, Wodzisław
Wysłany: 2008-09-21, 19:02
ta w pobliżu której jest wyciek, to chba logiczne... czy tam gdzie wchodzi wąż do silnika jest jakiś króciec plastikowy? pytam bo nie oglądałem TD aż tak dokładnie i nie pamiętam. Jeśli jest to albo uszczelka pod nim, zazwyczaj gumowy oring albo pęknięty róciec...przyjrzyj się dokładnie bo ja przecież nie widzę tego
ciekawe co koledzy powiedzą na coś takiego? Warto?
oooo własnie to jest to co mi polecał każdy mechanik rozrabia się to z wodą destylowaną a do MK2 jest chyba zielony a do MK3 jest taki zajebiście oczojebny różowy
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4009 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-09-21, 22:56
mani51 napisał/a:
ja wlałeś borygo to zaraz Ci tu koło tyłka zrobią że on uszczelki rozpuszcza więc sam sobie jesteś winien
zapal silnik i obserwuj jak się zacznie rozgrzewać to ciśnienie w układzie wzrośnie i powinieneś zobaczyć skąd się leje...rób fotkę i dawaj na forum
chyba miałes mnie na mysli. bo ja cos takiego pisałem.
Ja osobiscie polecam z castrola antifriz - koncentrat lub z BP.
Ale wiadomo nie ma jak to orginał...