Silnik: S/TDI Pomógł: 69 razy Wiek: 101 Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 1403 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-11-09, 02:44
no to moje 3 grosze do waszej dyskusji ...
ssanie może być zrobione na zasadzie wyprzedzenia kąta wtrysku (w tym przypadku obroty silnika prawie nie podnoszą się) lub na zasadzie podniesienia obrotów biegu jałowego - w tym przypadku obroty podskoczą na 1000/1100 - w przypadku podniesienia obrotów jeśli zapomnisz wcisnąc dzwignię ssania nic nie stanie się - pompa wciągnie samoistnie dzwignię po rozgrzaniu się silnika ...a dokładniej - w trakcie rozgrzewania silnika - dzwignia będzie chowała się samoczynnie (prawie do końca)
_________________ leopard
leicht panzerwagen
chip tuning
diagnostyka aut z silnikami TDI grupy V.A.G.
pomiary mocy i momentu obrotowego mobilną hamownią Dynomet - również auta z napędem 4x4
Silnik: Audi A4 B5 Avant 1.6 AHL 101 PS Pomógł: 9 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Lis 2008 Posty: 774 Skąd: Kętrzyn/Gdańsk
Wysłany: 2008-11-09, 09:57
leopard napisał/a:
no to moje 3 grosze do waszej dyskusji ...
ssanie może być zrobione na zasadzie wyprzedzenia kąta wtrysku (w tym przypadku obroty silnika prawie nie podnoszą się) lub na zasadzie podniesienia obrotów biegu jałowego - w tym przypadku obroty podskoczą na 1000/1100 - w przypadku podniesienia obrotów jeśli zapomnisz wcisnąc dzwignię ssania nic nie stanie się - pompa wciągnie samoistnie dzwignię po rozgrzaniu się silnika ...a dokładniej - w trakcie rozgrzewania silnika - dzwignia będzie chowała się samoczynnie (prawie do końca)
O masz rację..... dzisiaj rano byłem z psem i spotkałem sąsiada pracuje w serwisie Skody i mi powiedział właśnie coś takiego, że to nie ssanie tylko wyprzedzenie zapłonu i coś tam ze wstryskiem ale faktycznie obroty nie podnoszą się z zwykle .... co do wypowiedzi przedmówcy mojego przedmówcy he czyli kolegi który ma 650-700 obrotów na zimnym i 800 na ciepłym ... to dopioro traktor musisz mieć he ... nie wyrywa tapicerek nie odpadaja głośniki ? u mnie juz sie auto rozklekotało
Silnik: A4 Avant AFN Pomógł: 19 razy Wiek: 23 Dołączył: 12 Sie 2008 Posty: 466 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: 2008-11-09, 10:55
ja mam 96r i mam automatyczne. Normalnie jak odpalam mam ok1000 ze ssaniem minimalnie wiecej ale jak porusze linka i mu specjalnie wylacze w silniku to słychac roznice obrotów
Silnik: 1.9 TDI Pomógł: 11 razy Wiek: 28 Dołączył: 26 Wrz 2008 Posty: 376 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-11-09, 10:59
Z tym "ssaniem" jest prawie tak jak napisał leopard tzn. wyciągnięcie tej dźwigni powoduje wyprzedzenie konta wtrysku, ale w silnikach 1.9 D i TD dodatkowo dźwignia wyprzedzenie znajdująca się na dole pompy połączona jest taką pionową dźwigienką z cięgnem regulacji obrotów na górze i w tym przypadku jednocześnie wyprzedzany jest kont wtrysku i podnoszone są obroty do około 1100. Tak jak leopard napisał dźwignia powinna się się chować ale w praktyce chowa się po przejechaniu jakiś 15 km wiec spokojnie można ja wcisnąć jak temp silnika osiągnie jakieś 50* zresztą jak silnik jest zimny to dźwignia odbija i ciężko ją wcisnąć. Co do regulacji obrotów reguluj je się śrubką na tej pionowej dźwigience łączącej która znajduje się z tyłu pompy.
Ja 1.9TD rocznik 1994 i mam chyba automatyczne ssanie bo żadnej dźwigni tam niema. A jeśli chodzi o obroty to jak jest zimny czyli rano ma 900 obrotów a jak sie rozgrzej to 950