Sterownik centralnego zamka (typ Bloker 60)

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Sterownik centralnego zamka (typ Bloker 60)

Postprzez danielu99 » 16 gru 2011, o 18:11

Koledzy mam problem centralka nie reaguje na otwarcie i zamykanie z pilota jak i z oryginalnego kluczyka? wszystko podłączone zielony do otwierania szary do zamykania migacze działają a centralka nie zamyka i nie otwiera wg. brak jakiejkolwiek reakcji pompki patrzyłem napięcie idzie do pompki przy zielonym jak i przy szarym czyżby pompka wadliwa? a dodam ze dzień wcześniej pompka działała ale bez tego całego blokera aha i czas mam ustawiony na 3.5s
http://allegro.pl/sterowanie-zamka-vw-b ... 83271.html
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
danielu99
Berbeć
 
Posty: 20
Dołączył(a): 20 wrz 2011, o 14:33
Lokalizacja: Olszanica

Sterownik centralnego zamka (typ Bloker 60)

 

Postprzez slavwek.ie » 16 gru 2011, o 21:14

Bezpiecznik sprawdzałeś? Może przy montażu zwarcie zrobiłeś..
BTW, skoro sprzedawca chwali się takim fachowym doradztwem, to może warto skorzystać?
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
Avatar użytkownika
slavwek.ie
Moderator
 
Posty: 1212
Dołączył(a): 10 paź 2009, o 18:36
Lokalizacja: P-ce

Postprzez pablomed » 16 gru 2011, o 22:56

czas należy zmniejszyć na jak najkrótszy czyli pewnie masz tam 0,5 sekundy możliwe do ustawienia ale nie z tej przyczyny nie działa. Jeśli prócz ogólnego schematu masz dodatkowych kilka schemacików do różnych wersji zamka centralnego to masz wybrać sterowanie plusem ( a nie sterowanie zamkiem pneumatycznym). Jeśli tak zrobiłeś i mimo to nie działa to daj tu skany całego schematu i opisz dokładnie jak podłączyłeś, musiałeś zrobić jakiś błąd, obyś pompki przez to nie zjarał. Popatrz na bezpieczniki szczegolnie 21 i 14. Sprawdź czy działają światła cofania sa powiązane z centralem
pablomed
Members
 
Posty: 5946
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie

Postprzez marcinkoz2910 » 16 gru 2011, o 23:10

jakiego schematu użyłeś do podłączenia ??? bo są możliwe 3 różne Ty masz zrobić sterowanie najlepiej PLUSEM


a co do samego czasu 0,5s lub 3s to przy jednym z nich nie ma to różnicy bo działa to tak czy inaczej sprawdzałem to na swoim PHANTEONIE

ten czas jest ważny jak wpinasz się w jedną linię w pompce np. w AUDI
Avatar użytkownika
marcinkoz2910
Members
 
Posty: 4293
Dołączył(a): 20 lip 2008, o 15:16
Lokalizacja: Pogórze /k. Skoczowa

Postprzez danielu99 » 17 gru 2011, o 13:51

Proszę bardzo tu macie schemat mojej centralki
Obrazek
A tutaj schemat podłączenia oczywiście podłączałem wg schematu Nr2
Obrazek
dodam masa przy pompce jest czerwono biały ma +12v do pompki dochodzi impuls na zielonym przy otwieraniu i na szarym przy zamykaniu +12v ale pompka nie reaguje zamówiłem już nową ale może tą da się uzdrowić :zalamany:
Zaznacze iż wcześniej miewała różne bóle przy otwieraniu chodziła jeszcze z 30 sec. doszedłem do tego iż węzyki są szczelne a w samej pompce uciekało powietrze :orany: Pozdrawiam i czekam na pomoc :cry:

Edit:
Odcinki zapłonu nie podłączałem.
Zworka na sterowniku ustawiona na 3.5 sec.
Migacze działają tzn. migają przy uzbrajaniu jak i rozbrajaniu.
Bezpiecznik OK.
Pompka standardowo zalana styki pośniedziałe wymyłem w spirytusie styki na blaszce wysuszyłem, ale dzisiaj rano nic ją nie ruszało dalej nawet na krótko nie dawała oznak życia :kwasny:
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
danielu99
Berbeć
 
Posty: 20
Dołączył(a): 20 wrz 2011, o 14:33
Lokalizacja: Olszanica

Postprzez marcinkoz2910 » 17 gru 2011, o 21:39

danielu99, jeśli na krótko podany impuls +12V na zielony i szary w pompce to znak że pompka się skończyła i dlatego też centralka nie będzie sterować zamkiem

a co do schematu to dobrze podłączyłeś ja jeszcze na wyjścia sterujące z centralki założyłem diody prostownicze 5A jako zabezpieczenie
Avatar użytkownika
marcinkoz2910
Members
 
Posty: 4293
Dołączył(a): 20 lip 2008, o 15:16
Lokalizacja: Pogórze /k. Skoczowa

Postprzez danielu99 » 19 gru 2011, o 17:34

Chłopaki zauważyłem że pompka na mrozie hula jak zła, za to przy temp. + nic się nie odzywa :zakrecony:
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
danielu99
Berbeć
 
Posty: 20
Dołączył(a): 20 wrz 2011, o 14:33
Lokalizacja: Olszanica

Postprzez marcinkoz2910 » 19 gru 2011, o 20:47

danielu99, jak masz lutownicę i cynę to możesz spróbować przelutować na nowo wszystkie połączenia lutowane

oraz można wymienić kilka newralgicznych elementów na płytce

zapoznaj się z tym tematem --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=172208
Avatar użytkownika
marcinkoz2910
Members
 
Posty: 4293
Dołączył(a): 20 lip 2008, o 15:16
Lokalizacja: Pogórze /k. Skoczowa

Postprzez danielu99 » 21 gru 2011, o 19:08

Sprawa rozwiązana wymiana pompki pomogła :super: jak coś to mam starą na sprzedaż do renowacji :hyhy:
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
danielu99
Berbeć
 
Posty: 20
Dołączył(a): 20 wrz 2011, o 14:33
Lokalizacja: Olszanica





Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 2 gości