golf 3 1.6 brak iskry

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

golf 3 1.6 brak iskry

Postprzez luq13 » 16 gru 2012, o 22:57

Witam dzisiaj po tygodniu stania poszedłem odpalić swoje autko odpalił za 1 razem tylko że po chwili zaraz osłabł i zgasł do tej pory nie mogę go odpalić. Dodam iż kopułka palec jest nowy przewody również wymienione. Sprawdziłem sobie 2 świece no i niestety brak iskry mogła nawalić cewka ? i proszę mi powiedzieć jak i czym sprawdzić czy wogóle prąd dochodzi do cewki bo z cewki najwyraźniej nie idzie.
Jest to identyczni silniczek jak na fotce
Obrazek
luq13
Berbeć
 
Posty: 15
Dołączył(a): 23 sty 2012, o 22:57
Lokalizacja: Elblag

golf 3 1.6 brak iskry

 

Postprzez sylvek19 » 16 gru 2012, o 23:53

Witam. JA mam podobny problem. Mam zalozona odcinke zaplonu no i ja uruchomilem. Potem gdy chcialem samochodem gdzies pojechac to zapomnialem ze odcinka jest wlaczona i probowalem go odpalic ale nie da rady. odcinka jest juz wylaczona i wszystko powinno byc ok ale nie jest. Moglby ktos poradzic co i jak sprawdzic?
sylvek19
Berbeć
 
Posty: 9
Dołączył(a): 19 lis 2012, o 00:54
Lokalizacja: Radom

Postprzez greg001 » 17 gru 2012, o 00:08

cewkę najlepiej sprawdzić tak że odpinasz przewód WN idący od niej do kopułki i włożyć w niego świecę ( po stronie kopułki) i kręci znajomy silnikiem i patrzymy czy jest iskra. A masz pewność że świece są dobre?
http://www.forum.mod-car.pl/ - forum z okolic Tychów i Bierunia /Śląsk/ - Forum - Sklep moto - Blog
Avatar użytkownika
greg001
Gaduła
 
Posty: 509
Dołączył(a): 12 lip 2010, o 18:26
Lokalizacja: ślask / SBL

Postprzez luq13 » 17 gru 2012, o 00:10

Nie no tak właśnie zrobiłem i sprawdziliśmy 2 świece nie było iskry. co do świec są dobre ponieważ jedną kupiłem nówkę i dalej nie było efektów czyli iskry
luq13
Berbeć
 
Posty: 15
Dołączył(a): 23 sty 2012, o 22:57
Lokalizacja: Elblag

Postprzez pietrasiak2 » 17 gru 2012, o 07:38

Sprawdź czy do wtyczki cewki dochodzi napięcie to raz w brązowym masz sygnał z hala wlącz zapłon do brązowego dołóż impulsowo jakimś przewodzikiem sygnał z masy jak pokaże się iskra to padł hall jak nie to cewka :-)
Avatar użytkownika
pietrasiak2
Members
 
Posty: 2043
Dołączył(a): 29 gru 2011, o 09:52
Lokalizacja: stryków

Postprzez luq13 » 18 gru 2012, o 11:08

Kupiłem i wymieniłem cewkę w raz ze świecami bo te stare waliły na boki teraz iskre ma zarąbiaszczą ale neistety dalej nie odpala. Odkręciłem więc w trysk żeby zobaczyć czy paliwo podaje i niestety nic nie tryska. Co to może być pompka czy może się gdzieś zapchało ? Dodam że jak kolega odpalał ja zalałem troche w trysk benzyna i od razu było słychać że tak jakby chiał odpalić. Możliwe żeby padła cewka i pompka równocześnie?

A ta pompkę można wymienić jakoś od strony bagażnika czy trzeba na kanał ?
luq13
Berbeć
 
Posty: 15
Dołączył(a): 23 sty 2012, o 22:57
Lokalizacja: Elblag

Postprzez marcinkoz2910 » 18 gru 2012, o 20:45

zobacz czy do cewki dochodzi napięcie powinno być takie same jakie jest na akumulatorze

jak jest to raczej cewka halla nie sprawdzaj na sucho bo go uwalisz halla najlepiej potraktować oscyloskopem
Avatar użytkownika
marcinkoz2910
Members
 
Posty: 4293
Dołączył(a): 20 lip 2008, o 15:16
Lokalizacja: Pogórze /k. Skoczowa

Postprzez luq13 » 18 gru 2012, o 22:51

marcinkoz2910 napisał(a):zobacz czy do cewki dochodzi napięcie powinno być takie same jakie jest na akumulatorze

jak jest to raczej cewka halla nie sprawdzaj na sucho bo go uwalisz halla najlepiej potraktować oscyloskopem


Ale iskra już jest ale chyba pompa wysiadła również bo nie podaje paliwa a jeśli chodzi to jak przeczyścić np w trysk da radę ?
luq13
Berbeć
 
Posty: 15
Dołączył(a): 23 sty 2012, o 22:57
Lokalizacja: Elblag

Postprzez pablomed » 19 gru 2012, o 01:15

luq13 napisał(a):od strony bagażnika
jest pokrywa w bagaźniku nad bakiem tam jest dostęp szczegóły na forum. Najpierw jednak posłuchaj czy pompę slychać przez sekundę po włączeniu zapłonu zanim silnik próbujesz odpalić.
pablomed
Members
 
Posty: 5946
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie

Postprzez greg001 » 19 gru 2012, o 07:53

a jak dawno temu wymieniłeś filtr paliwa?
http://www.forum.mod-car.pl/ - forum z okolic Tychów i Bierunia /Śląsk/ - Forum - Sklep moto - Blog
Avatar użytkownika
greg001
Gaduła
 
Posty: 509
Dołączył(a): 12 lip 2010, o 18:26
Lokalizacja: ślask / SBL

Postprzez luq13 » 19 gru 2012, o 11:23

greg001 napisał(a):a jak dawno temu wymieniłeś filtr paliwa?

Szczerze mowiąc nie wiem kiedy rok temu ten samochód kupiłem i czy koleś wymieniał to nie mam pojęcia ale myślisz że to od tego ? a mogę sprawdzić jakoś ten filtr paliwa ?
luq13
Berbeć
 
Posty: 15
Dołączył(a): 23 sty 2012, o 22:57
Lokalizacja: Elblag

Postprzez marcinkoz2910 » 19 gru 2012, o 12:38

Sprawdzić napięcie na wtyczce co idzie do zbiornika paliwa (znajdziesz ją w bagażniku pod wykładziną tak jak kolega napisał powyżej)

Jak jest napięcie a nie słychac pompy to masz uszkodzoną pompę

A jak nie ma napięcie to do sprawdzenie bezpiecznik lub przekaźnik (opis masz w dziale porad)
Avatar użytkownika
marcinkoz2910
Members
 
Posty: 4293
Dołączył(a): 20 lip 2008, o 15:16
Lokalizacja: Pogórze /k. Skoczowa

Postprzez luq13 » 19 gru 2012, o 13:17

wyjałem pompkę podłączyłem do prostownika i pompka chodzi włożyłem ja do wody i również zassysa tak jak powinno więc coś jest nei tak ale nei z pompką co to może być wtrysk się zapchał czy co ?
luq13
Berbeć
 
Posty: 15
Dołączył(a): 23 sty 2012, o 22:57
Lokalizacja: Elblag

Postprzez marcinkoz2910 » 19 gru 2012, o 13:26

W takim razie pompka jest OK ale nie srawdziłes czy daje dobre ciśnienie ale mniejsza o to

Trzeba ją założyć i zdjąć wąż zasilający w komorze silnika i zrobić prosty test
przycisnąć wylot palcem a druga osoba niech włączy zapłon jak wystrzeli z pod palca paliwo to układ jest drożny i sprawny

wtedy ja bym zaczął od wpięcia auta pod komputer bo w zapchanie wtrysku nie wierzę bo to pracuje cały czas w benzynie
Avatar użytkownika
marcinkoz2910
Members
 
Posty: 4293
Dołączył(a): 20 lip 2008, o 15:16
Lokalizacja: Pogórze /k. Skoczowa

Postprzez luq13 » 19 gru 2012, o 15:40

Problem rozwiązałem ale to taki dziwny zbieg okoliczności bo bezpiecznik od pompki po wyjęciu się rozleciał wpół co mogło być tego przyczyną? jak i bezpiecznik od zestawu wskaźników śwaitła wewnetrzne był przepalony wymienione oba. pompka chodzi samochód pali. ale teraz pytan ie dlaczego cewka poszła i te bepieczniki ?
luq13
Berbeć
 
Posty: 15
Dołączył(a): 23 sty 2012, o 22:57
Lokalizacja: Elblag

Następna strona




Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości