Wszystko o ABS

Wszytko co zwiazane z układem hamulcowym

Moderator: Moderator

abs

Postprzez din » 4 mar 2012, o 11:55

teraz juz komputer wali caly czas bledem (wczesniej czasem szlo go wykasowac na jakis czas). pomierzylem raz jeszcze ten czujnik i ma kosmiczne rezystancje. Czasem jest nawet 20Mom zaraz jest 5Mom i tak sobie skacze. Wymienie raz jeszcze ten czujnik a ten zareklamuje i zobacze jak będzie.

[ Dodano: 2012-03-07, 23:44 ]
na nowym czujniku ma juz jakies 300km i jakos wszystko na szczescie dziala mam nadzieje ze na tym sie zakonczy moj problem;)

[ Dodano: 2012-03-11, 02:33 ]
NIestety już po kolejnych 300km znow cos nie tak.

Bledu nie ma a jednak w ostatniej fazie hamowania wlacza mi sie abs;/ nawet jak lekko nacisne hamulec to czuje jak skacze pedal i tryka;(

strasznie to denerwujące nie wiem juz co jeszcze moge zrobic:(
din ;))))
din
Badacz tematu
 
Posty: 159
Dołączył(a): 16 paź 2009, o 14:39
Lokalizacja: Gdynia

abs

 

Z benbnow na tarcze z abs

Postprzez michu9010 » 10 mar 2012, o 00:50

witam,
wiem ze sie powtarzam ale chce wiedziec konkretnie z tym swapem
mam mk3 1.8 z ABS (tyl bęben) i chcialbym zrobic swap na tarcze mam okazje kupic tylna os mk3 gti 4x100 z abs cos bedzie potrzebne oprocz linki??
pozdrawiam
michu9010
Berbeć
 
Posty: 6
Dołączył(a): 27 kwi 2011, o 18:26
Lokalizacja: włocławek

Postprzez Imper » 11 mar 2012, o 00:43

jezeli belka jaka mozesz kupic jest kompletna to tylko linki od recznego
Avatar użytkownika
Imper
Members
 
Posty: 1601
Dołączył(a): 4 gru 2007, o 02:30
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postprzez michu9010 » 11 mar 2012, o 15:26

to nie trzeba zmieniać pompy a serwa a jak wyglada sprawa z vr6?/
michu9010
Berbeć
 
Posty: 6
Dołączył(a): 27 kwi 2011, o 18:26
Lokalizacja: włocławek

Postprzez Imper » 12 mar 2012, o 00:26

jezeli wczesniej miales ABS to nie musisz nic zmieniac masz juz pompe i instalacje od ABSu
Avatar użytkownika
Imper
Members
 
Posty: 1601
Dołączył(a): 4 gru 2007, o 02:30
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postprzez faket » 18 mar 2012, o 10:23

[b[/i][/b]witam ja w mk3 tdi tez robilem taki swap na tarcze tylko ze mam od mk2 gti przekladalem cale piasty sroby ladnie pasowaly:) ponad rok tak smigam i jest gitara
Avatar użytkownika
faket
Berbeć
 
Posty: 3
Dołączył(a): 16 maja 2010, o 10:09
Lokalizacja: k/ Wągrowiec

Postprzez pablomed » 27 mar 2012, o 11:22

jeśli czujnik i kabel jest dobry, kontrolka się nie zaświeca a ABS się tak włącza to jest to ewidentnie objaw tego że czujnik nie widzi zębatki, bo sa opiłki, zębatka skorodowana albo duże luzy na łożysku koła co powioduje odsuwanie się zębatki od czujnika ma być ponizej 1 mm. W kazdym razie usterka mechaniki nie elektroniki.
pablomed
Members
 
Posty: 5992
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie

Postprzez pablomed » 27 mar 2012, o 11:57

michu9010, jesli belka jest kompletna to nic nie potrzebujesz, ale zwroć uwage czy beda przewody hamulcowe, potrzeba dodatkowy kawałek giętkiego przy zacisku. No i niema mk3 GTI z tarczami na 4 śruby, jest to albo z GT albo z Vento - to w sumie nieważne bo same hamulce sa takie same ale chodzi o to że belka z GTI lub Vento ma stabilizator wewnątrz a z GT nie jestem pewien - a lepiej żeby był.
pablomed
Members
 
Posty: 5992
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie

Postprzez vito217 » 27 mar 2012, o 18:01

To ja dołożę swoje 3 grosze do tematu bardzo banalna i często pomijana sprawa a i zarazem najprostsza do stwierdzenia czyli rozmiar felg i opon jeśli dajmy na to z przodu jest R14 65 185 przykładowo a z tyłu R14 60 185 przykładowo to już może abs wariować czasem warto sprawdzić może to tylko taki banał jeśli coś robiłeś przy hamulcach mogła sie koronka od ABS poluzować
tudzież spaść sam tak miałem poxipol załatwił sprawę pozdrawiam:)
vito217
Czytacz
 
Posty: 38
Dołączył(a): 3 sie 2011, o 15:22
Lokalizacja: n-c

Raz działa ABS raz nie

Postprzez przybor » 10 kwi 2012, o 16:15

Witam

Problem się przedstawia następująco: od pewnego czasu świeciła mi się kontrolka od ręcznego sprawdziłem wszytsko i okazało się że ABS nie działa. Samochód został podłączony pod komputer lecz VAG nic nie wykazał i wogóle miały problemy z tym ABS. W dniu dzisiejszym po odpaleniu auta kontrola się nie świeciła i po sprawdzeniu ABS działał lecz trwało to chwile, bo przy mocnym hamowaniu kontrolka się natychmiast zaświecała. Sytuacja teraz wygląda tak, że przy odpalaniu auta kontrolka raz się zaświeca i ABS nie działa, a raz kontrolka się nie zaświeca i ABS działa.

Macie jakiś pomysł co to by mogło być ??
przybor
Czytacz
 
Posty: 33
Dołączył(a): 3 sty 2012, o 22:04
Lokalizacja: Płock

Poprzednia stronaNastępna strona




Powrót do Układ hamulcowy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości