Wszystko o ABS

Wszytko co zwiazane z układem hamulcowym

Moderator: Moderator

Postprzez konri » 27 lis 2007, o 09:38

Wypinasz złączke (duza wtyczka) z pompy ABS i na niej sprawdzasz czy opornosć na danych pinach (podane powyzej) jest taka jak ma byc. Jeżeli nie wiesz która wtyczka i gdzie sie zanjduje to z przodu odkrec kolo i zdejmij wtyczke z czujnika i zrob pomiar bezposrednio na czujniku. Tylne czujniki sprawdza sie latwiej - wtyczki pod kanapa tylna.
Avatar użytkownika
konri
Berbeć
 
Posty: 10
Dołączył(a): 17 paź 2007, o 21:02
Lokalizacja: zg/rzepin

 

Postprzez Blix » 1 gru 2007, o 02:10

... i stała się jasność... Dzięki :idea:
Blix
Berbeć
 
Posty: 4
Dołączył(a): 23 cze 2007, o 23:08
Lokalizacja: Wrocław

abs

Postprzez lothar83 » 4 gru 2007, o 16:52

znowu problemik.chodzi o kontrolke abs.wszystko jes cacy ale po dluzszej jezdzie zapala mi sie kontrolka abs-u i sie pali czaami gasnie ale czesto wogole,ale abs dziala.najprawdopodobniej mam zapieczony cylinderek w tylnym chamulcu,czy to ma powiazanie?i jeszcze jednowydaje mi sie ze moje abs-y jak zadzialaja to sa za glosne,slychac glosny stukot ale dzialaja,tylko jak jest slisko to wydaje mi sie ze droga chamowania jest troche za dluga.fakt ze mam jeszcze letnie opony ale to i tak podejzane.dzieki i pozdrawiam[shadow=darkred][/shadow]
lothar83
Czytacz
 
Posty: 58
Dołączył(a): 4 gru 2007, o 15:08
Lokalizacja: Iława

Postprzez K@mil » 9 gru 2007, o 12:29

Ja mialem kiedys taki problem czasami kontrolka od abs-u zapala?a mi sie jak jechalem i zauwa?ylem ze jak sie swieci to nie dziala abs. Pod??czylem samochod pod kompa okazalo sie ze padl prawy czujnik abs-u. Zamówi?em taki z allegro za 25z? i sam wymienilem troszkie sie bawilem bo ten nowy nie chcial sie zmiescic ale jak do tej pory wszystko jest oki
Avatar użytkownika
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK
 
Posty: 4895
Dołączył(a): 30 lis 2007, o 19:15
Lokalizacja: NDZ/CT

Re: abs

Postprzez piwko*! » 11 gru 2007, o 00:33

W TYLNYM KOLE NA G?BNIE JEST PIER?CIE? MO?E SIE POLUZOWA? JA MIA?EM TAK SAMO JAK KONTROLKA ZACZE?A SIE PALI? JECHA?EM GDZIE? NA PIASEK I HAMOWA?EM OSTRO I KONTROLKA GAS?A (ABS DZIA?E?) BY?EM NA KOMPUTERZEW SERWISIE BY? JAKI? B??T I ZRESETOWALI JE?DZE JAKI? CZAS NIC SIE NIE DZIEJE ALE MIA?EM SPRAWDZI? TEN KOSZYK DO DZI? NARAZIE TEGO NIE ZROBI?EM
piwko*!
Czytacz
 
Posty: 87
Dołączył(a): 11 lis 2007, o 22:41
Lokalizacja: wlkp

Postprzez lothar83 » 11 gru 2007, o 00:42

jutro jade do mechaniora to sprawdzi.nie bede sam majstrowal,ale dzieki zobaczymy co on powie
lothar83
Czytacz
 
Posty: 58
Dołączył(a): 4 gru 2007, o 15:08
Lokalizacja: Iława

Postprzez lukasz824 » 31 gru 2007, o 10:12

Witam, Mnie też nie działa ABS i nie paliła się kontrolka. Okazało się, że ktoś kontrolkę celowo spalił. Po wlutowanej nowej świeci cały czas. A problem ABSu dotyczy pompy ABS. Komputer u mojego mechanika pokazał, że jest spalona. Na allegro wyrwałem taką za 200 PLN i po nowym roku ma mi gość zamontować. Koszt takiego montażu to też około 200 PLN. Kosztowna sprawa, ale jeżeli ABS jest na wyposażeniu samochodu to powinien działać. Pozdrawiam
lukasz824
Berbeć
 
Posty: 3
Dołączył(a): 31 gru 2007, o 09:33
Lokalizacja: Tenczynek

Postprzez szymek » 10 sty 2008, o 12:42

lukasz824 napisał(a):Witam, Mnie też nie działa ABS i nie paliła się kontrolka. Okazało się, że ktoś kontrolkę celowo spalił. Po wlutowanej nowej świeci cały czas. A problem ABSu dotyczy pompy ABS. Komputer u mojego mechanika pokazał, że jest spalona. Na allegro wyrwałem taką za 200 PLN i po nowym roku ma mi gość zamontować. Koszt takiego montażu to też około 200 PLN. Kosztowna sprawa, ale jeżeli ABS jest na wyposażeniu samochodu to powinien działać. Pozdrawiam


witam! mam golfa 3 kombii 1.8 GT i też mi nie działa ABS, jestem w trakcie wymiany czujnika ABS i mam takie pytanko. Czy po zmianie czujnika trzeba zresetować komputer samochodu aby przestał palić się czujnik?? wymieniam czujnik prawy tylnego koła. proszę o odpowiedź. z góry dziękuje. pozdrawiam
szymek
Berbeć
 
Posty: 4
Dołączył(a): 10 sty 2008, o 12:34
Lokalizacja: bydzia

Postprzez Pawlo » 12 sty 2008, o 00:23

jest jeszcze jedno wyjście bo poza czujnikami jest jeszcze sterownik i on też moze sie popsuć więc radze też to sprawdzić. pozdrawiam
Avatar użytkownika
Pawlo
Czytacz
 
Posty: 32
Dołączył(a): 13 lis 2007, o 21:03
Lokalizacja: Kutno

ABS

Postprzez wicher10 » 17 sty 2008, o 19:43

Witam wszystkich ,MAm problem z abs po przeczytaniu informacji na tym forum o problemach z abs okazało sie ze mam walniete dwa czujniki abs w przednich kołach( brak oporności) kupiłem nowe czujniki wymieniłem je ale problem pozostał ,ABS nie działa i pali sie kontrolka>Co moze byc tego przyczyna i czy musze jechac na kompa zeby wykasowac ten błąd ???? pozdro
wicher10
Berbeć
 
Posty: 1
Dołączył(a): 11 sty 2008, o 00:23
Lokalizacja: Szubin

Poprzednia stronaNastępna strona




Powrót do Układ hamulcowy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości