stacyjka, kostka stacyjki

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez pablomed » 24 sie 2012, o 20:55

podepnij się np szpilką wbitą w kabel czarny od stacyjki i sprawdź czy jest na nim napięcie kiedy próbujesz zapalać, jeśli niema to winna jest stacyjka. Jesli bedzie to przrerwa na "czarnej" lini jest gdzieś dalej , być może na wtycze wiązki od stacyjki do skrzynki bezpieczników. Plus do stacyjki dochodzi bo radio się załączyło (o ile masz typowo podłączone ) więc z tym niema problemu. Z tym elektronikiem to załamka, no chyba że badał auto jak wszystko działało.
Mimo że nie masz alarmu to może masz jakieś robione wcześniej odcięcie zapłonu które zaszwankowało, elektronik powinien to znaleźć ale z tego co piszesz - to moze nie umiał.
pablomed
Members
 
Posty: 5992
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie

 

Postprzez eskris » 25 sie 2012, o 12:13

właśnie badał auto jak wszystko działało, kostka stacyjki jest okey
eskris
Berbeć
 
Posty: 17
Dołączył(a): 5 kwi 2012, o 17:18
Lokalizacja: Polska

Postprzez krysek0309 » 25 sie 2012, o 15:02

eskris, kolego spróbuj poruszać tablicą bezpieczników na przekręconym zapłonie, lub też walnij jakimś narzedziem w tą metalowa belkę co jest nad tablicą jeśli sie zapla kontrolki to musisz poszukać STEROWNIKA FABRYCZNEGO ALARMU jest on mniej więcej na wysokości włącznika świateł dostaniesz go od strony tablicy bezpieczników, jesli go wyjmiesz to musisz w nim poprawić zimne luty i bedzie git :ok:
aha jesto taka mała skrzynka przykręcona na jedną śrubke do karoseri. powodzenia
Avatar użytkownika
krysek0309
Badacz tematu
 
Posty: 171
Dołączył(a): 20 lis 2011, o 17:20
Lokalizacja: KNS (Koło Nowego Sącza)

Nie gaśnie / nie odpala - skrzynka bezpieczników

Postprzez Vocal » 26 sie 2012, o 16:34

Witam

mam problem z moim golfem 1.6 abu 75km

padł mi czujnik halla, wymieniłem cały aparat ale samochód dalej nie odpalał ;/

patrze w skrzynkę bezpieczników i wiszą dwa kabelki ;/ coś podzióbałem i gdy zielony wcisnę tak jak na obrazku poniżej

Obrazek

Obrazek

auta odpala ale nie gaśnie.

Po wciśnięciu zielonego drucika jak na zdjęciu kontrolki się zapalają, po przekręceniu kluczyka auta odpali, ale gdy chcę zgasić nie idzie ;/ nawet po odłączeniu stacyjki. bez kabelka auto kręci ale nie odpala.

Może problem tkwi w białym kabelku? gdzie go podłączyć? próbowałem w różne miejsca i nic to nie daje ;/

Wymieniałem wszystko przekaźniki ale nic to nie dawało ;/
Vocal
Berbeć
 
Posty: 2
Dołączył(a): 13 maja 2012, o 17:16
Lokalizacja: Cieszyn

Postprzez Zico63 » 26 sie 2012, o 19:33

Po pierwsze - źle wstawione fotki, nie mogę ich obejrzeć.
Po drugie - braki w przekaźnikach: Tego "18" nie było w pierwszej wersji tego foto, teraz jest dobrze, brakuje jeszcze "21" nad włożonym "167". Wstaw jak było, bez kabelków ale z przekaźnikami.
Jak nie będzie działać to jeszcze pytanko: czy równocześnie z zaplonem brak jest lub się włączają reflektory? I można iśc do sklepu po kostkę stacyjki.
Jakiś "partyzant tak próbował zasilić zapłon, ryzykując pożar auta - styk pod "18-tką" chyba widzę już przytopiony...
Avatar użytkownika
Zico63
Members
 
Posty: 1569
Dołączył(a): 13 gru 2007, o 02:32
Lokalizacja: B.-B.

Postprzez eskris » 31 sie 2012, o 13:07

To był problem z oryginalnym alarmem w golfie i jak gasiłem samochód to się odcinka zapłonu włączała, elektryk mi za 20 dychy na poczekaniu znalazł problem i polutował , jak widać dużo fachowców ale każdy co innego gadał,
Dziękówka panowie za pomoc ;-)
eskris
Berbeć
 
Posty: 17
Dołączył(a): 5 kwi 2012, o 17:18
Lokalizacja: Polska

Problem Z Stacyjka

Postprzez latek » 6 wrz 2012, o 17:25

Mam nastepujacy problem od paru dni ciezko mi sie przekreca kluczyk w stacyjce przekracam juz do momentu jak powinno juz auto odpalic a tu nic sie nie dzieje czekam pare sekund i odpala czy to wina kostki czy stacyjki??? :-( pytam bo chce to wymienic zeby nie miec problemu z odpalaniem auta :-( kotrolki wszystko juz mi sie pali w tym momencie gdy auto powinno odpalic musze czasami poczekac chwile w tej samej pozycji kluczyka aby odpalilo:-(



Golf 3 1.8 92r.
latek
Berbeć
 
Posty: 10
Dołączył(a): 26 cze 2012, o 22:24
Lokalizacja: Łask

Postprzez prezesik » 6 wrz 2012, o 18:57

Wygląda na nadpalone/nadtopione styki w kostce stacyjki. Tylko wymiana.
Avatar użytkownika
prezesik
Members
 
Posty: 4869
Dołączył(a): 25 lut 2008, o 20:06
Lokalizacja: Łęczyca

Postprzez pietrasiak2 » 6 wrz 2012, o 19:10

Ja bym proponował sprawdzić jeszcze szczotkotrzymacz i szczotki . Weź podłącz jakąś kontrolkę do kabla sygnałowego rozrusznika do stacyjki i sprawdź czy masz napięcie jak przekręcisz stacyjką w pozycję rozruchu :-)
Avatar użytkownika
pietrasiak2
Members
 
Posty: 2043
Dołączył(a): 29 gru 2011, o 09:52
Lokalizacja: stryków

Postprzez greg001 » 7 wrz 2012, o 07:57

też bym obstawił kostkę stacyjki, jak wymienić znajdziesz na forum
http://www.forum.mod-car.pl/ - forum z okolic Tychów i Bierunia /Śląsk/ - Forum - Sklep moto - Blog
Avatar użytkownika
greg001
Gaduła
 
Posty: 509
Dołączył(a): 12 lip 2010, o 18:26
Lokalizacja: ślask / SBL

Poprzednia stronaNastępna strona




Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości