Rozrusznik

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez sitek699 » 29 mar 2012, o 21:05

wina kostki to takie objawy krecisz i nieodpala wcale dopiero nie raz jak poruszasz kluczykiem to odpali...wowczas kontrolki wcale sie nie zapalaja jak bylo w moim przypadku...
Wódka 25zł; Kieliszki 5zł ;spojrzenie matki gdy wracasz do domu nad ranem--bezcenne
http://www.golf3.pl/topics2/bordowy-met ... t23878.htm
Avatar użytkownika
sitek699
Members
 
Posty: 1914
Dołączył(a): 13 maja 2008, o 19:06
Lokalizacja: ...WPN...

 

Postprzez XXMLODZIAN22XX » 29 mar 2012, o 22:11

akumulator dobrze trzyma był sprawdzany a rozrusznik wymieniłem cały od innego golfa i było trzy dni dobrze a potem to samo co z starym

[ Dodano: 2012-03-29, 21:14 ]
więc już nie wiem co może być a ten kolega to mechanik jest i tez miał coś takiego w swoim i wymienił to i problem znikł to co waszym zdaniem może być?wymieniłem palec,kopułkę,przewody no i ten rozrusznik a robi to samo...

[ Dodano: 2012-03-29, 21:24 ]
zapomniałem dodać że zimą mi nie odpalał wcale kręcił ale nie mógł odpalić a jak jest już cieplej to odpala ale tak jak pisałem wcześniej mam go pół roku i od początku tak odpalał a zima wcale a w garażu stoi.
Avatar użytkownika
XXMLODZIAN22XX
Czytacz
 
Posty: 105
Dołączył(a): 23 lip 2011, o 18:50
Lokalizacja: Tuchola

ROZRUSZNIK

Postprzez melcu » 30 mar 2012, o 01:36

Witam.

Mam następujący problem. Otóż, gdy pewnego razu auto nie chciało mi zapalić rano to długo je kręciłem, ciężko mu to szło. Po kilku próbach nagle rozrusznik zaczął tylko brzęczeć (wirować jak pralka) ale nie łapał silnka wogle. Wyjąłem rozrusznik i okazało się, że rozpadła się ośka i cały bendix. na kawałeczki. No to poleciałem na szrota i kupiłem za 10zł ( :-o ) rozrusznik. Podłączylismy na krótko pod aku, działał. Założyłem go do auta. No i przekręcam kluczyk a rozrusznik jakby chciał a nie mógł. próbował kręcic ale nie dawał rady. Aku mam naładowany, próbowalem tez na mocniejszym od VW Transportera (90Ah) . Później gdy wyjąłem ten nowy rozrusznik zobaczyłem , że ośka również się ukręciła i została w tulejce. Wyjąłem bez problemu. Wiem już że wina nie leży w napięci czy coś takiego. Wyczytałem, że moze byc to tuleja w korpusie skrzyni biegów. Ogolnie to dopiero zaczynam przygodę z mechaniką a goflfika kupiłem 3 tyg temu więc dopiero poznaje ten silnik. Czy jest możliwość wyjęcia tej tulei bez wyjmowania silnika? I czy ktoś już to kiedyś robił i miał zadowalający efekt? Dodam, że mam silnik ABU 1.6 (75kM) i jaką potrzebuje tuleję? Proszę pilnie o pomoc bo już troszkę się męczę widokiem gofera pod domem bez możliwości jazdy. Dodam tylko że na pych odpala bez najmniejszych problemów i chodzi ładnie.

POZDRAWIAM i proszę o mądre odpowiedzi ! Jak ktoś ma zamiar mnie cisnąć ze względu na brak wiedzy to niech najlepiej nic nie pisze i zostawi to sobie w głowie. 8-)
Avatar użytkownika
melcu
Czytacz
 
Posty: 56
Dołączył(a): 11 mar 2012, o 02:13
Lokalizacja: Gdynia

Postprzez slawek5t » 30 mar 2012, o 01:41

Jesli masz silnik i rozrusznik który ma i potrzebuje tej tulejki która jest w silniku to musisz ją wymienić bo pewnie jest wytarta.
Gdzies widziałem porade, zaraz poszukam

[ Dodano: 2012-03-30, 00:45 ]
Do wymiany (poza nową tulejką) potrzebujemy gwintownik M12 i przedłużacz do gwintowników (lub stary gwintownik z dospawaną śrubą M12 o długości ok. 150 mm. Trudno będzie bez kanału, ale można sobie poradzić.

patrzymy gdzie ta tulejka siedzi, wkręcamy w nią gwintownik aż się zaklinuje, co poznać po obracaniu się tulejki i ciągniemy (uwaga na łokieć!).
Nową tulejkę naprowadzamy do otworu nałożoną na kawałek pręta metalowego i wbijamy do lekkiego oporu, tak by jej nie zaklepać .
Montujemy rozrusznik,
Mój golfik ;)
Avatar użytkownika
slawek5t
Members
 
Posty: 1993
Dołączył(a): 15 cze 2011, o 00:05
Lokalizacja: Pomorskie

Postprzez rafal9119 » 30 mar 2012, o 07:42

wymieniałem u siebie tulejke w skrzyni to jest dobra godzina roboty.ale nie koniecznie potrzebny jest kanał. pamietaj aby ci silnik sie nie opuscił. podstaw cos pod niego. ja do wbijania tulejki dostałem od tokarza za 5 zł taki specjalny sprzecik .
MĄDRA SOWA RADZI: LEGALIZOWAC I SADZIĆ!!!!
rafal9119
Members
 
Posty: 943
Dołączył(a): 16 paź 2011, o 19:26
Lokalizacja: Pisz- NPI

Postprzez melcu » 30 mar 2012, o 09:52

A jakie są wymiary tulejki którą potrzebuje i gdzie ją nabyć?
:cwaniak:
Avatar użytkownika
melcu
Czytacz
 
Posty: 56
Dołączył(a): 11 mar 2012, o 02:13
Lokalizacja: Gdynia

Postprzez rafal9119 » 30 mar 2012, o 14:54

oj tego to ci nie powiem.ja kupiłem w normalnym sklepie motoryzacyjnym.powiedziałem ze do mk3 i koles dal 2 w tym jedna tylko pasowała
MĄDRA SOWA RADZI: LEGALIZOWAC I SADZIĆ!!!!
rafal9119
Members
 
Posty: 943
Dołączył(a): 16 paź 2011, o 19:26
Lokalizacja: Pisz- NPI

Postprzez melcu » 30 mar 2012, o 16:42

no ja tez dostałem 2, jedna z grubymi ściankami druga z cieńskimi.

[ Dodano: 2012-03-31, 12:39 ]
Witam. Nie wiem jak wyjąć starą tuleję . Nie chce dawać do mechanika bo cwaniak pewnie zdjąłby dla łatwości całą skrzynię - mój silnik to ABU i rozrusznik i gniazdo znajdują się w skrzyni i dostęp nie jest najłatwiejszy. :wsciekly:

Czy ktoś mi moze powiedziec czy tam w środku jest ta tuleja czy nie? Bo nie chce gniazda gwintownikiem rozwiercić.

Udało mi się zrobić zdjęcie tego co tam w środku jest :hyhy: :

Obrazek

[ Dodano: 2012-04-01, 10:56 ]
Problem został rozwiązany - kupiłem nową tulejkę, a że gniazdo w skrzyni mam wyrobione to użyłem taśmy aluminiowej żaroodpornej do oklejenia tulei i zwiększenia objętości. ŚMIGA AŻ MIŁO ! :ok:

POZDRAWIAM , TEMAT DO ZAMKNIĘCIA - DZIĘKUJE ZA POMOC
:padam:
Avatar użytkownika
melcu
Czytacz
 
Posty: 56
Dołączył(a): 11 mar 2012, o 02:13
Lokalizacja: Gdynia

Postprzez zjawa21 » 30 mar 2012, o 19:21

A po wiec mi odpalasz go na gazie czy na benzynie??
zjawa21
Berbeć
 
Posty: 6
Dołączył(a): 29 mar 2012, o 19:39
Lokalizacja: Kalety

Postprzez zjawa21 » 30 mar 2012, o 19:25

Poszukaj w bezpiecznikach może gdzieś poszło ci zwarcie i popaliło bezpieczniki.
zjawa21
Berbeć
 
Posty: 6
Dołączył(a): 29 mar 2012, o 19:39
Lokalizacja: Kalety

Poprzednia stronaNastępna strona




Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości