MFA

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez kosa-seba » 6 lut 2015, o 19:40

Hej powtorze sie troche odnosnie licznika silnik 2.8 AAA 1h1 zegat nie nabija km dziennych i ogolnych plus oczywiscie spalania . zegar byl u elektryka podlaczany byl km pokazyla podobno przez jakis impuls.elektryk sprawdzal przejscia miedzy zegarem a kimputerem jest wszystko dobrze ale licznik po wlozeniu do samochodu dalej nie dziala poprawnie. Stwierdzono,ze zegar i elektryka jest sprawna ma ktos jakis pomysl
kosa-seba
Czytacz
 
Posty: 42
Dołączył(a): 9 sie 2014, o 20:31
Lokalizacja: lbn

 

Postprzez GolfiarzJR » 6 lut 2015, o 19:58

kosa-seba, Jak elektryk sprawdził wszystkie kable z kompa do licznika i są WSZYSTKIE DOBRE (co wnioskuje po twoim pisaniu) a licznik robi dalej to samo to zmień licznik na inny z MFA i zobacz czy robi się to samo , jak tam to szukaj kabli odpowiedzialnych za km i spalanie moze sa one na kostce pozdzierane i nie ma styku a elektryk tego nie sprawdził :)
Avatar użytkownika
GolfiarzJR
Administrator
 
Posty: 1405
Dołączył(a): 11 maja 2014, o 19:52
Lokalizacja: Świetochłowice
Silnik: 1.6
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez kosa-seba » 6 lut 2015, o 21:40

Wkladany byl juz bodajrze od vento i dalej to samo sie pojawia nawet chyba gorzej. A gdzi szukac jakis schematow nie wie ktos ;)
kosa-seba
Czytacz
 
Posty: 42
Dołączył(a): 9 sie 2014, o 20:31
Lokalizacja: lbn

Postprzez klaudek669 » 7 lut 2015, o 09:57

Jakby było sprawne to by działało jak się należy :mrgreen:

Ile km wyświetla licznik, jaka firma i rok? Prędkość, obroty, temperatura i poziom paliwa są pokazywane prawidłowo? Przy włączaniu zapłonu pokazuje się inspekcja (IN00,IN02) czy ciągle jeden i ten sam stan kilometrów?
Avatar użytkownika
klaudek669
Badacz tematu
 
Posty: 320
Dołączył(a): 14 lis 2013, o 00:12
Lokalizacja: Kłodawa

Postprzez kosa-seba » 7 lut 2015, o 10:37

Na dana chwike wyswietlal 280 tys rok samego samochodu to 93 bodajrze pierwsza dekada. Predkosc,obroty,temp (po podpieciu do kompa i wlaczonym zaplonie powietrza i cieczy -49 po odpaleniu plusowe) poziom paliwa ok, inspekcji zadnej nie wskazuje na dana chwile km sie zrestartowaly bo gdzies byl podlaczany pod jakis komputer. Wlasnie wg 2 elektrykow jest wszystko ok polaczenia itp a lipa dalej. A co moge dodac spalanie chwilowe 99.9 km np 1000 km prxejedxie si nabile w dzinnym 0.5 1 km.
kosa-seba
Czytacz
 
Posty: 42
Dołączył(a): 9 sie 2014, o 20:31
Lokalizacja: lbn

Postprzez klaudek669 » 7 lut 2015, o 15:24

Podejrzewam uszkodzoną pamięć w liczniku, objawy typowe. Bez inspekcji powinno się na wyświetlaczu pokazać choć na chwilę IN00 w momencie włączenia się kontrolek.

Zobacz czy da radę wejść w tryb serwisowy licznika, tam może pokazać dziwne rzeczy przy uszkodzonej pamięci lub w ogóle się nie da wejść do niego.

Trzymasz przycisk kasowania kilometrów cały czas
włączasz zapłon
wyłączasz zapłon
włączasz zapłon znowu
zwalniasz przycisk i zostawiasz na zapłonie odpalać nie trzeba

masz tam numerki od jednego do 8
chwile sie wyświetla 1 później wartość
przełaczasz przyciskiem od kilometrów pokazuje się 2 i wartość.

Spisz to wszystko w wolnej chwili i sprawdzimy czy moje przypuszczenia są słuszne.
Avatar użytkownika
klaudek669
Badacz tematu
 
Posty: 320
Dołączył(a): 14 lis 2013, o 00:12
Lokalizacja: Kłodawa

Postprzez kosa-seba » 7 lut 2015, o 17:44

No ok ma to sprawdxic elektryk tylko tak sie zastanawiam co to ma dac, czy to ma zrestrowac "komputer" czy tak jak czytalem inspekcje oleju ?
kosa-seba
Czytacz
 
Posty: 42
Dołączył(a): 9 sie 2014, o 20:31
Lokalizacja: lbn

Postprzez GolfiarzJR » 7 lut 2015, o 18:14

kosa-seba, Jak nie wejdzie Ci do trybu serwisowego to pamięć licznika jest nie teges i dlatego km nie pokazuje a jak masz mfa to idą z tym rózne komplikacje że nie pokazuje róznych rzeczy albo powoduje błędy , zrób jak kolega wyżej napisał SAMEMU , przepisz te wszystkie rzeczy co tam masz i się zobaczy , jak bedzie to samo to pomyślimy nad innym rozwiązaniem
Avatar użytkownika
GolfiarzJR
Administrator
 
Posty: 1405
Dołączył(a): 11 maja 2014, o 19:52
Lokalizacja: Świetochłowice
Silnik: 1.6
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez kosa-seba » 7 lut 2015, o 18:22

Nie mam najgorzej kolego samochodu pod reka na dana chwile i mam tu problem a z elektrykiem jestem na telefonvi tak o pies pogrzebany
kosa-seba
Czytacz
 
Posty: 42
Dołączył(a): 9 sie 2014, o 20:31
Lokalizacja: lbn

Postprzez klaudek669 » 8 lut 2015, o 10:19

No to lipa, jak będziesz go miał to dopiero zobaczysz, jak Ci się nie chce to zawsze możesz kupić lub pożyczyć zwykły sprawny licznik nawet z wielkim zegarem założyć go i zobaczyć czy zlicza, wtedy będziesz miał pewność.
Avatar użytkownika
klaudek669
Badacz tematu
 
Posty: 320
Dołączył(a): 14 lis 2013, o 00:12
Lokalizacja: Kłodawa

Poprzednia stronaNastępna strona




Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 11 gości