Jako że interesuję się German Styl postanowiłem przybliżyć Wam ten styl.Tuning z niemiecką finezją i solidnością...Oto info znalezione w necie.Ja tylko dopowiem kilka słów...
German style (styl niemiecki)
Najbardziej popularny wśród fanów niemieckich auta, najprościej scharakteryzować go można za pomocą kilku słów: nisko, szeroko, twardo, czysto. Co oznacza ni mniej, ni więcej: niskie zawieszenie jak w przypadku cult, szerokie koła, najlepiej z dużym rantem (8-10″, np.BBS RS 9×15″, Steffan Cup 9×14″), twardo - czyli gwintowanie zawieszenie skręcone do granic możliwości, czysto - czyli bez zbędnych emblematów, często też klamek, lusterek i wszystkiego co się znajduje na karoserii (antena, boczny kierunek, tylna wycieraczka, spryskiwacz…),żadnych body kitów i spoilerów!!!
Inna charakterystyka:
- tzw. clean look (usunięcie wszystkich emblematów, listw, bocznych kierunkowskazów, wygładzenie zderzaków itp.)
- felgi Deep Dish (z szerokim rantem) oraz opony "naciągnięte" na felgę
- wypolerowane wszystkie części silnika oraz detale
- przemyślane modyfikacje
- bardzo niskie zawieszenia
- kolory raczej stonowane, lecz niekoniecznie
German Style - Nisko,szeroko,twardo,czysto...
Nisko,szeroko:
Niskie zawieszenie jak w przypadku cultu,szerokie koła ,najlepiej z dużym rantem 8'' - 10'',np.BBS RS 9×15″, Steffan Cup 9×14″.BBS RS są trudno dostepne jesli jednak już takie znajdziemy uwierzcie mi słono za nie zapłacimy...nawet do 3000zł...Modne stały się ostatnio felgi od Porsche, które dodatkowo zostają pochromowane i wypolerowane na lustro. Co do naciągu opon i pytań związanych z tym zapraszam tutaj : http://www.tyrestretch.com/index.php
Co warto dopowiedzieć o naciągu?
Stosując szersze opony niż montowane oryginalnie:
- zwiększa się przyczepność samochodu na zakrętach
- zwiększa się skuteczność hamulców
- zwiększa się zużycie benzyny (większe opory toczenia)
- zwiększa się masa nieresorująca samochodu
- samochód wolniej przyspiesza
- pogarsza się odprowadzenie wody z pod opony
- ciężej chodzi kierownica
- przy zmianie szerokości opony o 10 mm, opisane skutki są prawie niezauważalne, jednak przy dużych zmianach, trzeba je wziąć pod uwagę.
Twardo:
Pod tym pojęciem rozumiemy gwintowane zawieszenie (lub tzw.śrubowe) skręcone do granic możliwości.Możemy regulować wysokość (w zależności od firmy - mniej więcej od -20mm do -100/120mm). Koszt od około 2000pln za zawieszenie firmy Supersport, do około 5000pln za w pełni regulowane zawieszenie KW, czy KONI. Regulacja wysokości odbywa się za pomocą dwóch pierścieni na amortyzatorze.Do wyboru mamy wiele firm:FK-Automotive,Addco,ap-sportfahrwerke,aragosta-suspension,Avouk,cobra-suspension,Ground-Control,GKB-Import,H-R,K.A.W,fintec-federn, Leda,Monroe, P-I,Prothane, Raceland,Reiger,KYB, SPAX, RD-Tanabe, tokicogasshocks, ultimate-suspension,Hiltrac, Voghtland, Tevema, Eibach, KW, Jetex-GMBH,Koni, Weitec, Apex, BilStein.
Czysto:
Usunięcie wszystkich emblematów np z grilla znaczek VW czyli grill no name,listw,klamek,lusterek i wszystkiego co znajduje się na karoserii - czyli antena w błotniku,tylnia wycieraczka,spryskiwacze,boczne kierunkowskazy.Jednym słowem Spaw spaw i jeszcze raz spaw...
Modyfikacji poddawane są również silniki które są przeszczepiane z mocniejszych wersji modelu albo inne motory z grupy VW. Pod tym pojęciem rozumiemy też wypolerowane części silnika i jego detale...Niestety wiele osób o tym zapomina:( Ale ma być czysto więc...! cała przestrzeń pod maska jest uporządkowana („ordnung muss sein”) oraz polakierowana ( często polerowana ).Zbiornik wyrównawczy chowamy pod błotnik,za zderzak,,,gdzies gdzie mamy trochę wolnego miejsca.To samo z zbiornikiem spryskiwacza-przenosimy go do wnętrza lub całkowicie likwidujemy...Wszystkie wiązki elektryczne puszczamy podłużnicami/profilami.Aku przenosimy do bagażnika-musimy zaopatrzyc się w dłuższe kable i oczywiście jakieś mocowanie...Chromuje się również niektóre części nadwozia takie jak: listwy, ramki okien i lusterka,ale ja nie jestem tego zwolennikien iż to już podchodzi pod styl Retro.
Tak po krótce wygląda German Style.Napewno coś jeszcze dopisze;)
Te pierwsze są przezaje...tylko cena dochodzi nawet do 3000zł...ale powiem Ci kolego tak używki widziałem za 1300zł bez dekli,coś bym tam jeszcze utargował dekle jakies 30 zł szt,znajomy lakiernik bezcenne
MTuner, za całokształt duży plus, tylko te lampy FK nie dają tu rady
TH-Line robi dobrą robotę, zwłaszcza przy powszechniejących RS-ach.
Inna lampa z przodu (ale nie żaden oklepany projektor), może Hella Celis.
Dzieki za uwagi ale nie dodalem ze to bedzie Vento front i lampeczki beda dymione na braz, patzr wyzej fotke bo ja poprawilem hehe zgasze postoje a bedzie wiadomo oco chodzi. Pozdro
_________________ Jesli zobaczysz mnie we wstecznym lusterku nie proboj wciskac gazu, bo ja juz to zrobilem!!!
niezły projekt ale ja bym wstawil clear'y z przodu i na tyle prostota jest motywem przednim german style dotyczy to nadwozia , a dusz vw'ika ma byc jak brzytwa (ostra i czysta) .POZDRAWIAM I TRZYMAM KCIUKI ZA PROJEKT
_________________ MK3 MATCH by Opolanin REGULAMIN FORUM 3 dni innego swiata tego naszego dla wielu niezrozumialego a dla nas tak wspanialego ONLY VW&VAG!!!!! VAg NYSA
vankris, dokładnie też się dziwię, bo widziałem je na żywo, rewelka
_________________ MK3 MATCH by Opolanin REGULAMIN FORUM 3 dni innego swiata tego naszego dla wielu niezrozumialego a dla nas tak wspanialego ONLY VW&VAG!!!!! VAg NYSA
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum