Wszystko o ABS

Wszytko co zwiazane z układem hamulcowym

Moderatorzy: JuniorMOD, Moderator

Postprzez faket » 18 mar 2012, o 10:23

[b[/i][/b]witam ja w mk3 tdi tez robilem taki swap na tarcze tylko ze mam od mk2 gti przekladalem cale piasty sroby ladnie pasowaly:) ponad rok tak smigam i jest gitara
Avatar użytkownika
faket
Berbeć
 
Posty: 3
Dołączył(a): 16 maja 2010, o 10:09
Lokalizacja: k/ Wągrowiec

 

Postprzez pablomed » 27 mar 2012, o 11:22

jeśli czujnik i kabel jest dobry, kontrolka się nie zaświeca a ABS się tak włącza to jest to ewidentnie objaw tego że czujnik nie widzi zębatki, bo sa opiłki, zębatka skorodowana albo duże luzy na łożysku koła co powioduje odsuwanie się zębatki od czujnika ma być ponizej 1 mm. W kazdym razie usterka mechaniki nie elektroniki.
pablomed
Members
 
Posty: 5946
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie

Postprzez pablomed » 27 mar 2012, o 11:57

michu9010, jesli belka jest kompletna to nic nie potrzebujesz, ale zwroć uwage czy beda przewody hamulcowe, potrzeba dodatkowy kawałek giętkiego przy zacisku. No i niema mk3 GTI z tarczami na 4 śruby, jest to albo z GT albo z Vento - to w sumie nieważne bo same hamulce sa takie same ale chodzi o to że belka z GTI lub Vento ma stabilizator wewnątrz a z GT nie jestem pewien - a lepiej żeby był.
pablomed
Members
 
Posty: 5946
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie

Postprzez vito217 » 27 mar 2012, o 18:01

To ja dołożę swoje 3 grosze do tematu bardzo banalna i często pomijana sprawa a i zarazem najprostsza do stwierdzenia czyli rozmiar felg i opon jeśli dajmy na to z przodu jest R14 65 185 przykładowo a z tyłu R14 60 185 przykładowo to już może abs wariować czasem warto sprawdzić może to tylko taki banał jeśli coś robiłeś przy hamulcach mogła sie koronka od ABS poluzować
tudzież spaść sam tak miałem poxipol załatwił sprawę pozdrawiam:)
vito217
Czytacz
 
Posty: 38
Dołączył(a): 3 sie 2011, o 15:22
Lokalizacja: n-c

Raz działa ABS raz nie

Postprzez przybor » 10 kwi 2012, o 16:15

Witam

Problem się przedstawia następująco: od pewnego czasu świeciła mi się kontrolka od ręcznego sprawdziłem wszytsko i okazało się że ABS nie działa. Samochód został podłączony pod komputer lecz VAG nic nie wykazał i wogóle miały problemy z tym ABS. W dniu dzisiejszym po odpaleniu auta kontrola się nie świeciła i po sprawdzeniu ABS działał lecz trwało to chwile, bo przy mocnym hamowaniu kontrolka się natychmiast zaświecała. Sytuacja teraz wygląda tak, że przy odpalaniu auta kontrolka raz się zaświeca i ABS nie działa, a raz kontrolka się nie zaświeca i ABS działa.

Macie jakiś pomysł co to by mogło być ??
przybor
Czytacz
 
Posty: 33
Dołączył(a): 3 sty 2012, o 22:04
Lokalizacja: Płock

Postprzez tomczibrzoza » 10 kwi 2012, o 18:25

A wymieniałeś ostatnio hamulce ew jakieś elementy w zawieszeniu? Bo może naruszył mechanik kabelki i tak raz działa raz nie :-/
Już niedługo!!!
tomczibrzoza
Czytacz
 
Posty: 64
Dołączył(a): 6 mar 2012, o 12:10
Lokalizacja: Puławy

Postprzez Paweu » 10 kwi 2012, o 19:22

Witam

Problem się przedstawia następująco: od pewnego czasu świeciła mi się kontrolka od ręcznego sprawdziłem wszytsko i okazało się że ABS nie działa. Samochód został podłączony pod komputer lecz VAG nic nie wykazał i wogóle miały problemy z tym ABS. W dniu dzisiejszym po odpaleniu auta kontrola się nie świeciła i po sprawdzeniu ABS działał lecz trwało to chwile, bo przy mocnym hamowaniu kontrolka się natychmiast zaświecała. Sytuacja teraz wygląda tak, że przy odpalaniu auta kontrolka raz się zaświeca i ABS nie działa, a raz kontrolka się nie zaświeca i ABS działa.

Macie jakiś pomysł co to by mogło być ??


Jeśli masz bębny z tyłu to zobacz czy nie masz zbyt dużych luzów na łożyskach ..
U mnie tak było .. koło miało luz na łożysku .. przez to między wieńcem w bębnie a czujnikiem była za duża odległość.. i abs wariował..

może też być że zaśniedziało gdzieś na wtyku czujnika..
Avatar użytkownika
Paweu
Members
 
Posty: 4095
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 17:34
Lokalizacja: 76-142
Rocznik: 99
Silnik: akq
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez marcinkoz2910 » 10 kwi 2012, o 20:54

a płyn hamulcowy masz w normie ??
Avatar użytkownika
marcinkoz2910
Members
 
Posty: 4294
Dołączył(a): 20 lip 2008, o 15:16
Lokalizacja: Pogórze /k. Skoczowa

Postprzez przybor » 11 kwi 2012, o 12:00

Płyn hamulcowy jest pomiędzy maksimum a minimum, a przy zawieszeniu nie było nic ostatnio dotykane, a co do tych bębnów z tyłu to muszę wszystko sprawdzić.
przybor
Czytacz
 
Posty: 33
Dołączył(a): 3 sty 2012, o 22:04
Lokalizacja: Płock

ABS

Postprzez rom1989 » 13 kwi 2012, o 23:29

Witam.
Jakiś czas temu zaczęła świecić kontrolka od ABS'u. Więc jeździłem bez nich.

No ale parę dni temu kontrolka ta przestała się świecić no i niby ABS powinien działać.

Problem polega na tym, że przy lekkim naciśnięciu hamulca abs się włącza :/ tak samo jest przy zatrzymywaniu się- kiedy auto powinno już stanąć zaczyna coś "zgrzytać".



Auto było podpięte pod VAG i wyszło, że wszystko OK
rom1989
Czytacz
 
Posty: 141
Dołączył(a): 16 cze 2009, o 16:56
Lokalizacja: Cieszyn

Postprzez marek6589 » 13 kwi 2012, o 23:44

Może czujka sie zepsuła .
marek6589
Czytacz
 
Posty: 35
Dołączył(a): 3 mar 2012, o 23:59
Lokalizacja: Poznań

Postprzez marcinkoz2910 » 14 kwi 2012, o 00:17

marek6589 napisał(a):Może czujka sie zepsuła .
która??

pod komputer i zobaczyć jakie ma błędy w pamięci i będzie wszystko wiadomo
Avatar użytkownika
marcinkoz2910
Members
 
Posty: 4294
Dołączył(a): 20 lip 2008, o 15:16
Lokalizacja: Pogórze /k. Skoczowa

ABS włącza się w trakcie jazdy

Postprzez ci-nek » 16 kwi 2012, o 11:32

Usterka podobno do występujących na forum, ale na swój sposób specyficzna.

W trakcie jazdy włącza się ABS. Dźwięki i wibracje są charakterystyczne jak dla działania ABS, mimo że nie wciskam hamulca. Czasami tez ABS zadziała, jakby nagminnie przy spokojnym hamowaniu. Przy czym nie działa on mocno, tylko jakby delikatnie, jakby nie był pewien.Wszelkie defekty kół eliminuję, gdyż miałem to samo na zimówkach, co mam teraz na letnich.
Kontrolka ABSu mi się nie zapala. Przy normalnym awaryjnym hamowaniu ABS działa mocno i prawidłowo (charakterystyczne zgrzyty pod pedałem, auto reaguje na ruchy kierownicą).

Nie wiem co robić. Usterka pojawiła się jakis miesiac temu. Kwartał temu miałem wymieniane klocki z przodu (ok 3tyś km temu). Kilka dni temu tylne szczęki (bębny są jeszcze do wymiany na pewno). 10tyś km temu lewe tylne łożysko, 15tyś km temu prawe tylne lożysko. Płyn hamulcowy w normie.

[ Dodano: 2012-04-22, 12:49 ]
Dodam ze odkryłem iż syndrom występuje (jak mi sie wydaje) tylko jak jest wilgoć lub po prostu pada. W suche dni nic się nei dzieje.
Avatar użytkownika
ci-nek
Gaduła
 
Posty: 738
Dołączył(a): 15 maja 2011, o 22:05
Lokalizacja: Białystok/Warszawa

Wyłącza się ABS

Postprzez przybor » 2 maja 2012, o 19:54

ABS ma bardzo dziwne objawy. Czasami przy odpalaniu samochodu zaświeci się czerwona kontrolka od ABS ( taka sama jak od hamulca ręcznego ) i wtedy ABS nie działa, a czasami kontrolka się nie świeci i wtedy jest wszystko OK. Po podłączeniu samochodu pod VAG wyskakuje błąd:
1130 Działanie układu ABS, ABS - sygnał z poza zakresu tolerancji

Spotkał się ktoś z czymś takim ?
przybor
Czytacz
 
Posty: 33
Dołączył(a): 3 sty 2012, o 22:04
Lokalizacja: Płock

Postprzez trollu » 3 maja 2012, o 13:22

skoro raz działa raz nie to pewnie gdzieś coś nie łączy albo któryś czujnik się sypie. co do błędu to nie wiem.
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
Avatar użytkownika
trollu
Moderator
 
Posty: 2489
Dołączył(a): 27 sie 2010, o 13:03
Lokalizacja: SKL/Cz-wa

Poprzednia stronaNastępna strona




Powrót do Układ hamulcowy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości