logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamulanie i przerywanie silnika - jazda po kałużach
Autor Wiadomość
czepi 
Grupa Śląska

Silnik: 2,0 ABF + 1,4 ABD (Ibiza 6K)
Wysłany: 2008-05-18, 21:47   Zamulanie i przerywanie silnika - jazda po kałużach

Witam.
Dziś miałem pierwszą okazję do jazdy swoim nowym mk3 podczas ulewy... pomijam to że wycieraczki do wymiany bo to pestka. :)
Po przejechaniu przez kilka kałuż (większych) zaczęło mi silnik zamulać przy dodawaniu gazu... tracił moc. Dopiero po naciśnięciu sprzęgła dodałem gazu... silnik zamuliło na ok. sekunde i dopiero zaczęły obroty rosnąć.
Jak już dojechałem do celu to otworzyłem maskę i silnik na wolnych obrotach strasznie przerywał. Na pewno coś uległo zawilgoceniu... cewka raczej nie bo aż tak wysoko woda się nie dostała ... może przewody...
I jeszcze jedno pytanie... co by się stało gdyby woda dostała się do dolnej części obudowy filtra powietrza??
Wiem że dużo tych pytań ale może ktoś mi pomoże.

czoper 
Czoper

Silnik: 1.8 75KM
Wysłany: 2008-05-18, 22:10   

Powiem tak najmniejsze szanse ze zalalo cewke bo od spodu nigdy nie zaleje istnieje mozliwosc ze z gory moze kapac ale jak by Ci ja zalalo to by wogole nie zapalil, zawilgotniec mogly przewody wysokiego napiecia lub kopolka rozdzielacza. A filtr powietrza nie ma prawa Ci sie tam dostac woda.

czepi 
Grupa Śląska

Silnik: 2,0 ABF + 1,4 ABD (Ibiza 6K)
Wysłany: 2008-05-18, 22:34   

dzięki za wskazówkę... pewnie to będą przewody bo już są trochę sfatygowane... muszę je wymienić ale do mojego silnika to wydatek ok. 300 PLN.. A co do filtra powietrza to nie wiem bo u mnie jest jakaś rura chyba odłączona z dołu... muszę to jeszcze dokładnie sprawdzić jak będzie lepsza pogoda

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu