a mozecie mi powiedziec jak ma on byc wsadzony???bo ja wymienilem na nowy i teraz mam cos takiego ze temperatura szaleje a anajlepsze jest to ze nalalem caly pojemnik płynu chlodniczego borygo <do max oczywsice> pojechalem na zakupy moze przejechalem 15 km przyjezdza a polowy plynu w zbiorniczku nie ma wie ktos moze co jest tego przyczyna??? wsadzilem ten termostat zle?? pomozcie prosze prosze...
Zamontowałeś chyba dobrze bo nie wiem czy da sie go wepchać na odwrót hehe Co to znaczy że temp szaleje ? Co do płynu nie ma się czym przejmować po prostu jeżeli spuściłeś stary to nowy musi wszędzie wpłynąć. Ale oczywiście nie zaszkodzi popatrzyć na obudowę termostatu czy na opaski zaciskowe przy wężach by sprawdzić czy nic tam nie ucieka.
Silnik: 1.6(abu) + LPG Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Sie 2008 Posty: 158 Skąd: woj. Śląskie
Wysłany: 2008-08-24, 19:25
Zwracam się ekspertów od golfów... mam problem mam golfa 1.6 + LPG zauwazyłem wyciek płynu chłodniczego, wyciek zlokalizowałem w miejscu gdzie znajduje się termostat. T.o jest z pod śruby podkładki pod rozdzielaczem zapłonu w miejscu gdzie rozdzielają sie rury układu chłodzenia i jest termostat. Z pod tej śruby cieknie płyn chłodniczy i regularnie mi go ubywa. Pomocy ziomki co to jest na jakie koszta mam sie przygotować czy to tylko jest jakaś uszczelka czy jest to tam pęknięte . Niewidze tam żadnego pęknięcia!!!!!!!! .Pomocy proszę o szybką odpowiedź!!!! please
Silnik: 1,6 ABU pb+lpg Pomógł: 78 razy Wiek: 28 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1799 Skąd: TJE, Wodzisław
Wysłany: 2008-08-24, 20:58
PaNdA,
u mnie też tam się lało a pęknięcia nie było widać więc kupiłem gumowy oring i zabrałem się za wymianę. Rozkręciłem i okazało się że w środku był wyłamany rant który trzymał oring i dlatego się lało. Ponieważ samochód był potrzebny poskładałem wszystko a oring przykleiłem na silikonie i jakiś czas to wytrzymało ale w koncu kupiłem cały ten plastik z tym że trochę inny bo z dwoma otworami na czujniki temp ale do jednego dostałem zaślepkę i jest git cena to 50zł a w sklepie obok było to samo za 70zł ...tak więc dopóki nie rozbierzesz to nie będziesz wiedział co tam siedzi
Matioo1, zawsze należy odowietrzyć układ odpalając silnik bez korka przy zbiorniczku i czekać aż załączy się wentylator. A termostatu nie da się odwrotnie założyc wiem bo próbowałem I wiem też że samo ułożenie termostatu ma duże znaczenie, ja dopiero za trzecim razem dobrze go ustawiłem jak wyciągnąlem cały ten plastik w który termostat jest mocowany...dodam że gdy był żle ustawiony to na wolnych obrotach silnik się grzał a na większych (2000-2500) temperatura spadała
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4019 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-08-24, 21:53
Matioo1 napisał/a:
a mozecie mi powiedziec jak ma on byc wsadzony???bo ja wymienilem na nowy i teraz mam cos takiego ze temperatura szaleje a anajlepsze jest to ze nalalem caly pojemnik płynu chlodniczego borygo <do max oczywsice> pojechalem na zakupy moze przejechalem 15 km przyjezdza a polowy plynu w zbiorniczku nie ma wie ktos moze co jest tego przyczyna??? wsadzilem ten termostat zle?? pomozcie prosze prosze...
poprostu zalałes go na prawie pusty układ. weszło ile wlałeś.pjechałeś na zakupy czy coś tam i w tym momencie silnik sie nagrzał termostat sie otworzył i płyn poszedł dalej tam gdzie nie dotarł.poprostu układ musiał sie odpowietrzyć...mysle ze u ciebie jest wszystko w porządku tylko własnie to było przyczyna.
Witam, u mnie w Golfie 3 1.8 75ps jest tak ze w trasie temperatura stoi na 50 stopniach a na stacji paliw jak stalem jub w korku to podniosla sie do 70.
To winna termostatu, za bardzo chłodzi silnik
Silnik: 1.6 ABU + LPG Pomógł: 27 razy Wiek: 21 Dołączył: 14 Sie 2009 Posty: 827 Skąd: TKI | Kielce
Wysłany: 2012-02-05, 17:25
FaZzI napisał/a:
Witam, u mnie w Golfie 3 1.8 75ps jest tak ze w trasie temperatura stoi na 50 stopniach a na stacji paliw jak stalem jub w korku to podniosla sie do 70.
To winna termostatu, za bardzo chłodzi silnik