Silnik: AAM -> AGG Pomógł: 27 razy Wiek: 22 Dołączył: 03 Sie 2009 Posty: 2513 Skąd: Kutno
Wysłany: 2010-03-04, 11:40 szybko się nagrzewa na postoju a podczas jazdy 70 st
Elo
nie wiem czy to jest normalne ale w czasie jazdy w warunkach jakie mamy teraz ciągle trzyma mi golf 70 stopni. a jak postoi trochę np wrócę z trasy chcę sobie bramę otworzyć i potem jeszcze chwilę postoi to temperatura rośnie na łeb na szyję. wczoraj dobiła mi w mgnieniu oka do ~95.
_________________ Dowolne urządzenie, uszkodzone w dowolny sposób (z wyjątkiem całkowitego zniszczenia),będzie doskonale działało w obecności wykwalifikowanego personelu naprawczego.
A załącza ci się wentylator? Jeśli tak, to przy jakiej temperaturze?
_________________ Dowolne urządzenie, uszkodzone w dowolny sposób (z wyjątkiem całkowitego zniszczenia),będzie doskonale działało w obecności wykwalifikowanego personelu naprawczego.
Silnik musi sie nagrzać do 90st i tak musi trzymać
Jeśli Ci faluje temperatura to masz zacięty termostat najprawdopodobniej u mnie opiłki metalu (nie wiem skąd) zablokowały termostat i przed zimą wymieniałem...
Wymień termostat i problem zniknie to raczej mało prawdopodobne by się tak zachowywał z powodu czujnika temp.
Silnik: 1,8ABS Pomógł: 4 razy Wiek: 25 Dołączył: 31 Sie 2009 Posty: 295 Skąd: Lubliniec
Wysłany: 2010-03-04, 23:57
1.Jeżeli masz1.8AAM75KM to jest wszystko w porządku w90KM tez tak chyba jest.Mój nagrzewa się do ok73stopni w czasie jazdy,a jak stoję to gdzieś tak ok86-87stopni i włącza się wentylator.
2.Gdyby był uszkodzony termostat to w czasie jazdy ledwo nagrzewał by się do60-65stopni,a na postoju temperatura dochodziła by do tej co ma się włączyć wentylator(Ja tak miałem)
Silnik: ABU Pomógł: 14 razy Wiek: 29 Dołączył: 24 Kwi 2008 Posty: 401 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-03-05, 08:34
GTI07 napisał/a:
1.Jeżeli masz1.8AAM75KM to jest wszystko w porządku w90KM tez tak chyba jest.
co Wy za bzdury opowiadacie, że jest dobrze temperatura robocza silnika ma być 90 stopni, niezależnie czy w trasie czy w korku. ja musiałem 2 razy termostat wymieniać żeby trafić na dobry, który gwarantuje powyższe parametry.na starym w mieście dochodziło do 90 stopni a w trasie 70 to max a teraz w największe mrozy przy odsłoniętym przodzie 90 stopni trzyma
co Wy za bzdury opowiadacie, że jest dobrze temperatura robocza silnika ma być 90 stopni, niezależnie czy w trasie czy w korku. ja musiałem 2 razy termostat wymieniać żeby trafić na dobry, który gwarantuje powyższe parametry.na starym w mieście dochodziło do 90 stopni a w trasie 70 to max a teraz w największe mrozy przy odsłoniętym przodzie 90 stopni trzyma
Silnik: 1,8ABS Pomógł: 4 razy Wiek: 25 Dołączył: 31 Sie 2009 Posty: 295 Skąd: Lubliniec
Wysłany: 2010-03-05, 09:46
sirGrzesio napisał/a:
GTI07 napisał/a:
Jak Ja miałem uszkodzony termostat to grzał mi się mam65stopni w trasie a jak stał to do ok95 do włączenia się wentylatora po wymianie mam w trasie 73stopnie w mieśćcie75,a jak stoję to max83stopnie.Przed wymianą gdy było max65nie szło auta w środku zagrzać leciało letnie powietrze jedynie na postoju się dogrzewałem.Po wymianie gdy jest te73stopnie auto w środku nagrzewa się bardzo dobrze.Wydawało mi się że jest jednak za mała temperatura i pojechałem do mechanika o poradę i powiedział że wszystko jest ok.
Silnik: AAM -> AGG Pomógł: 27 razy Wiek: 22 Dołączył: 03 Sie 2009 Posty: 2513 Skąd: Kutno
Wysłany: 2010-03-05, 12:20
Elo i komu teraz wierzyć ja też jestem zwolennikiem że 90 stopni ma być bo i spalanie mniejsze i takie tam. ktoś mi powiedział że może mi się chłodzić tak dobrze silnik ze względu na to że mam klimę
u mnie w 1,6 abu też podczas jazdy trzyma ok 70-73 stopnie .zmieniałem termostat dwa razy róznych marek i tak nic nie pomogło.ten typ chyba juz tak ma ,choc może sie myle ale jakby co autko chodzi bez zarzutu.
Silnik: 1,4 cl [ABD] Pomógł: 4 razy Dołączył: 21 Paź 2008 Posty: 385 Skąd: zielona gora
Wysłany: 2010-03-05, 19:10
Ja juz 2 razy zmienialem termostat,teraz mam ori vw termostat i czujnik i trasa do 6 km 80 C,powyżej 6km 84C i miasto 82-84 C ,Co ciekawe zalozylem licznik kolegi od golfa 1,6 96 rok i czy trasa czy miasto zawsze 90 C na liczniku