Silnik: 1.6 ABU + LPG Pomógł: 20 razy Wiek: 21 Dołączył: 14 Sie 2009 Posty: 700 Skąd: TKI | Kielce
Wysłany: 2010-03-05, 19:21
to nie wina termostatu tylko licznik przekłamuje na vagu mi pokazuje 87 stopni a na liczniku mam 80 kiedys przed wymiana termostatu miałem 73 stopnie i tak trzymał a w korku temp rosła do 80 ( miałem wtedy termostat Wahler o temp otwarcia 82 stopnie teraz mam też wahlera tyle że temp otwarcia jest 87 stopni ) wiec to dla mnie normalne jeśli spalanie nie skacze i jest grzanie w środku to jest wszystko ok tylko licznik oszukuje
u mnie podczas jazdy w trasie przy minusowej tem... max 80... a w mieście 90 92 .. najlepsze w tym ze komputer pokazuje 80. a na liczniku 70... ha..
norma
Elo i komu teraz wierzyć ja też jestem zwolennikiem że 90 stopni ma być bo i spalanie mniejsze i takie tam. ktoś mi powiedział że może mi się chłodzić tak dobrze silnik ze względu na to że mam klimę
Ktoś ma poczucie humoru! A jak będziesz kupował termostat to firmy Wahler- oryginał też jest tej firmy.
[ Dodano: 2010-03-06, 13:28 ]
Ja mam oryginalny płyn VW G12 plus -czyli obecnie zalecany do Mk3 (bo G11 już wycofano) i z temperaturą jest wzorcowo u mnie. Rozgrzewa się stosunkowo szybko do 90 st. W samochodzie także szybko się robi ciepło gdy mam wł. ogrzewanie. I te 90 stopni jest utrzymane przez cały czas i nieważne jak bardzo by auto było wysilone, zawsze jest dokładnie 90 stopni.
Zamiast płynu G12 plus można stosować płyn firmy Pentosin- gdyż właśnie on był przy pierwszym montażu, ale pamiętam, że ten z salonu był i tak tani.
Silnik: 1,8ABS Pomógł: 4 razy Wiek: 25 Dołączył: 31 Sie 2009 Posty: 295 Skąd: Lubliniec
Wysłany: 2010-03-06, 23:27
killah napisał/a:
Elo i komu teraz wierzyć ja też jestem zwolennikiem że 90 stopni ma być bo i spalanie mniejsze i takie tam. ktoś mi powiedział że może mi się chłodzić tak dobrze silnik ze względu na to że mam klimę