Wysłany: 2012-01-29, 12:47 swap z 1,8ABS NA 2,0 16V ABF
witam mam silnik 1,8 abs 90konny i chciał bym wsadzić 2,0 abf ,jak wygląda taki swap czy jest dużo roboty i co potrzebuje do tego .
czy potrzebuje jakoś bardzo przerabiać elektrykę łapy silnika itp .
z góry dziękuje za odp
Silnik: 1.8 ABS + GAZ Pomógł: 15 razy Wiek: 22 Dołączył: 06 Sie 2011 Posty: 714 Skąd: ma wiedzieć ?
Wysłany: 2012-01-29, 12:48
caly kompletny silnim i wiazki elektryczne od tego silnika i komputer i jest bardzo duzo pracy i trzeba miec duzo wiedzy by przelozyc i by nagle nam czesci jakies nie zostaly.
rembdeska, na temat swapowania jest mnóstwo tematów, na co byś nie swapował robota jest taka sama, nie trzeba super wiedzy do tego, trzeba mieć dużo chęci, odpowiedni garaż z narzędziami, wiedza jest w ETCE ELSIE i w google
wiem wiem chęci są, garaż z wyposażeniem się znajdzie zastanawiałem się też jak finansowo to wyjdzie .Co mnie tylko przeraża to elektryka bo mechaniczne sprawy się ogarnie spokojnie
Silnik: Lezy na Palecie Pomógł: 16 razy Wiek: 23 Dołączył: 03 Lis 2008 Posty: 1379 Skąd: GSL
Wysłany: 2012-02-17, 23:54
co do swapa to bardzo prosta jednostka do wsadzenia nic sie nie musisz obawiac ze ci nie bedize pasowac czy cos ABF jeden z niewielu silników nelektryka ma pomysłowo rozlozona bo wszytsko idzie po grodzi silnika i tylko wpinasz kostki kazda pasuje w swoje miejsce nie darady zamienic innej kostki z innym czujnikiem ITD z łap nic nie przerabiasz wsadzasz motor skrecasz i sie trzyma co do elektryki to potrzebna ci tylko komp i wiozka oraz licznik od ABF-a wiazke wpinasz w skrzynke rowniez w miejsca gdzie kazda kostka pasuje w swoje miejsce układasz instalacje i palisz gada wiadomo jak chcesz z 1,8 to musisz kombinowac inna pompe 3 barowa bo 1,8 ma bodajze 1 barowa ale reszte wszytsko pasuje i tak jak ci mowili chłopaki duzo checi i czasu ci przy tym zejdzie
elektryka to pikuś, wywalasz stare wiązki i układasz nowe, wpinasz w skrzynkę wszystko tak jak pasuje (na wzór zrób sobie zdjęcie jak było powpinane 1.8) i w zasadzie tyle, jedyny problem z elektryką jest gdy masz kombinowane wiązki, tzn poucinane wtyczki itd, więc szukaj takich wiązek które nie były nic kombinowane
szkoda ze nikt nie wspominal o bardzo istotnym fakcie jakim jest przekaznik nr 30. Bez niego kolega raczej nie pojezdzi. Musisz go takze przelozyc ze skrzynki bezpiecznikow od dawcy. O ile pamietam to w 3 gniezdzie jest ulokowany. No i warto pomyslec co z IMMO. Napewno taniej bedzie Ci przelozyc z dawcy o ile bedzies opcja uzkyskania go kompletnego.