siemano,
sprawa dotyczy silnika 1.8 AAM.
Ostatnio po wymianie termostatu (silnik się nie nagrzewał) zaczęła sporadycznie piszczeć kontrolka ciśnienia oleju po dłuższej trasie (25km?++). Po przygazówce znika.
Dodam że byłem na sprawdzeniu ciśnienia oleju. Jest 1,2 (a powinno być chyba 1,6) na wolnych chociaż mam trochę podwyższone obroty w golfie ale nie wiem o ile bo nie mam obrotomierza O_o
Pytanie jest teraz takie czy to oznaka tego że panewki są do wymiany? W ogóle ich nie słychać (jeszcze?)
Jaka jest szansa że jak jutro zmienię olej + filtr (wg poprzedniego właściciela mogę to zrobić dopiero w lipcu) to wszystko wróci do normy? Co jeszcze innego mogę sprawdzić przed oddaniem auta do mechanika?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
-

Gesiu_15 - Moderator Globalny
- Rocznik: 1994
- Silnik: 2.0 2E GTI
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
-

Gesiu_15 - Moderator Globalny
- Rocznik: 1994
- Silnik: 2.0 2E GTI
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
lydzior napisał(a):przy rozgrzanym silniku na wolnych obrotach 0,16 do 0,20 Mpa
przy 2500 obr 0,50 do 0,60 Mpa
A jak to się ma do tego 1,2 kreski? Miałem w barach to mierzone manometrem? Sorry lamerskie pytanie ale nie wiem
Olej wymieniony, jutro trasa 40 km więc zobaczymy czy coś się poprawi.
////
Dobra przeliczyłem sobie że mam w takim razie 0,12 na wolnych obrotach. Czyli trochę za nisko. Ciekawe czy zmiana oleju coś poprawi

- killah
Miałem podobną sytuację, okazało się że silnik gubił ciśnienie (o ironio) poprzez pękniętą obudowę czujnika, zobacz czy któraś z gum osłaniających czujniki nie jest "spuchnięta" (powiększy się jeśli nasiąknęła olejem). Byłem nawet u mechanika, nie był w stanie powiedzieć co się stało a trafiłem na usterkę przez przypadek
Peace
Peace
-

Adzios - Czytacz
powiedzcie mi jeszcze proszę ocb z zaworem upustowym oleju czy czymś bo w tematach o kontrolce też się przewija ten wątek? chcę sprawdzić wszystko zanim zdecyduję się na remont panewek bo naprawdę ich nie słychać i wgl
[ Dodano: 2014-03-30, 13:06 ]
Niestety po wymianie oleju i filtra nadal to samo
[ Dodano: 2014-03-30, 13:06 ]
Niestety po wymianie oleju i filtra nadal to samo

- killah
• Strona 1 z 1