Witam powiem tak problemem byla przepustnica nie mówie tutaj o tych niskich obr ale o gasnieciu i zmulonym silniku,po jej wymianie pozostaly tylko te obroty .Sama przepustnica kosztowala 250 zl ale to uzywka poddana badaniu i dziala na tym silniku
ja wyczyscilem krokowca wd 40 i mi obroty juz nie skacza i nie gasnie a obroty na poziomie 650 mam od kad kupilem auto i nawet nie wiedzialem ze to jakis problem ":| czy to zle ze obroty sa tyak niskie cos sie psuje w aucie cz cos ?
. mi się zdaje ze obroty na poziomie 600- 650obr. są normalne .. to nie są za niskie moim zdaniem bo mi teraz chodzi równo na tych obrotach i nic go nie trzęsie i nie przygasa...
Mam Pytanko kto wymieniał czujnik halla czy on cos dał (chodzi czy samochód gaśnie dalej podczas jazdy)
Od połowy stycznia jestem wlascicielem VW 1.8 Syncro i od jakiegos czasu zauwazylem, ze jesli sie zapala autko na wlaczonej klimatyzacji na LPG to wskakuja mi duze obroty tak od 2000-2900 a potem delikatnie spadaja nie wiem czy to jest normalne? Nie dzieje sie tak na benzynie. Czasami tez podczas jazdy sciagajac noge z gazu na biegu samochod przyspiesza i zwalnia ulamki sekundy jak puszcze gaz. Czy to moze byc linka? Ale bylo to sprawdzane i chyba jest dobra. Kolejne pytanie to czy mozna zapalac autko na wlaczonej klimie czy lepij wlaczyc ja jak juz zapale? Kolejny problem to spalanie czy Syncro wiecej pali na miescie LPG? Jezdze w Poznaniu ina pelnym baku LPG W kole 28,7l. robie 200-205km. czy to jest normalne przy normalnej jezdzie?
Panowie,
Byłem u mechanika naprawić te szalejące obroty.
Przeczyścił przepustnicę i wymienił świece.
Silnik pracuje elegancko i obroty nie szaleją.
Pozdro!
Silnik: 16 Pomógł: 3 razy Wiek: 31 Dołączył: 22 Sty 2008 Posty: 240 Skąd: warszawa
Wysłany: 2008-08-21, 09:15
panowie a jak patrzyliscie na obroty?? patrząc na obrotomierz czy elektronicznie na wyswietlaczu przebiegu ---- jesli macie elektronicznie wyswietlany przebieg to naciskacie przycisk przy wyswietlaczu dystansu przytrzymujac go przekrecacie kluczyk ale bez odpalania puszczacie przycisk i odpalacie autko na wyswietlaczu przebiegu wyswietli sie 1 naciskajac przycisk pod wyswietlaczem przebiegu dojdziecie do 7 i wtedy obroty beda wyswietlane cyfrowo -------- było juz o tym we wcześniejszych postach ale to wskazanie jest dokładniejsze niz patrząc na obrotomierz --------------pozdrawiam !!!
Silnik: 1,9 TDI, 1,9 TD, 2,7 D, 0,5 B Pomógł: 2 razy Wiek: 33 Dołączył: 17 Maj 2008 Posty: 63 Skąd: Konin
Wysłany: 2008-08-22, 23:18
panowie jeżeli macie silniczki 1,4 i 1,8 czy 2.0 to macie normalne silniczki krokowe i wszystko sie zgadza ale jezeli macie 1,6 AEE to zamiast silnika krokowego macie wspaniały włoski wynalazek magneti marelli i życze powodzenia z tym gównem za 6 stów
_________________ Mędrcy znają wszystkie pytania a głupcy wszystkie odpowiedzi.
Silnik: 1,6 Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Sie 2008 Posty: 13 Skąd: gizałki
Wysłany: 2008-08-23, 07:21
Cytat:
jezeli macie 1,6 AEE to zamiast silnika krokowego macie wspaniały włoski wynalazek magneti marelli i życze powodzenia z tym gównem za 6 stów
Czy możesz to rozwinąć??
Szczegóły myślę będą istotne zależy co miałeś na myśli np. kupowanie zamienników itp . i może napisz jaki to coś ma nr producenta będzie prościej zidentyfikować w innych autach . Czy przypadkiem 1,6 ABU też nie ma tego "gówna"
Silnik: 1.4 i ABD
Wysłany: 2008-08-23, 08:42
witam a ktoś wie jak się czyści przepustnicę w 1.4 ABD na monowtrysku i interesuje mnie ewentualnie wymiana uszczelek bo ciągnie mi lewe powietrze koło zaczepu linki gazu?
Silnik: 1,9 TDI, 1,9 TD, 2,7 D, 0,5 B Pomógł: 2 razy Wiek: 33 Dołączył: 17 Maj 2008 Posty: 63 Skąd: Konin
Wysłany: 2008-08-23, 08:42
W silniku AEE jest gówniany włoski wynalazek polegający na zblokowaniu w jednej nierozbieralnej podobno obudowie serwosilnika ustawiającego przepustnicę względem jej osi sterowanej linką od pedału gazu. Inaczej mówiąc ten automat może w pewnym zakresie korygować zadane przez kierowcę ustawienie wychylenia przepustnicy. Nie potrzeba więc silnika krokowego w normalnym rozumieniu bo regulacja wolny obrotów realizowana jest przez wspomniany serwosilnik przy zerowym naciągu linki gazu /noga nie dotykająca pedału/. Kolejny element zawarty w tej obudowie to czujnik jej rzeczywistego wychylenia. Jest to z racji swojego włoskiego rodowodu urządzenie zawodne i sprawiające wiele kłopotów. Nowy element kosztuję około 600 PLN, zamiennik na allegro ok. 280 PLN. Wymiana tego elementu nie zawsze przynosi poprawę - właściwie z niewiadomych przyczyn. Objawami uszkodzeń tego elementu są niekontrolowane wzrosty obrotów bądź spadki aż do unieruchomienia silnika. Podobno niekiedy pomaga wyczyszczenie tego elementu i adaptacja VAGiem ale mi w AEE nie pomogło.
_________________ Mędrcy znają wszystkie pytania a głupcy wszystkie odpowiedzi.
Silnik: 1,6 AEE Pomógł: 11 razy Wiek: 24 Dołączył: 04 Maj 2008 Posty: 302 Skąd: Dębica
Wysłany: 2008-09-07, 11:12
Teraz troche inna rzecz ale tez z obrotami wiec nie zakladam nowego tematu. Po odpaleniu auta na zimnym silniku obroty sa na poziomie niecałych 2 tys. i powoli spadaja. W ciagu kilku sekund leca do około 1 tys. i autem tzręsie, pracuje tak nierówno. Jak przygazuje troche momentalnie problem znika i jest normalnie. Co to może być?? PS. Z tymi wolnymi obrotami dałem sobie już spokój. Natomiast ostała przeczyszczona przepustnica i krokowiec i tych skoków o których było w pierwszym poście juz nie ma.
Witam panowie ! z tego co mi jakis mechanik powiedzial to silniczek krokowy nie wyetepuje w wszystkich rodzajach silnikow golfow 3, 2 przy tego typu objawach najlepiej zaczac od przeczyszczenia samej przepustnicy ktorw wlasnie w waszych silnikach jest pod filtrem powietrza trzeba go zdemontowac... dalej co jest wazne czesto po przeczyszczeniu przepustnicy trzeba podlaczyc autko pod kompa zeby zrestartowac poprawnie kompa w aucie... bo mozna przeczyscic autko i sie okaze ze komp pokawywac bedzie blad nr "01087" - czyli nie wprowadzono nastaw poczatkowych...
w praktyce sam wiem po sobei ze przy obrotach najtaniej wychodzi podlaczyc auto do kompa i stwierdzic co jest
Silnik: 1.6
Wysłany: 2009-03-26, 21:39
Witam.Od jakiegoś czasu też walczę z gasnącym silnikiem i fauljącymi obrotami.Jestem po wymianie przepustnicy, pompy paliwa, kabli WN, filtru paliwa.Problem nie ustał.Auto cale się trzęsie się, ma 750 obrotów.Oprócz tego z wlewu paliwa słychać szum.Auto gaśnie mi co po chwile tak jak niektórym z Was, odpala za jakiś czas.Mechanik mówił że w moim przypadku trzeba spuszczać bak i patrzyć na odpowietrzniki, możliwe ze bak nie jest odpowietrzany i paliwo nie dochodzi.Piszecie że silnik AEE 1.6 nie ma krokowca w dosłownym słowa znaczeniu, a byłem kiedyś u innego mechanika bo chciałem żeby powalczył z tymi obrotami i gaśnieciem powiedział że przeczyści krokowca więc moje pytanie jest takie czy wreszcie da się go przeczyścic bo z tego co wiem to na tyle przepustnicy jest nastawnik, da się go czyścić, czy tylko mechanik mnie w konia robił?W każdym razie dalem 750 zl za nową przepustnice i za adaptacje.Walczę z tym problemem długi czas i strasznie mnie to wkurza bo co gdzie jestem u jakiegoś mechnika to każdy sie głowi i nie wie o co chodzi.Widać te silniki mają trudne objawy przez które nie pozwalają dociec co jest zepsute.Macie jakieś pomysły jeszcze na pokonanie tego błedu?Nie próbowałem wymieniać halla, może jest ktoś kto wymienił i mu pomogło?Proszę o pomoc posiadaczy silnika 1.6 AEE(stosowanego tez w skodach i polowkach z tego co mi wiadomo).Sam dalej będę walczył z tym problemem jeśli uda się coś zrobić napisze o tym.Dzięki