Dzisiaj w nocy robiłem reset komputera (klema minusowa na całą noc).
Niestety chyba zle zrobilem bo po podlaczeniu aku odpaliliem i pierwsze co to przegazowalem i przelaczylem na gaz. (mam przelaczanie na 2300 obr. rosnacych).
Nastepnie ruszylem w droge do pracy.
W drodze okazalo sie ze samochod "chleje" niemozliwie. Patrzac po wskaznikach to jakies 15/100 dotychczas miescil sie rowno w 10/100.
Moze ktos podpowiedziec czy to spalanie jest chwilowe ?
Czy powienienem wiecej pojezdzic na beznynie zeby sie lambda jakos ustawila ?
Czy potrzebny bedzie 2 reset z odpaleniem i wyczekaniem na wygrzanie silnika ?
Dzieki za odp. A czy moglbys mi jeszcze wytlumaczyc dlaczego tak nalezy robic ? Czy jak przelaczam zaraz na gaz (lub przygazuje na starcie mocniej) to komputer ustawia sie trwale na zle spalanie czy ogolnie przestawia sie na niewlasciwa prace ?
Silnik: 1,9 DTI Pomógł: 23 razy Wiek: 23 Dołączył: 14 Mar 2008 Posty: 1106 Skąd: Sokołów Podlaski
Wysłany: 2008-06-18, 07:55
bo kolego jak przełoczyłeś go odrazu na lpg to łapie odrazu błedy i komp znowó wariuje a tak jak napisałem wyzej zrub reset odpal poczekaj niech się rozgrzeje złapie 90c i przełocz go na LPG i powino być ok
Mam ten sam problem, komputer cały czas pokazuje spalanie na poziomie 16l kiedy faktyczne jest na poziomie 12l. Proszę napisz czy po w/w zabiegach rozwiązały się Twoje problemy i komputer pokazuje już faktyczne spalanie ) I pytanie jeszcze o sam reset bo kompletnie nie mam pojęcia jak to zrobić - napisałeś "klema minusowa na całą noc" rozumiem że wystarczy odłączyć drugą i tak zostawić czy trzeba coś jeszcze zrobić?