Witam forumowiczów, posiadam golfa3, silnik 1,4 benzyna, 60 km, 1992r Od pewnego czasu mam problemy z paleniem golfa. Nie występują one cały czas przy odpalaniu, ale gdy się pojawią są bardzo uciązliwe. Wygląda to tak, silnik kręci kręci ale nie może "załapać". Po jakimś czasie odpali, ale z kolei zdarza się że silnik gaśnie w czasie jazdy i na postoju. Świece i przewody zapłonowe wymieniłem, jednak problem pozostał. Proszę o porady.
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 136 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 3163 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2012-01-30, 08:08
A zdejmij wtyczkę z 4-pinowego czujnika temperatury znajdującego się w plastikowym króćcu przy głowicy. Jak odpali od strzała to masz ten czujnik do wymiany.
_________________ REGULAMIN FORUM
Potrzebny nr części z ETKA? - PW ( podać rocznik i model silnika ) - w wolnej chwili pomogę
dzięki za odpowiedzi, póki co ściągnąłem tą część kopułki do której bezpośrednio są przymocowane kable, a wewnątrz te blaszki były mocno zaśniedziałe, przeczyściłem i od tamtego czasu pali i jeździ bez zarzutu. Jeżeli problem powróci poinformuje o tym na forum:)
Niestety problem powrócił:( Właśnie wrócilem z trasy, ok 30 km w jedną stronę, w drodze powrotnej samochód zacząl szarpać, tracił moc, aż zgasł. Po tym nie mogłem go odpalić, otworzyłem maske i popsiukałem kopułke takim sprayem wspomagający zestyk, po ok 3 min odpalił bez problemu. I tak co 1-2 km, te same czynności. Do domu się jakoś "doczołgałem". I moje pytanie, czy można ten palec i kopułke wymienić samemu, bez mechanika? Czy lepiej dać to do zrobienia komuś z większym pojęciem?
Silnik: 1,6 75 km AEE Pomógł: 11 razy Wiek: 21 Dołączył: 16 Paź 2011 Posty: 610 Skąd: Pisz- NPI
Wysłany: 2012-01-31, 14:47
Ściągasz kopułke i ciągniesz palec do góry. Jest na wcisk. Jak nie był wyciągany to może mocno siedzieć. Wchodzi tylko w jedej pozycji. Jest taki rowek. Zobaczysz sam
_________________ Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Na kable zapłonowe mam sposób żeby nie pomylić także luzik. To żeby wymienić paleć wystarczy zdjąć tylko kopułke, czy odkręcić cały aparat zapłonowy (do odkręcenia dwie śruby) ?
Silnik: 1,6 75 km AEE Pomógł: 11 razy Wiek: 21 Dołączył: 16 Paź 2011 Posty: 610 Skąd: Pisz- NPI
Wysłany: 2012-01-31, 15:20
rafal9119 napisał/a:
Ściągasz kopułke i ciągniesz palec do góry
napisałęm ci wyzej tylko kopułke
_________________ Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.