ostatnio wymieniałem pompę wody i termostat (silnik 1.8 benzyna, bez gazu) przed wymianą wskazówka ledwo wskazywała 70 stopni, po wymianie wskazuje 90 stopni, ale do czasu po przejechaniu około 30 km temperatura wzrasta prawie do 100 stopni i zaczyna migać kontrolka oleju i piszczeć sygnalizator.
dodam, ze znajomy ma taki sam problem, jest po wymianie dwóch termostatów, uszczelki pod głowića i czujników - nadal to samo
Silnik: 1.8 TDCI Pomógł: 47 razy Dołączył: 20 Sie 2007 Posty: 933 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2008-05-29, 11:58
Zibo82, w krućcu po prawej stronie przy silniku jest ten czujnik wyjmujesz wtyczkie przesuwasz taką jakby wsuwkie w bok i czujnik wyjmujesz tylko zobacz jaki kolor mam obwódka na czujnku jak się nie myle kolor żółty i sprawdz ile pinowa jest wtyczka wymiana powinna zająć 2 minuty pozdrawiam
Silnik: 1,6i+gaz 75KM ABU
Wysłany: 2008-06-22, 01:43
Witam
no niestety mam ten sam problem ale wymiana samego czujnika absolutnie nie pomogła
jak silnik sie rozgrzeje do ok 90stC włącza się II-bieg wentylatora.
gdy trzymam rozgrzany silnik na wyzszych obrotach w czasie jazdy przez jakis czas a nastepnie schodze nizej to w pewnym momencie zaczyna mi migać kontrolka oleju i piszczy brzeczek, gdy podgazuje troszke to automatycznie przestaje piszczec i migac.
jak juz wspomniałem wymieniłem juz czujnik temp cieczy chł. a wentylator pracuje dobrze
Jeśli to termostat to jak moge go sprawdzic?
bardzo proszę o jakąkolwiek podpowiedz.
Pozdrawiam
Żeby sprawdzić termostat to złap za dolny wąż co idzie od chłodnicy do obudowy pompy jeżeli przy temp oko 85 st C będzie ciepły to znaczy że masz dobry termostat.
Wysłany: 2008-06-23, 00:18
dzieki
sprawdzilem - mam cieply
wszystkie przewody są podgrzane wiec obieg jakotaki jest
rozumiem ze gdy wchodze na wyzsze obroty pompa wodna szybciej przetłacza tą wode przez układ analogicznie przy niskich - przepływ wody chłodzącej spada.
co zatem moze byc przyczyną tego piszczenia i migania kontrolki oleju?
Silnik: 1.8 TDCI Pomógł: 47 razy Dołączył: 20 Sie 2007 Posty: 933 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2008-06-23, 14:49
Taiszo, z tego co napisałeś wnioskuje że wymieniłeś czujnik temp cieczy chłodżącej piszesz też że mruga Ci kontrolka oleju a do cisnienie oleju odpowiedzialne są inne czujniki nie wiem gdzie one są przy silniku 1.6 w moim przypadku silnik 1.8 są one umoeszczone w podstaeie filtra oleju i mam tam 2 czujniki jedzen jest odpowiedzialny za niskie ciśnienie a drugi za wysokie ciśnienie oprucz tego jestam też czujnik teperatury oleju ale z tego co słyszałem nie wszystkie golfy go mają
Moze cos sie dzieje z pompa oleju. Lepiej podjechac i sprawdzic czy jest wlasciwe cisnienie niz pozniej plakac ze sie nie sprawdzilo(mialem ostatnio taki przypadek ze kolesiowi co raz zapala sie kontrolka oleju az wkonczy przytarl wal i zatarl turbine koszt remontu okolo 4000-5000zl)a padla tylko pompa oleju a jakiej biedy narobilo wiec lepiej zapobiegac
Wysłany: 2008-06-25, 23:51
w silniku 1.6 czujniki cisnienia są umieszczone od góry silnika, zaraz przy swiecach.
czujnika temperatury oleju nie ma w silniku 1,6 8v, przynajmniej w moim.
Czujnik niskiego cisnienia sprawdzilem ściągając przewód z czujnika przy włączonym silniku - kontrolka zaczela migac (i brzeczec) az do zalozenia przewodu spowrotem na czujnik.
No niestety nie mam jak sprawdzic czujnika wyokiego cisnienia, bo ten jest raczej po to zeby zawiadomic ze cisnienie jest za wysokie.
wymieniając czujnik temperatury cieczy chłodzącej (zaraz przy termostacie) sugerowalem sie tym, ze rok temu stalo mi sie to samo - w drodze nad morze (jestem ze śląska) zatrzymalem sie w serwisie i zostawilem troszke kasy za wymiane wlasnie tego czujnika, dolanie plynu chlodzącego i serwis
ponadto jesli bylby to problem z cisnieniem to problem powtarzalby sie równiez przy chłodnym silniku a dzieje sie tak po przejechaniu ok 10-15km.
ale i tak dziekuje za pomoc - naszczescie jestem uparty i nie popuszcze tak latwo
mam juz laptopa z programem VAG, jeszcze musze kabel skombinowac i moze cos tam znajde.