Wysłany: 2012-02-01, 10:31 problem z odpaleniem pomocy!!!
Witam. Mam taki problem ze swoim golfem silnik 1.4 ABD dziś po nocy nie chciał odpalić. świece i kable są ok bo były niedawno wymieniane. czy może być taka przyczyna że metalowe części kopułki i palca mogą się kurczyć i przez to nie ma iskry? dodam że jak jest koło zera stopni pali normalnie. problem jest tylko wtedy jak jest trochę więcej mrozu. Może ktoś miał podobny problem?
czujnik temperatury 4 pinowy pod kopułką zdejmij go i jak odpali od razu to ten czujnik do wymiany a i w kopułce wewnątrz bolce sprawdź czy osadu na nich niema a i cewka jak działa??
_________________ Golf 3 Klub Polska : Golf III 1.6
1.Sprawdź czy w momencie odpalania na mrozie masz iskrę . Może akumulator się rozładowuje
rozrusznik kręci a iskry brak
2. Filtr paliwa ? Dawno wymieniałeś bo może brud przymarza i blokuje dopływ paliwa
3.Sprawdź czy pompa paliwa się włącza i jak długo pracuje .
4. Ile masz paliwa w zbiorniku ? Staraj się w mrozy mieć jak najwięcej / może jest złe paliwo?/
5.Może tzw jeż nie działa ?
jak jest uszkodzona tak ja przed zimą wymieniłem bo słabo kręcił około 100-120zł nowa za czujnik ile płaciłeś?? ale to raczej jak jest wilgotno to nie działa ale to zawsze może być coś wspólnego.
i jak to wymieniłeś odpala??
_________________ Golf 3 Klub Polska : Golf III 1.6
Wiem że jest zimno , sprawdź jak napisałem , iskrę sprawdzisz sekund pięć , paliwo poluzuj opaskę na przewodzie dopływowym przy wejściu do "wtrysku" zdejmij go weź jakąś butelkę
i sprawdź czy pompka podaje paliwo załączając zapłon bez kręcenia jeżeli pompa paliwa i filtr
są ok to w butelce powinna pojawić się benzyna . To najszybszy sprawdzian.
udało mi się odpalić ale dopiero jak postał jakieś 3 godziny w garażu i wszystko się trochę ogrzało. pompa podaje dobrze bo słychać a filtr wymieniałem jakieś 1000km temu. ale przy wymianie kopułki zauważyłem że palec jest w złym stanie i kupiłem nowy bosch-a bo nie chciałem taniego zamiennika. jutro dam znać co i jak. Z góry dzięki za pomoc
Silnik: 1,6 75 km AEE Pomógł: 11 razy Wiek: 21 Dołączył: 16 Paź 2011 Posty: 610 Skąd: Pisz- NPI
Wysłany: 2012-02-01, 20:12
pietrasiak2 napisał/a:
Może tzw jeż nie działa
a co to jest bo pierwsze słysze???
_________________ Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.