Wysłany: 2012-01-29, 18:06 Problem z kontrolka oleju.
Witam ostatnio pożyczyłem dobremu kumplowi mojego golfika. Jest to 1.6 z 93r, w miarę zadbany wszystko wymieniane na czas itp.
Pożyczył ode mnie samochód na kilka dni na drugi dzień podjeżdża i mrugnęła mu kontrolka oleju. Jako ze dawno nie sprawdzalem pomyslalem ze mogl mi juz sie spalic olej itp. Po dolaniu 1l stan wykazywał 1/2 na bagnecie.
Pojechal ok 20km a tu nagle kontrolka mruga i zgasl, Po ok 20 miniutach sprawdzil i na bagnecie nadal był stan wiec oleju nie brakowalo. Zawrocil sie o w drodze do domu juz nic sie nie zapalało. Przed samym domem kontrolka znowu sie zapaliła.
Obejrzalem autao zadnych sladow, wyciekow niema. Odpalam auto wszystko w porzadku, jechac jedzie z taka sama moca jak wczesniej. NIe czuc zeby byl slabszy itp lecz gdy zwalniam, hamuje wrzuce na luz zapala sie kontrolka oleju. Jak wrzuce luz i dodaje gazy tak na 2tys obrotow to kontrolka gasnie, a tylko zmniejsza sie obroty od razu mruga albo sie zapala kontrolka oleju.
Podjechalem do kumpla powiedzial mi ze to panewka przytarta i silnik do wymiany, co wy o tym sadzicie. ?
Dzisiaj dostalem telefon od znajomego, i sprawa wyglada tak. Silnik odpalony cisnienie OK, mija kilka minut silnik sie rozgrzewa cisnienie oleju spada do 0
Misa zdjęta, panewki ok wszytko jak trzeba ( WIELKA ULGA ) a pompa w piach,
Uszkodzona pompa do wymiany.
Dobrze ze mialem na oleju z 9k przejechane to od razu wymienie.
I zapytam tutaj od razu macie jakies namiary na dobra i w miare tania pompe do 1.6 musze kupic sam bo wiadomo bedzi taniej niz na warsztacie.
Ile moze takowa kosztować
Dodam ze wszystko po kosztach bo w 93 rok nie ma co ladowac porzadnego sprzetu, a staruszekowi daje jeszcze z rok moze dwa
Nie moge takiej znaleźć jest kilka szt na allegro o bardzo podobnych parametrach ale nie idealne. Jakas rada
Znalazłem na allegro taka pompe ale od ibizy 1.6 8v tylko ona ma oznaczenie 032 115 109 B a moja nie ma B, ma to jakies znaczenie Pilnie prosze o odpowiedź
[ Dodano: 2012-02-03, 11:03 ]
Czy pompa o numerach 032 115 109 B bedzie pasowac lub pompa 030 1150 109 ?
chodzi mi o wydajnosc bo wizualnie sa identyczne