logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Prawidłowa temperatura ?
Autor Wiadomość
emilek221 

Silnik: 1.6 ABU
  Wysłany: 2008-04-13, 19:57   Prawidłowa temperatura ?

Witam serdecznie wszystkich :) Proszę o małą poradę. Temperatura w moim golfie (Silnik 1.6) dochodziła do 70 stopni i więcej nie było szans. Wymieniłem termostat na wahlera z oznaczeniem 87 stopni. Po wymianie w czasie jazdy temp trzyma się na 90 stopniach w czasie postoju (na luzie) czy też korkach temp podnosi się do prawie 100 stopni. Czy te 100 stopni to nie za dużo ? Nie wiem co o tym myśleć ? Oznaczenie starego termostatu to 84 stopnie. Może po prostu powinienem był założyć termostat z takim samym oznaczeniem czyli 84 stopnie ? Za pomoc z góry wielkie dzięki :)

mmarek 

Silnik: 1.8
Wysłany: 2008-04-13, 22:43   

Wydaje mi sie ze włożyłeś zły termostat. Jeżeli producent włożył do Twojego 1.6 termostat który otwiera sie przy 84 stopniach to nie powinno sie wkładać innego ( przynajmniej ja bym nie założył innego ) Druga sprawa: ja jeszcze nigdy u siebie nie widziałem wychylonej strzałki ponad 90 stopni więc chyba u ciebie rzeczywiście nie jest dobrze. Spróbuj wymienić na dobry termostat przeciez to nie taki wielki koszt a moze uspokoić nerwy :-D

miras 

Silnik: 1.8 abs (90KM) GT
Wysłany: 2008-04-14, 08:05   

Witaj emilek221 ja miałem podobnie i w moim przypadku był winien czujnik temperatury, gdy jechałem w korku pokazywał mi temperaturę przeszło 100 stopni a po wymianie czujnika jest ok, zawyża ci temperaturę a termostat raczej bym zostawił w spokoju.

MysieQ 

Silnik: 1.8i B + GAZ / GT
Wysłany: 2008-04-14, 08:10   

Potwierdzam wypowiedź mirasa, sprawdź czujnik temp. cieczy, on ma tu wiele do życzenia. U mnie w autku wskazówka nie wychylała się powyżej 70C, po wymianie czujnika wszystko zaczęło pracować jak trzeba.

Pozdrawiam.

Szymon_Lodz 
Nowicjusz

Silnik: [1Z] 1.9 TDI GT
Wysłany: 2008-04-14, 15:51   

Ja u sibie mam taki problem : raz temperature mam 75 a raz 90 :-| Jezeli jest cieplo i samochod stoi w sloncu to mam 90 a jak juz jezdze wieczorkiem to max temp to 70 a z nawiewu leci chlodne powietrze :-(

Czy padl czujnik temperatury czy termostat :?:

MÓJ 1.9 TDI GT

Opis znajdziecie tutaj >>>>http://www.golf3.pl/topic...i-gt-vt5315.htm <<<

Imper 
zawsze sa dwa wyjscia...

Silnik: 1.6 AEE / 2.0 ABF
Wysłany: 2008-04-14, 18:40   

witam paow i chce sie podlaczyc pod temat otorz w moim golfie 1.6 w miescie zawsze mam idealne 90 stopni i ani wiecej ani mniej a jak tylko wyjade na trase gdzie rozwijam wieeksze predkosci to tem spada mi ponizej 70 stopin czy to nie zamalo??? czy to wina termostatu??

emilek221 

Silnik: 1.6 ABU
Wysłany: 2008-04-14, 20:10   

Hehe dzisiaj podjechałem do sklepu zakupiłem czujnik temperatury 25zł myślę sobie sprawdzę jaką temperaturę będzie pokazywał nowy i wiecie co wielka lipa.. Na nowym czujniku temperatura na postoju dochodziła do 120 stopni... znalazłem w garażu jeszcze stary czujnik ojca z VW Polo dla sprawdzenia co będzie pokazywał tamten tez go zamontowałem było lepiej tylko nieco ponad 110... Co stwierdziłem ze mój stary pokazywał jeszcze najbardziej prawdopodobna temp bo w czasie jazdy utrzymywał te 90 stopni tylko na postoju dochodziło prawie do 100... Sprawdzałem to i tamto i termostat puszcza mi kolo 90 a wiatrak załącza się po 90 wiec chyba już nic nie grzebie i pozostawię to tak jak jest :) A co do ostatnich dwóch postów to wydaje mi się panowie ze te 90 stopni to silniczek powinien trzymać by był dobrze dogrzany :)

MysieQ 

Silnik: 1.8i B + GAZ / GT
Wysłany: 2008-04-14, 20:38   

emilek221 nie możesz tak powiedzieć, że wielka lipa, jeden z forumowiczów podpinał różnego producenta czujniki (nowe!) i sprawdzał temperatury, na każdy pokazywało różnie. Ostatecznie dobrym wyborem będzie pozostawienie tego jak jest w tej sytuacji. Jest ok.

Przytoczę słowa literatury "VW Golf III Vento - Sam naprawiam"

"Jeżeli wskazówka znajduje się w lewym zakresie skali (kreski blisko
siebie), to silnik jest nie nagrzany i nie należy dopuszczać do pracy
silnika z dużymi prędkościami obrotowymi oraz przy dużych obciążeniach
silnika.

Jeżeli wskazówka znaduje się w środkowej części skali, silnik ma
normalną temperaturę pracy.

Jeżeli wskazówka znajduje się w zakresie powyżej 110C, temperatura
silnika zbyt wysoka."

Pozdrawiam.

miras 

Wysłany: 2008-04-15, 07:20   

Witam Szymon Lodz oraz Imperfect Cell macie uszkodzone termostaty.

Kto pyta nie błądzi.

marko1967 
POMOCNIK

Silnik: 1.8 TDCI
Wysłany: 2008-04-15, 11:38   

mam podobny problem padł mi czujnik kupiłem nowy i co ? pokazuje :-o 110stopni zareklamowałem dali nowy i znowu porażka :-o pokazuje 110 stopni szlak mnie trafił :-x pojechałem na diagnostyke komputerową gość podłączył do kompa i co ? wentylator włączył się przy 96 lub 98 stopniach :-) nie pamietam bo to było rok temu oczywiście według wskażania kompa ale na tym pierdilniku z wskazówką w aucie co ? jak co? 110 stopni więc to olałem :roll: bo wskazówka pokazuje mi 110 a ja wiem swoje że to około 96stopni ale wiem bo byłem u diagnosty poprostu czujnik przekłamuje pozdrawiam ;-)

pczekanski 

Silnik: 1.4 ABD
Wysłany: 2008-04-17, 13:11   

miałem tensam problem wymieniłem kilka czujników kazdy pokazywał inaczej niestety producęci puszczają szajs na rynek.wsadziłem nowy termostat temp.otwarcia 84st. i tak wskazuje wskaznik chyba ze stoje w korku to wychodzi pow.90 potem włacza sie wentylator i spada do 84st.

qbic1983 
CarpeDiem

Silnik: 1.8 GT
Wysłany: 2008-04-18, 12:11   

chłopy luknijcie na swoje pompy wodne..... ;-)

Buull 

Silnik: 2,0 Golf4
Wysłany: 2008-04-18, 12:35   

witam. mam golfika 3 silnik 1.8 i jak jezdze po za miastem mam temperaturke ponad 70 a jak tylko wjade w miasto i korki sa to odrazu mi wskazówka pokazuje 100s. no i bylem u mechanika i on podejrzewa uszczelke pod głowicą :( czy to moze byc prawda?? plynu nie raz ubywa ale nie za duzo ze zbiorniczka. wogole jak go kupilem to mi sie grzal i wode ubywalo pojechalem do mechanika i stwierdzil ze leci woda z trojnika i wymieneilem jakis czas bylo dobrze ale pozniej znowu ten trojnik padl ( miesiac jezdzilem) no i znowu wymienilem tylko ze teraz dalem sylikonu i dopiero przykrecilem no i teraz jest lepiej ale tak jak pisalem jak tylko wjade do miasta w korki to odrazu temperature lapie :( czy ktos poradzi mi cos??? bnede wdzieczny.

miras 

Wysłany: 2008-04-18, 14:30   

[b[b]]Buull [b]ja miałem podobny przypadek w mieście trochę więcej niż 100 stopni a poza miastem 75 stopni temperatura, ale coś mi nie pasowało, więc kupiłem czujnik temperatury i wymieniłem (napisałem o tym wyżej) i się okazało że temperatura w mieście 94 stopnie a poza miastem 70, oczywiście poprzedni czujnik pokazywał zbyt dużą temperaturę, od razu wymieniłem termostat i jest teraz super, czyli w trasie prawie 90 stopni a w mieście trochę większa ale wiadomo korki. Tak więc przemyśl to, jeśli jakiś kolega ma taki czujnik może ci porzyczy, przełożenie to dosłownie chwila przejadziesz się i zobaczysz, czujnik to jedno ale pewnie poleciał też termostat, a stawianie od razu na uszczelkę to trochę za szybko i za drogo[/b].[/b]

Buull 

Silnik: 2,0 Golf4
Wysłany: 2008-04-18, 19:57   

dzieki miras za pomoc napewno to uwzglednie :) pozdro dla Ciebie :)

[ Dodano: 2008-04-18, 21:01 ]
aha miras bo jak wjade w miasto i sa korki to temperature odrazu lapie i wiatrak sie zalacza i tak ta temperatura spada ale jak wiatrak sie rozlaczy to zaraz temperature wlasnie lapie ale jak wyjade za miasto juz jest spoko. jak bys nogl napisz mi ile kosztuje czujnik i termostat i gdzie ten czujnik sie znajduje bo moze bym sam go wymienil jak tak //////////////;0 jeszcze raz dzieki i pozdro dla Ciebie :)

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu