Wysłany: 2008-04-13, 19:57 Prawidłowa temperatura ?
Witam serdecznie wszystkich Proszę o małą poradę. Temperatura w moim golfie (Silnik 1.6) dochodziła do 70 stopni i więcej nie było szans. Wymieniłem termostat na wahlera z oznaczeniem 87 stopni. Po wymianie w czasie jazdy temp trzyma się na 90 stopniach w czasie postoju (na luzie) czy też korkach temp podnosi się do prawie 100 stopni. Czy te 100 stopni to nie za dużo ? Nie wiem co o tym myśleć ? Oznaczenie starego termostatu to 84 stopnie. Może po prostu powinienem był założyć termostat z takim samym oznaczeniem czyli 84 stopnie ? Za pomoc z góry wielkie dzięki
Wydaje mi sie ze włożyłeś zły termostat. Jeżeli producent włożył do Twojego 1.6 termostat który otwiera sie przy 84 stopniach to nie powinno sie wkładać innego ( przynajmniej ja bym nie założył innego ) Druga sprawa: ja jeszcze nigdy u siebie nie widziałem wychylonej strzałki ponad 90 stopni więc chyba u ciebie rzeczywiście nie jest dobrze. Spróbuj wymienić na dobry termostat przeciez to nie taki wielki koszt a moze uspokoić nerwy
Witaj emilek221 ja miałem podobnie i w moim przypadku był winien czujnik temperatury, gdy jechałem w korku pokazywał mi temperaturę przeszło 100 stopni a po wymianie czujnika jest ok, zawyża ci temperaturę a termostat raczej bym zostawił w spokoju.
Silnik: 1.8i B + GAZ / GT Pomógł: 2 razy Wiek: 27 Dołączył: 16 Lut 2008 Posty: 79 Skąd: Sandomierz
Wysłany: 2008-04-14, 08:10
Potwierdzam wypowiedź mirasa, sprawdź czujnik temp. cieczy, on ma tu wiele do życzenia. U mnie w autku wskazówka nie wychylała się powyżej 70C, po wymianie czujnika wszystko zaczęło pracować jak trzeba.
Silnik: [1Z] 1.9 TDI GT Pomógł: 1 raz Wiek: 26 Dołączył: 12 Mar 2008 Posty: 42 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-04-14, 15:51
Ja u sibie mam taki problem : raz temperature mam 75 a raz 90 Jezeli jest cieplo i samochod stoi w sloncu to mam 90 a jak juz jezdze wieczorkiem to max temp to 70 a z nawiewu leci chlodne powietrze
witam paow i chce sie podlaczyc pod temat otorz w moim golfie 1.6 w miescie zawsze mam idealne 90 stopni i ani wiecej ani mniej a jak tylko wyjade na trase gdzie rozwijam wieeksze predkosci to tem spada mi ponizej 70 stopin czy to nie zamalo??? czy to wina termostatu??
Hehe dzisiaj podjechałem do sklepu zakupiłem czujnik temperatury 25zł myślę sobie sprawdzę jaką temperaturę będzie pokazywał nowy i wiecie co wielka lipa.. Na nowym czujniku temperatura na postoju dochodziła do 120 stopni... znalazłem w garażu jeszcze stary czujnik ojca z VW Polo dla sprawdzenia co będzie pokazywał tamten tez go zamontowałem było lepiej tylko nieco ponad 110... Co stwierdziłem ze mój stary pokazywał jeszcze najbardziej prawdopodobna temp bo w czasie jazdy utrzymywał te 90 stopni tylko na postoju dochodziło prawie do 100... Sprawdzałem to i tamto i termostat puszcza mi kolo 90 a wiatrak załącza się po 90 wiec chyba już nic nie grzebie i pozostawię to tak jak jest A co do ostatnich dwóch postów to wydaje mi się panowie ze te 90 stopni to silniczek powinien trzymać by był dobrze dogrzany
Silnik: 1.8i B + GAZ / GT Pomógł: 2 razy Wiek: 27 Dołączył: 16 Lut 2008 Posty: 79 Skąd: Sandomierz
Wysłany: 2008-04-14, 20:38
emilek221 nie możesz tak powiedzieć, że wielka lipa, jeden z forumowiczów podpinał różnego producenta czujniki (nowe!) i sprawdzał temperatury, na każdy pokazywało różnie. Ostatecznie dobrym wyborem będzie pozostawienie tego jak jest w tej sytuacji. Jest ok.
Przytoczę słowa literatury "VW Golf III Vento - Sam naprawiam"
"Jeżeli wskazówka znajduje się w lewym zakresie skali (kreski blisko
siebie), to silnik jest nie nagrzany i nie należy dopuszczać do pracy
silnika z dużymi prędkościami obrotowymi oraz przy dużych obciążeniach
silnika.
Jeżeli wskazówka znaduje się w środkowej części skali, silnik ma
normalną temperaturę pracy.
Jeżeli wskazówka znajduje się w zakresie powyżej 110C, temperatura
silnika zbyt wysoka."
Silnik: 1.8 TDCI Pomógł: 47 razy Dołączył: 20 Sie 2007 Posty: 933 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2008-04-15, 11:38
mam podobny problem padł mi czujnik kupiłem nowy i co ? pokazuje 110stopni zareklamowałem dali nowy i znowu porażka pokazuje 110 stopni szlak mnie trafił pojechałem na diagnostyke komputerową gość podłączył do kompa i co ? wentylator włączył się przy 96 lub 98 stopniach nie pamietam bo to było rok temu oczywiście według wskażania kompa ale na tym pierdilniku z wskazówką w aucie co ? jak co? 110 stopni więc to olałem bo wskazówka pokazuje mi 110 a ja wiem swoje że to około 96stopni ale wiem bo byłem u diagnosty poprostu czujnik przekłamuje pozdrawiam
miałem tensam problem wymieniłem kilka czujników kazdy pokazywał inaczej niestety producęci puszczają szajs na rynek.wsadziłem nowy termostat temp.otwarcia 84st. i tak wskazuje wskaznik chyba ze stoje w korku to wychodzi pow.90 potem włacza sie wentylator i spada do 84st.
witam. mam golfika 3 silnik 1.8 i jak jezdze po za miastem mam temperaturke ponad 70 a jak tylko wjade w miasto i korki sa to odrazu mi wskazówka pokazuje 100s. no i bylem u mechanika i on podejrzewa uszczelke pod głowicą czy to moze byc prawda?? plynu nie raz ubywa ale nie za duzo ze zbiorniczka. wogole jak go kupilem to mi sie grzal i wode ubywalo pojechalem do mechanika i stwierdzil ze leci woda z trojnika i wymieneilem jakis czas bylo dobrze ale pozniej znowu ten trojnik padl ( miesiac jezdzilem) no i znowu wymienilem tylko ze teraz dalem sylikonu i dopiero przykrecilem no i teraz jest lepiej ale tak jak pisalem jak tylko wjade do miasta w korki to odrazu temperature lapie czy ktos poradzi mi cos??? bnede wdzieczny.
[b[b]]Buull [b]ja miałem podobny przypadek w mieście trochę więcej niż 100 stopni a poza miastem 75 stopni temperatura, ale coś mi nie pasowało, więc kupiłem czujnik temperatury i wymieniłem (napisałem o tym wyżej) i się okazało że temperatura w mieście 94 stopnie a poza miastem 70, oczywiście poprzedni czujnik pokazywał zbyt dużą temperaturę, od razu wymieniłem termostat i jest teraz super, czyli w trasie prawie 90 stopni a w mieście trochę większa ale wiadomo korki. Tak więc przemyśl to, jeśli jakiś kolega ma taki czujnik może ci porzyczy, przełożenie to dosłownie chwila przejadziesz się i zobaczysz, czujnik to jedno ale pewnie poleciał też termostat, a stawianie od razu na uszczelkę to trochę za szybko i za drogo[/b].[/b]
dzieki miras za pomoc napewno to uwzglednie pozdro dla Ciebie
[ Dodano: 2008-04-18, 21:01 ]
aha miras bo jak wjade w miasto i sa korki to temperature odrazu lapie i wiatrak sie zalacza i tak ta temperatura spada ale jak wiatrak sie rozlaczy to zaraz temperature wlasnie lapie ale jak wyjade za miasto juz jest spoko. jak bys nogl napisz mi ile kosztuje czujnik i termostat i gdzie ten czujnik sie znajduje bo moze bym sam go wymienil jak tak //////////////;0 jeszcze raz dzieki i pozdro dla Ciebie