Za czujnik zapłaciłem 23 zł a za termostat 28 zł. Czujnik temperatury masz na wężu w plastikowym kroćcu, wąż ten widać jak otworzysz maskę na samej górze łączy chłodnicę z blokiem silnika a przed samom chłodnicą od góry jest włożony w taki plastik czujnik temperatury, z boku jest zabezpieczony metalową zapinką, wyciągasz ją i wymieniasz czujnik.Pamiętaj abyś kupił odpowiedni czujnik, jeśli masz silnik 1.8 66kw oznaczenie silnika ABS to musisz kupić czujnik cztero pinowy z żółtą obwódką.
Silnik: 1,6 benzyna ABU Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Gru 2007 Posty: 26 Skąd: trzebiel
Wysłany: 2008-04-20, 07:20
te silniki ABU mają jeszcze stare ,błedne rozwiązanie techniczne stosowane jeszcze w wartburgach (bo tam były też te silniki) a mianowicie kolektor wydechowy z przodu i dlatego sie potrafią troszke grzać. Nowsze silniki już mają z tyłu kolektor i to całe gorące powietrze jest od razu zabierane za samochód a w tych ABU to troszke lipnie to jest bo kolektor zasłania przód silnika i nie ma dodatkowego chłodzenia powietrzem napierającym na silnik podczas jazdy w upały.Ja też mam ABU i też w koreczku wiatrak sie nie zatrzymuje.
[ Dodano: 2008-04-20, 08:35 ]
MUNKI81 to na 100% czujnik. termostat zanim wymienisz to sprawdź czy jest zepsuty!!! Dlaczego wymieniacie części bez potrzeby. nawet na otwartym termostacie po przejechaniu 20 km silnik sie nagrzeje do 90 st. termostat jest po to żeby to sie działo szybciej. A jak tobie pokazuje cały czas 75 to padł czujnik temp. Tani kosztuje 20zł a jego wskazania są różne a orginał 80zł
Silnik: 1,4
Wysłany: 2008-04-22, 15:17
Dzieki za podpowiedz!termostat zostal wymieniony duzo wczesniej,bo byl"zapchany"!Wlasnie nabylem nowy czujnik temperatury i wydalem na niego po rabacie 68 zl Producent KW 530536(czarny z niebieska otoczka na cztery styki)!.Tylko nie wiem czy to jest odpoweidni czujnik do mego silnika???W tej chwili jest zamonotowany tez czarny z niebieska otoczka,tylko czy to ten????!!!!Prosze o pomoc!!
Ps.Silnik 1.4
[ Dodano: 2008-04-25, 13:57 ]
...co sie okazalo nowy czujnik wogle nie dzialal,wiec wlozylem drugi za 30zl.co sie okazuje ..przeklamuje,wskazowka dochodzi do 110st!ale juz wiem dlaczego tak sie dzieje...prawdopodobnie mechanik w przeszlosci zainstalowal termostat 87st.otwarcia!Z tego co widze na forum przy moim silniku powinien byc termostat ...84st.otwarcia!dzisiaj zaloze ten termostat i sprawdze co sie bedzie dzialo!mam nadziej ze to ..to,bo juz nie mam nerwow do czujnikow temperatury!!Pozdro!
Witam Panowie mam też delikatny problem z tą temperaturą. Też mam za duża niestety bo czasami w miescie gdzie w sumie nie stoje w korku pojawia się czasami 100 stopni. Jakie dla mojego silnika 1.8 GT powinno być oznaczenie termostatu orientujecie się może?? Bo wiem że został wymieniany, ale nie wiem czy na dobry
pozdro i dzieki za odpowiedź jeśli wiece jaki to ma być dokładnie
Panowie miałem już nic nie grzebać przy tym termostacie ale nie wytrzymałem Było kilka ciepłych dni hehe nie w tym tygodniu bo o nim lepiej nie gadać deszcz i deszcz...Stojąc na światełkach temperaturka jak już pisałem 100st nawet lekko powyżej.. Postanowiłem zarzucić termostat chyba taki jak zamontowała wcześniej fabryka na 84 stopnie otwarcie... (taki był jak wyciągałem za pierwszym razem).Tak też zrobiłem a teraz podzielę się jeszcze raz wynikiem obserwacji albo braku sił do temperatury cieczy chłodzącej Wygląda to tak temperatura dochodzi i trzyma te 90 stopni wydawało by się super... ale tylko na postoju 91 czy lekko powyżej załącza sie wiatrak, czyli tutaj dobrze. Niestety w czasie jazdy temperatura 75-80. Przy końcu napisze że wychodziło by na to że te niby 3 stopnie różnicy na termostatach w praktyce dają różnicę na wskazówce od temperatury. I panowie mam jedno pytanko do posiadaczy konkretnie 1.6 ABU czy macie założone termostaty na 84 stopnie i czy na tych termostatach w czasie jazdy trzyma wam się te 90stopni