logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Pompa wody
Autor Wiadomość
Pawelooo 

Silnik: 1.4 benzyna
Wysłany: 2008-05-11, 14:04   Pompa wody

Witam chce sie tylko upewnic. W moim golfiku temperaturka rosnie powyzej 105 stopni do 110, wymienilem termostat ale to nic nie pomoglo. Mechanik powiedzial ze to pompa wody. Obydwa weze gorace bardzo napiete, gorny goracy dolny cieply a raczej taki letni. Wentylator sie zalacza. Przy jezdzie na wyzszych obrotach przez dluzszy czas temperatura caly czas reosnie. Chce sie upewnic poniewaz przy wymianie pompy bede robil od razu rozrzad. Czy moze byc ejszcze jakas inna przyczyna tak wysokiej temperatury ? Np. uszczelka glowicy ? Prosze o pomoc, jutro zamierzam juz zamawiac czesci.

dziabi3 

Silnik: 1.4 ABD + NOS
Wysłany: 2008-05-11, 18:38   

no niewiem czy to pompa

bo to dziwne

wymieniłbym terz czujnik temperatury

pompa cieczy raczej sie tak nie zużywa

moze sir rospiepszyc uszczelniacz na niej i ceknąc z niej ale ona nie moze sie tak zepsuc zeby słabo pompowała

łopatki w niej sie racej nie zcirają chyba ze odpekł zespuł łopatek i wogule nie pompuje ale to by ci sie silnik wykonczył po paru kilosach

ja bym stawiał na zapchane kanały lub nieodpowiednia uszczelka pod głowicą która sasłani czesc kanałów

bemo24
[Usunięty]

Wysłany: 2008-05-11, 18:49   

dziabi3, ja mialem pompe wodna do wymiany bo mi lożyska na łopatkach siadly a co do temperatury to jak wymienilem pompe wodna to tempertura byla taka sama jak przed wymiana czyli 110 i kupiłem nowy czujnik orginalny bo podruby za 35 zl sie na uj nadaja i teraz mam spokoj z tem.pozdrawiam

Pawelooo 

Wysłany: 2008-05-11, 21:15   

Gdyby to byl czujnik temp. to temp by sie utrzymywala w jednej pozycji a nie rosla do ponad 110 stopni i dalej az do momentu kiedy zaczyna piszczec kontrolka oleju i trfzeba sie zatrzymac. Silnik bardzo szybko sie nagrzewa i wiatrak na drugim biegu chodzi prawie bez przerwy.

bemo24
[Usunięty]

Wysłany: 2008-05-12, 08:55   

Pawelooo, z tego co ja wiem jak mi zle czujnik temperature pokazywał to mi rosła do 110 stopni temperaurka wiatrak odpalał sie i spadala tak do 100 ale po chwili znów była na 110....moze faktycznie tak jak piszedziabi3, ze zapchane kanały masz...pozdrawiam

Pawelooo 

Wysłany: 2008-05-12, 14:17   

Czujnik temperatury nie ma tutaj nic do rzeczy silnik jest goracy dzisiaj w upale musialem dw arazy przystawac bo gdy jechalem dluzej na wyzszych obrotach to kontrolka oleju zaczynala piszczec. Kolektor rozgrzany prawie czerwony. Pompa to raczej nie jest bo nawet kilometra bym nie przejechal. Zapchane kanaly byc moze to jest wlasnie to. Zaraz pojezdze po mechanikach moze cos wymysla.

dziabi3 

Silnik: 1.4 ABD + NOS
Wysłany: 2008-05-12, 15:50   

a myslałes o zakamienionej chłodnicy lub zapchanej

Pawelooo 

Wysłany: 2008-05-12, 16:49   

Bylem u mechanikow tak wlasnie mi powiedzieli, tego co mowil ze to pompa to olalem i jeden powiedzial ze to prawdopodobnie wezyki bo patrzyl ze wode poompuje. Inny z kolei mowil ze to moze byc chlodnica. Jutro jade do tego od wezykow zobaczymy co wymysli.

[ Dodano: 2008-05-13, 17:02 ]
Bylem u mechanika przeczyscil wezyki, pompa pompuje dalej to samo, wymienilem czujnik temperatury i ten nowy pokazuje jeszcze wiecej ponad 110....

[ Dodano: 2008-05-14, 23:43 ]
Panowie sprawa rozwiazana, przyczyna bylo zepsute wejscie na kabel od wiatraka mianowicie nie wrzucal 1 biegu tylko drugi przy 110 stopniach. Pojechalem do miasta niedaleko i mechanicy meczyli sie z tym 2 godziny az w koncu znalezli przyczyne. Teraz wszystko smiga az milo temperaturka 90 stopni jak pojdzie wyzej to zaraz wiatrak pierwszy bieg zalacza i spada. Cudo naprawa to koszt 80 zl.

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu