logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Pompa długo pompuje i brak iskry - auto nie odpala - 1.6 AEE
Autor Wiadomość
andi 

Silnik: 1.6 AEE
Wysłany: 2012-02-03, 20:04   Pompa długo pompuje i brak iskry - auto nie odpala - 1.6 AEE

Mam taki problem w Golfie 3 silnik 1.6 AEE:

Wczoraj odpaliłem auto i podczas jazdy świeciła mi się czerwona kontrolka ciśnienia oleju na liczniku, przejechałem jakies 200 metrów i przed przejazdem kolejowym zdjąłem noge z gazu a silnik sam zaczął się wkręcać do 3 tyś po czym zgasł. Odpaliłem go ale po chwili znów zgasł na dobre.

Objawy są takie:
- Po przekręceniu stacyjki słychać jak pompa paliwa długo pracuje, znacznie dłużej niż gdy silnik normalnie pracował.
- Po przekręceniu stacyjki przeskakuje 1 iskra z głównego przewodu wysokiego napięcia z cewki, przy próbie rozruchu silnika nie ma iskry zarówno na świecy jak i z głównego przewodu wysokiego napięcia z cewki.

Jest jakaś zależność gdy pompa nie napompuje paliwa wtedy odcinany jest zapłon?

Cewka i czujnik halla wymienione na nowe ok 7 miesięcy temu.

Proszę o pomoc.

Imper 
zawsze sa dwa wyjscia...

Silnik: 1.6 AEE / 2.0 ABF
Wysłany: 2012-02-03, 23:13   

mimo wszystko sprawdz cewke dla pewnosci raz jeszcze

andi 

Silnik: 1.6 AEE
Wysłany: 2012-02-04, 08:09   

Imper napisał/a:
mimo wszystko sprawdz cewke dla pewnosci raz jeszcze

skoro jest 1 iskra dosyć mocna po przekręceniu stacyjki do momentu oświecenia się kontrolek na liczniku to cewka raczej powinna być sprawna, chyba że się mylę??

Co jeszcze zauważyłem:

-Pomimo braku iskry słychać ze pompa pracuje przy próbie odpalenia auta, nie wiem natomiast czy podaje paliwo.

-Obrotomierz nie podnosi się podczas próby uruchomienia auta co sugerowac by moglo na czujnik halla.

- po wystąpieniu usterki chyba przy próbie ponownego uruchomienia wyzerował się zegar i wskazania licznika trip

Macie jakieś pomysły jeszcze czy tylko podpięcie pod VAG?? Może coś ze stacyjką sie stało?

pietrasiak2 
Jarek

Silnik: 1,8 ABS
  Wysłany: 2012-02-04, 09:27   iskra

Jak pompa długo pracuje to albo jest mało paliwa , sprawność straciła i nie może dobić ciśnienia
lub "syf" na smoku .Sprawdź jeszcze włącz zapłon pompa popracuje wyłączy się i jak będzie się systematycznie włączała to albo jest niski poziom , lub nieszczelność pompa- wtrysk.ewentualnie
regulator ciśnienia we wtrysku puszcza tutaj możesz przeczytać post : cieknie monowtrysk .
Jedna iskra i reset Trip to była u mnie kostka stacyjki ( rozpoznanie rozrusznik kręci normalnie ale... Kontrolki mocno przygasały ) . sprawdź Pozdrawiam :roll: :roll: :roll:

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu