Wysłany: 2010-07-26, 17:54 POMOCY MÓJ GOLF MA SPALANIE JAK CZOŁG
Mam golfa 1,8 90km bez katalizatora i bez gazu sama benzyna od pewnego czasu pali mi jak czołg dodam ze jest na jedno punkcie i elektrycznym wtrysku a z obliczen wyszło ze pali 40l/100km nawet komputer tak pokazuje powiem dla ułatwienia ze za 20 zl przejechałem tylko 12 km przy czym strasznie kopci i dusi sie do jakis 4;5 tys obrotow a potem ciagnie jak glupi i tak jest przy kazdym zapaleniu auta co to moze byc pomocy
Silnik: 1.6 ABU + LPG Pomógł: 20 razy Wiek: 21 Dołączył: 14 Sie 2009 Posty: 700 Skąd: TKI | Kielce
Wysłany: 2010-07-26, 18:01
ja bym stawiał na zbyt dużą dawke paliwa zalwewa go, czyli sonda lambda albo przestawiony zapłon jak odpalisz samochód z rana to z tłumnika leci tak jakby woda??
[ Dodano: 2010-07-26, 19:19 ]
dodam jeszczez e najpierw nawiercilem dziur w puszce od filtra powietrza i po jakims czsie zaczol pyrkotac potem załorzyłem filtr stozkowy i sie zaczelo oczywiscie filt usunelem tak doradzil mi mechanik ale zostala puszka z dziurami restet komputera moze cos zmienic????????
Silnik: 1.6 ABU + LPG Pomógł: 20 razy Wiek: 21 Dołączył: 14 Sie 2009 Posty: 700 Skąd: TKI | Kielce
Wysłany: 2010-07-26, 19:24
nie wiem ale nie zaszkodzi spróbować odłącz kleme na kilka min i zobaczysz może pomoże a sprawdzałeś poziom oleju ostatnio jak leci czarny dym to albo bierze olej albo ma zbyt dużą dawkę paliwa
a co do spalania to przejrzyj układ dolotowy czy sie gdzieś nie rozszczelnił i czy koło przepustnicy nie jest mokro może lewe powietrze łapie
jak leci czarny dym to albo bierze olej albo ma zbyt dużą dawkę paliwa
tylko dawka, niebieski dym zwiastuje jaranie oleju, a nie czarny. Sprawdź przede wszystkim co się dzieje z dawką paliwa.
_________________ Moje mk3 “go to work, send your kids to school
follow fashion, act normal
walk on the pavements, watch T.V.
save for your old age, obey the law
Repeat after me: I am free”
Silnik: abd
Wysłany: 2010-07-27, 17:43
Sprawdż,pobserwuj,ale do tego zabiegu musisz zdjąć obudowe monowtrysku czy pod takim "grzybkiem, nie pekla ci membrana regulatora ciśnienia paliwa, i czy nie wyplywa/sika z niego benzyna. Sprawdz sonde lambda, tps czy jest poprawnie ustawiony, wszystko to znajdziesz szukajka. Bo takie spalanie to nawet uwalona sonda nie daje, max 17l ale 40 cos jest mega nie tak
kolego sprawdż aparacik czy się nie przestawił,bo jak piszesz że nie wkręca się jak powinnien i że się dławi to tylko to może być i też czarny dymek przy tym jest,kolega w mk3 ostatnio tez tak miał
Reset ECU- odłączyć akumulator, minus na kilkanaście sekund np. 19. następnie włączyć silnik, poczekać aż włączy się wentylator. Gdy się pierwszy raz włączy nie dotykać gazu i pozwolić popracować silnikowi przez dziesięć (10) minut.
jezeli to nie pomoze to sprawdzanie czy nie bierze lewego powietrza, czy wtryski pracuja prawodlowo, czy gdzies paliwo przy przepustnicy nie cieknie itp.