Mam pytanie jak sprawdzic czy plyn z chlodnicy dostaje sie do oleju? Prze sotatnire 2 miesiace ubylo mi jakies 2 cm plynu chlodzacego w zbiorniczku wyrownawczym, czy to moze oznaczac czy plyn dostaje sie do silnika?
Silnik: 1.8 TDCI Pomógł: 47 razy Dołączył: 20 Sie 2007 Posty: 923 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2007-10-26, 17:40
aros87 jeżeli płyn chłodzący dostaje się do oleju to na korku wlewu oleju od środka osadza się taka maź podobna do musztardy ale drugą przyczyną ubytku płynu chłodzącego może być bardzo mała szczelina (dziurka ) w chłodnicy takim obiawem który na to wskazuje mogą być bardziej parujące szyby w chłodne dni niż zwykle
Silnik: 1.4 ABD + NOS Pomógł: 16 razy Wiek: 42 Dołączył: 10 Wrz 2007 Posty: 535 Skąd: ewewefwef
Wysłany: 2007-10-27, 20:14
przez 2 miesiące 2 cm płyny a ty czytałes instrukcje obsługi w golfie co 500 km sie sprawdza stan płynu a tak pozatym 2 cm na 2 miesiace to normalka.
układ hłodzenia nie jest w pełni hermetyczny ekstremalnie , jest tylko hermetyczny do 1 atmosfery jak sobie policzyłem potem puszcza nadmiar cisnienia razem z para i tymi twoimi 2 cm płynu w ciagu 2 miesiecy
spoko jakby to była uszczelka to by ci hohlowało wode albo wywalało na zewnątrz zaworem spustowym w zbiorniczku
Ubywanie płynu w miarę upływu czasu ? no nie wiem .Ja od 2 lat jak sprowadziłem brykę z zachodu nie wlałem ani grama płynu.Jeżeli płyn dostaje się do oleju to na miarce oleju będzie kawa z mlekiem. Uszczelka pod głowicą do wymiany. Mogą być też wycieki na połączeniach, nagrzewnicy powietrza.