Witam z uwagi na klepiące szklanki o których już niejednokrotnie pisałem, udałem się dzisiaj na sprawdzenie ciśnienia oleju. Dodam że wałek rozrządu nie jest wytarty i same popychacze to nówki INY.
Rezultat - ciśnienie wręcz wzorowe. Sam rozrusznik wystarcza by zgasić kontrolki. (na wolnych obrotach wynosi ponad 0,2 i rośnie gwałtownie do 0,6).
Lecz dowiedziałem się, że do mojego silnika powinienem wlać olej syntetyczny 5W40 (ewentualnie 10W40) ponieważ minerał 15W40 jest znacznie za gęsty co w połączeniu ze znaną marką LOTOS daje wyżej wymieniony efekt. Nie miał nawet wymienionej w katalogu propozycji zalewania takim olejem (??). Przebieg to 155 tys. km (pewny), oleju nie pali i więc przeszkód jako takich nie ma.
Lecz z uwagi na spore koszty ewentualnych napraw proszę was o opinię dotyczące tego typu postępowania.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Lej polsyntetyk i jezdzij. Moj silnik chodzil do 217tys.km na syntetyku mobil 5w50. Obecnie 328tys i caly czas polsyntetyk 10w40.
Co do klepania szklanek to jak masz nowe i dalej klepie to moze byc luzny lancuch napedu pompy, ktory klepie o obudowe. Ja ostatnio wymienialem lancuch napedu pompy, bo klepal. Niepotrzebnie, bo wystarczylo tylko lekko poluzowac pompe i go naciagnac.
Jak chcesz to mozesz obejrzec foto w mojej galerii w podpisie.
Co do klepania szklanek to jak masz nowe i dalej klepie to moze byc luzny lancuch napedu pompy, ktory klepie o obudowe. Ja ostatnio wymienialem lancuch napedu pompy, bo klepal. Niepotrzebnie, bo wystarczylo tylko lekko poluzowac pompe i go naciagnac.
Jak chcesz to mozesz obejrzec foto w mojej galerii w podpisie.
-

prezesik - Members
OK dziękuje za pomoc.
Hmm.. przed zalaniem półsyntetykiem lub syntetykiem jakiegoś motodoktora do czyszczenia układu smarowania? Wiadomym jest że część starego oleju w silniku zostaje, a robienie mixa jest nie wskazane.
Hmm.. przed zalaniem półsyntetykiem lub syntetykiem jakiegoś motodoktora do czyszczenia układu smarowania? Wiadomym jest że część starego oleju w silniku zostaje, a robienie mixa jest nie wskazane.
- Marus1233
- Czytacz
co do płukanek to są różne opinie, jak jesteś pewny silnika to płukanka nie powinna mu zaszkodzić.
ja jeździłem na mobilu 10w40, nie narzekam na niego ale teraz zalałem elfa 10w40.
ja jeździłem na mobilu 10w40, nie narzekam na niego ale teraz zalałem elfa 10w40.
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
-

trollu - VIP
- Rocznik: 0
- Silnik: byl ADY jest M52TUB28
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: kombi
A ja mam takie pytanie odnowiłem sobie silnik i powymieniałem wszystkie simeringi i uszczelki i tak myślę czy nie zalać oleju 5W40 jak myślicie, i druga rzecz też zastanawiam się nad płukanko przed zalaniem go tym olejem
-

paxstor - Members
A ja np stosowalem plukanke do silnika i powiem ze jestem zadowolony, usunelo sporo nagaru i po 3 tys km nadal olej jest jasny a nie jak wczesniej od razu czarny sie robil. Przechodzilem z minerala na pol syntetyk i jestem zadowolony
- Pawel85man
- Czytacz
• Strona 1 z 1