Wysłany: 2008-05-06, 20:44 Odpalanie - rozrusznik=cisza !!! Pomocy ...
Witam
Jestem tu nowy ale mam nadzieję, że mnie pokierujecie.
Moj Problem wygląda następująco:
Kupiłem niedawno Golfa III 1,4 benzyna + gaz. Pali bez problemy za pierwszym razem lecz już wtedy niepokoił mnie dziwny odgłos tuż po odpaleniu (krotki dźwięk w momencie jak ruszał silnik), nie wiem jak to opisać. No i teraz sedno sprawy - wsiadam do auta, wkładam kluczyk do stacyjki (kontrolki wszystkie świecą), probuję odpalić i ...... kontrolki cały czas świecą (nie gasną choćby na chwilę), słyszę ciszę, krotki pstryknięcie pod maską i na tym się kończy za każdym razem. Rozrusznik nawet nie drgnie !
PS: Po zaciągnięciu mnie (auta) przez brata jego autem odpalił i było ok ale gdy dojechałem do domu, zgasiłem silnik to problem się potworzył i kompletna cisza
CO JEST NIE TAK - od czego zacząć ??
kodmlody jak słyszysz po przekręceniu kluczyka tylko pyknięcie to : bardzo słaby akumulator, a jeśli jesteś pewny na akumulator że jest ok to stawiam na cewkę rozrusznika na 99,9 %, może być wyrobiona tulejka rozrusznika ta blisko wieńca, sprawdzić możesz w ten sposób, jak przekręcisz kluczyk do odpalenia patrz na kontrolki przy wyrobionej tulejce kontrolki zawsze bardzo mocno przygasają gdyż rozrusznik ciężko ma się obrócić w tej wyrobionej tulejce i pobiera bardzo dużo prądu. Ale wpierw przeczyść dobrze styki przewodów dochodzących do rozrusznika zwłaszcza ten najgrubszy,ale jak czyszczenie nie pomoże to cewka rozrusznika.
kodmlody jak słyszysz po przekręceniu kluczyka tylko pyknięcie to : bardzo słaby akumulator, a jeśli jesteś pewny na akumulator że jest ok to stawiam na cewkę rozrusznika na 99,9 %, może być wyrobiona tulejka rozrusznika ta blisko wieńca, sprawdzić możesz w ten sposób, jak przekręcisz kluczyk do odpalenia patrz na kontrolki przy wyrobionej tulejce kontrolki zawsze bardzo mocno przygasają gdyż rozrusznik ciężko ma się obrócić w tej wyrobionej tulejce i pobiera bardzo dużo prądu. Ale wpierw przeczyść dobrze styki przewodów dochodzących do rozrusznika zwłaszcza ten najgrubszy,ale jak czyszczenie nie pomoże to cewka rozrusznika.
OK po problemie - punkt dla Ciebie
Rozkręciłem rozrusznik w drobny mak i co się okazało - Siadła cewka rozrusznika, niestety (
No i teraz szukam rozrusznika .....
Temat uważam za zakończony - Dzięki za pomoc "Można na WAS polegać"