logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Odpalanie - rozrusznik=cisza !!! Pomocy ...
Autor Wiadomość
kdmlody 

Silnik: 1.4 benzyna
Wysłany: 2008-05-06, 20:44   Odpalanie - rozrusznik=cisza !!! Pomocy ...

Witam
Jestem tu nowy ale mam nadzieję, że mnie pokierujecie.
Moj Problem wygląda następująco:
Kupiłem niedawno Golfa III 1,4 benzyna + gaz. Pali bez problemy za pierwszym razem lecz już wtedy niepokoił mnie dziwny odgłos tuż po odpaleniu (krotki dźwięk w momencie jak ruszał silnik), nie wiem jak to opisać. No i teraz sedno sprawy - wsiadam do auta, wkładam kluczyk do stacyjki (kontrolki wszystkie świecą), probuję odpalić i ...... kontrolki cały czas świecą (nie gasną choćby na chwilę), słyszę ciszę, krotki pstryknięcie pod maską i na tym się kończy za każdym razem. Rozrusznik nawet nie drgnie !! !
PS: Po zaciągnięciu mnie (auta) przez brata jego autem odpalił i było ok ale gdy dojechałem do domu, zgasiłem silnik to problem się potworzył i kompletna cisza :(
CO JEST NIE TAK - od czego zacząć ?? ??

PawelGL85 

Silnik: 1,6 ABU
Wysłany: 2008-05-06, 21:33   

wydajemi sie ze tuleja rozrusznika jest uszkodzona i masuje i co zatym idzie nie mozesz go odpalic

miras 

Silnik: 1.8 abs (90KM) GT
Wysłany: 2008-05-07, 06:16   

kodmlody jak słyszysz po przekręceniu kluczyka tylko pyknięcie to : bardzo słaby akumulator, a jeśli jesteś pewny na akumulator że jest ok to stawiam na cewkę rozrusznika na 99,9 %, może być wyrobiona tulejka rozrusznika ta blisko wieńca, sprawdzić możesz w ten sposób, jak przekręcisz kluczyk do odpalenia patrz na kontrolki przy wyrobionej tulejce kontrolki zawsze bardzo mocno przygasają gdyż rozrusznik ciężko ma się obrócić w tej wyrobionej tulejce i pobiera bardzo dużo prądu. Ale wpierw przeczyść dobrze styki przewodów dochodzących do rozrusznika zwłaszcza ten najgrubszy,ale jak czyszczenie nie pomoże to cewka rozrusznika.

dziabi3 

Silnik: 1.4 ABD + NOS
Wysłany: 2008-05-07, 16:24   

miałem taki samo ale problem ustapił sam i czekam kiedy mi sie stanie tak jak tobie

kdmlody 

Silnik: 1.4 benzyna
Wysłany: 2008-05-07, 18:54   

miras napisał/a:
kodmlody jak słyszysz po przekręceniu kluczyka tylko pyknięcie to : bardzo słaby akumulator, a jeśli jesteś pewny na akumulator że jest ok to stawiam na cewkę rozrusznika na 99,9 %, może być wyrobiona tulejka rozrusznika ta blisko wieńca, sprawdzić możesz w ten sposób, jak przekręcisz kluczyk do odpalenia patrz na kontrolki przy wyrobionej tulejce kontrolki zawsze bardzo mocno przygasają gdyż rozrusznik ciężko ma się obrócić w tej wyrobionej tulejce i pobiera bardzo dużo prądu. Ale wpierw przeczyść dobrze styki przewodów dochodzących do rozrusznika zwłaszcza ten najgrubszy,ale jak czyszczenie nie pomoże to cewka rozrusznika.

OK po problemie - punkt dla Ciebie
Rozkręciłem rozrusznik w drobny mak i co się okazało - Siadła cewka rozrusznika, niestety :( (
No i teraz szukam rozrusznika .....
Temat uważam za zakończony - Dzięki za pomoc "Można na WAS polegać"

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu